TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 2. 2016,
9.25

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

svetlobna terapija bolečina Bioptron Zepter advertorial

Ponedeljek, 15. 2. 2016, 9.25

2 meseca

Učinkoviteje proti bolečinam s svetlobno terapijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
S pomočjo svetlobne terapije lahko uspešno odpravimo bolečine in pospešimo celjenje ran. Uporabljajo jo v uradni medicini, primerna pa je tudi za domačo uporabo.

Svetlobna terapija ima v medicini dolgo zgodovino. Že stari Egipčani so poznali moč sončne svetlobe, v sodobni medicini pa je svetlobna terapija z izumom laserja v 60. letih prejšnjega stoletja postala pomemben terapevtski pripomoček.

Kako deluje svetlobna terapija (fototerapija) in komu jo v medicini najbolj priporočajo, smo vprašali dr. Igorja Frangeža, kirurga travmatologa ter predsednika Slovenskega združenja za fotomedicino in fotobiologijo, ki se s svetlobno terapijo ukvarja že 25 let. "V medicini vedno iščeš nove metode, s katerimi lahko izboljšaš postopek zdravljenja," je dejal dr. Frangež, prav to pa je bil glavni razlog, da se je s tovrstno terapijo začel ukvarjati tudi sam. "Pred 25 leti sem začel izvajati lasersko nizkoenergetsko terapijo in glede na to, da sem kirurg, sem jo uporabljal predvsem v smislu pooperativnega zmanjšanja bolečin," je razkril in dodal, da je ena glavnih prednosti terapije tudi pospeševanje celjenja pooperativnih ran.

Kako deluje svetlobna terapija?

Danes v medicini uporabljajo predvsem tri glavne vire sevanja – nizkoenergetske laserje, svetlobo emitirajoče diode in polarizirano polikromatsko svetlobo, ki jo v strokovni javnosti poznamo kot Bioptron, je pojasnil dr. Frangež.

Fototerapija deluje tako, da prek kože prodre do celic, jih stimulira na molekularnem nivoju in posledično pripomore k izboljšanju počutja, predvsem v obliki zmanjšanja bolečin, boljšega in hitrejšega celjenja ran ter zmanjšanja oteklin.

Proti bolečinam z zmanjšanjem analgetikov

Svetlobne terapije imajo pomembno vlogo predvsem v pooperativnem obdobju, ko so pri pacientih pogosto prisotne tudi hude bolečine. "To ne pomeni, da lahko s fototerapijo popolnoma nadomestimo uporabo analgetikov, je pa dobrodošla v smislu zmanjšanja porabe analgetikov, ker vemo, da imajo analgetiki poleg pozitivnih tudi negativne učinke. S takšno terapijo lahko tudi skrajšamo čas jemanja analgetikov."

Dr. Frangež fototerpijo pri svojem delu uporablja predvsem za stimulacijo celjenja ran, za zmanjšanje oteklin in bolečin. "Učinki so opazni. V zadnjih letih smo naredili nekaj študij, v katerih smo med drugim dokazali, da se s fototerapijo poveča prekrvavljenost in izboljša celjenje ran."

Trenutno v okviru Slovenskega združenja za fotomedicino sodeluje s stomatološko kliniko. Raziskujejo namreč, kako bi lahko s pomočjo fototerapije pripomogli k boljši preventivi v boju proti kariesu in celo zmanjšali pojavnost kariesa. Spekter indikacij je res širok in z leti očitno samo še narašča.

Kdaj so potrebni previdnosti ukrepi?

Absolutnih kontraindikacij pri uporabi svetlobne terapije sicer ni, vendar dr. Frangež opozarja na previdnost ni odveč predvsem pri nosečnicah, manjših otrocih, epileptikih in pacientih s hormonskimi motnjami. Posebno obravnavo zahtevajo tudi onkološki pacienti: "Seveda se fototerapija uporablja tudi v onkologiji – od fotodinamične terapije do paliativne oskrbe (celostna obravnava bolnikov z neozdravljivo boleznijo), ampak tukaj so potrebni drugačni fizikalni parametri kot pri tistih, ki jih imamo za domačo uporabo, zato je vseeno priporočljivo pri tem sodelovati s svojim zdravnikom."

Svetlobna terapija tudi v domači dnevni sobi

Pri manjših poškodbah in težavah lahko svetlobno terapijo izvajamo tudi doma. Pomembno je, da poznamo kontraindikacije in prepoznamo trenutek, ko je bolje poiskati strokovno pomoč. "Za blaženje manjših bolečin, na primer po športnih aktivnostih, lahko pacient napravo uporablja tudi sam, vendar mora pred tem natančno prebrati navodila," je pojasnil dr. Frangež.

"Pri kakšnih drugih stanjih oziroma zdravstvenih težavah je priporočljivo, da najprej obišče zdravnika, da se razišče vzrok bolečine, predvsem v primerih, ko bolečina vztraja dlje časa."

Sicer pa dr. Frangež opozarja na previdnost pri domači uporabi naprave, ko želimo celiti rane, pri katerih se je pojavilo vnetje. Tudi v teh primerih najprej priporoča obisk zdravnika.

Pri kroničnih ranah lahko tovrstne terapije po navodilih zdravnika izvajamo tudi doma. "Opažamo, da so pri tistih, ki si pomagajo s svetlobno terapijo, rezultati res vidni."

Izpolnite vprašalnik in se potegujte za bogate nagrade:

Ne spreglejte