Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 9. 2013,
15.49

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

šolarji prehrana uspešnost

Ponedeljek, 9. 9. 2013, 15.49

7 let, 12 mesecev

Zdrava prehrana vpliva na uspešnost šolarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dokazano je, da se lahko pri otrocih, ki niso zaužili zajtrka, v primerjavi z njihovimi vrstniki, ki so zajtrkovali, tudi do 20 odstotkov zmanjšajo telesne in duševne sposobnosti.

Tako nam je ob začetku šolskega leta, ko bo prehrana šolarjev še kako pomembna, da bodo kos vsem obveznostim, ki jih to prinaša, povedala prof. dr. Cirila Hlastan Ribič iz Inštituta za varovanje zdravja.

"Izpuščanje zajtrka hitreje vodi do utrujenosti ter vpliva na zbranost, učenje in rezultate dela. Redno zajtrkovanje omogoča uspešno delo in dobro počutje ves dan. Tisti, ki zajtrk preskočijo, čez dan pojedo več prigrizkov, ki so energijsko bogati, torej vsebujejo več maščob ter sladkorja, hkrati pa vsebujejo premalo hranil, ki jih telo potrebuje. Zato je tudi več možnosti, da se redimo. Zelo pomembno je, da si že otroci in mladostniki pridobijo zdrave prehranjevalne navade in redno zajtrkujejo, saj to pomembno vpliva na prehranjevanje v odraslem obdobju in s tem na varovanje zdravja."

Ključ je piramide zdrave prehrane ali zdravega krožnika Naša sogovornica je ob tem poudarila, da mora biti njihova prehrana tudi pestra in vsebinsko ustrezna ter čez dan primerno časovno in količinsko razporejena. Za ustrezno načrtovanje prehrane se lahko po njenih besedah poslužujemo modela piramide zdrave prehrane ali zdravega krožnika, ki temelji na uravnoteženem vključevanju šestih skupin živil: zelenjave, sadja, žita in žitni izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov, mesa in mesnih izdelkov ter maščob. "Ključ do zdravega načina življenja in ohranjanja zdravja je torej uravnotežena prehrana z več manjšimi dnevnimi pestrimi obroki, ki vsebujejo dovolj zelenjave in sadja ter polnovrednih ogljikohidratnih živil, priporočljive količine pustega mesa, mleka in mlečnih izdelkih ter kakovostnih maščob. V prehrani otrok naj bo čim manj slanih in mastnih živil ter enostavnih sladkorjev, predvsem aromatiziranih sladkih pijač, ki spadajo med najpomembnejše dejavnike tveganja za debelost pri tej populaciji."

Uravnotežena prehrana v otroštvu je dobra popotnica za boljše zdravje Hlastan Ribičičeva tudi svari pred čezmernim uživanjem maščob, saj so velik dejavnik tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni, debelosti, povišanega krvnega tlaka in nekaterih vrst raka. "Nasičene maščobne kisline in transmaščobne kisline so zdravju škodljive. Pretežno nasičene maščobne kisline vsebujejo goveji loj, kokosova mast, palmina mast, rastlinska mast, svinjska mast, surovo maslo, sladka in kisla smetana, mesni izdelki, ocvirki, slanina, mastni siri in sirni namazi. Bogat vir škodljivih transmaščobnih kislin pa lahko vsebujejo ocvrta hrana, čips, pokovka, hitra hrana, piškoti, trde margarine in drugi industrijsko pripravljeni živilski izdelki. Pri pripravi obrokov za otroke priporočamo uporabo kakovostnih rastlinskih olj in uporabo čim bolj pustih živil živalskega izvora (manj mastno meso in mlečne izdelke). Najmanj enkrat na teden priporočamo uživanje mastnih morskih rib, ki so pomemben vir esencialnih maščobnih kislin in vitamina D. Za pripravo hrane priporočamo uporabo kakovostnih rastlinskih olj (izmenično oljčno, repično, sončnično, sojino, koruzno ali druga kakovostna, 100-odstotna rastlinska olja)." Kot je med drugim tudi poudarila naša sogovornica, je uravnotežena prehrana v obdobju otroštva dobra popotnica za kakovostno življenje in boljše zdravje. "Zdrave prehranjevalne navade, ki jih otroci pridobijo v zgodnjem otroštvu, vplivajo na izbiro živil in način prehranjevanja tudi v poznejših življenjskih obdobjih in s tem na zdravje v odrasli dobi. Z vidika varovanja zdravja je uravnotežena prehrana za otroke zelo pomembna, saj so v tem obdobju energijske in hranilne potrebe še posebej velike."

Ne spreglejte