TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
15. 1. 2016,
10.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

na današnji dan zgodovina

Petek, 15. 1. 2016, 10.27

8 let

Umrl je oče komunističnega totalitarizma in njegov neizprosni kritik

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
21. januarja 1924 je umrl vodja boljševikov Lenin, utemeljitelj komunistične Sovjetske zveze. Na današnji dan leta 1950 pa je umrl tudi britanski pisatelj George Orwell, oster kritik komunizma.

Lenin – s pravim imenom Vladimir Ilič Uljanov - je umrl v 54. letu starosti. Po uradni razlagi je umrl zaradi posledic treh srčnih kapi, zaradi katerih je bil več mesecev priklenjen na posteljo. Pojavile pa so se tudi različne teorije zarote (na primer, da ga je zastrupil Stalin) in celo, da je umrl zaradi posledic sifilisa.

Skrivnostna smrt Po Leninovi smrti so Petrograd preimenovali v Leningrad (po padcu komunizma je dobil svojo prvotno ime Sankt Peterburg), njegovo truplo pa balzamirali in ga shranili v posebnem mavzoleju na Rdečem trgu.

Lenin je leta 1917 izpeljal oktobrsko revolucijo in prevzel oblast v Rusiji. Uvedel je totalitarni režim, v katerem je bila vsa oblast v rokah komunistične partije.

Levičar, ki je sovražil komunizem Orwell – s pravim imenom Eric Arthur Blair - je bil novinar in pisatelj. Bil je levo usmerjeni zagovornik družbene pravičnosti, toda tudi nasprotnik komunizma. Na strani republikancev se je v španski državljanski vojni 1936-1939 bojeval proti fašistom generala Franca.

Toda obenem je bil tudi priča težnjam španskih komunistov, ki so imeli oporo v Sovjetski zvezi, da si podredijo oziroma uničijo vse nekomunistične skupine v republikanskem taboru.

1984 in Živalska farma Njegovi najbolj znani književni deli sta roman 1984 in politična satira Živalska farma. V obeh teh delih je bičal komunistični totalitarizem. V romanu 1984 je prikazal totalitarno državo, ki jo vodi Velik brat (Big brother).

V satiri Živalska farma, ki opisuje upor živali na farmi proti človeškemu gospodarju, pa je preroško napovedal, da bodo komunistični revolucionarji postali tisto, za kar so trdili, da so z revolucijo odstranili – privilegiran družbeni sloj.

Ne spreglejte