Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 1. 2014,
12.31

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

dojenček

Četrtek, 9. 1. 2014, 12.31

6 let, 8 mesecev

Že dojenčki dojemajo, kdo je njihov prijatelj in kdo ni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Še preden otroci obvladajo temeljne jezikovne spretnosti in osnovna znanja o družbeni strukturi, znajo z opazovanjem ljudi, kaj jim je všeč in kaj ne, sklepati, ali bodo do njih prijateljski ali ne.

Rezultati najnovejše raziskave ponujajo nov pogled na človekovo zgodnje razumevanje socialnega sveta, saj kažejo, da lahko že devetmesečni dojenčki dojamejo, ali so ljudje, ki jih opazujejo, prijatelji ali ne.

V študiji znanstvenikov univerze Chicago je sodelovalo 64 devetmesečnih otrok, ki so jih naključno razdelili v skupine, ki so jim nato predvajali videoposnetke, ki prikazujejo dve odrasli osebi, ki jesta različno hrano in se nanjo odzivata bodisi pozitivno bodisi negativno. Na nekatero hrano se odzoveta s podobnimi reakcijami, na drugo različno.

Kako dojenčki pridobivajo prve izkušnje iz sveta okoli njih? Za ocenjevanje reakcij na hrano so se omenjeni znanstveniki odločili, ker ta zagotovi pomembne socialne podatke, saj je po njihovem prepričanju uživanje hrane z družino in prijatelji samo po sebi socialni dogodek, ki je pomemben tudi za dojenčke, saj jim tovrstne izkušnje lahko pomagajo pri razumevanju drugih družbenih odnosov.

In z omenjeno študijo so ugotavljali ravno to. Dojenčkom so po videoposnetkih o reakcijah odraslih na posamezno hrano pokazali še videoposnetke, na katerih se odrasli osebi odzivata ena na drugo. V videu, ki kaže pozitivne interakcije, se odrasli osebi medsebojno pozdravita z nasmehi v prijateljskem tonu glasu, v drugem se obrneta proč drug od drugega, prekrižata roke in zamomljata z neprijaznim glasom.

Znanstveniki so reakcije dojenčkov na videoposnetke ocenjevali z merjenjem časa, kako dolgo so bili osredotočeni na ekran, potem ko so se videi že končali. Raziskovalci so ugotovili, da je trajanje dojenčkovega pogleda na ekran povezano s tem, kako znana ali nepričakovana je bila zanje prikazana situacija na videoposnetku. Ob nepričakovanih situacijah je bil njihov pogled na ekran prikovan dalj časa.

Že dojenčki dejavno sledijo dogajanjem okoli njih in sklepajo na določene socialne interakcije Kot so pokazali rezultati študije, so bili dojenčki presenečeni, ko so se odrasli, ki jim je bila všeč enaka hrana, drug do drugega obnašali negativno. Prav tako so bili presenečeni, ko se odrasli glede hrane niso strinjali, vendar so se obnašali kot prijatelji. Dojenčki pri devetih mesecih torej že dojemajo, da se odrasli, ki so jim všeč podobne stvari, med seboj običajno obnašajo prijateljsko tudi v drugih situacijah.

Študija prinaša prve dokaze o tem, da koreninam o kritičnih vidikih socialne kognicije, razmišljanju o socialnih interakcijah drugih ljudi na osnovi tega, kaj jim je všeč in česa ne marajo, lahko zasledimo že v zelo zgodnjem otroštvu.

Ne spreglejte