Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Petek,
17. 11. 2017,
4.17

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Natisni članek

hujšanje The Biggest Loser Slovenija Jan Kovačič trener

Petek, 17. 11. 2017, 4.17

6 let, 5 mesecev

Zakaj se večina tekmovalcev The Biggest Loser po šovu vrne na stara pota?

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

The Biggest Loser Slovenija

Po koncu šovov The Biggest Loser v tujini se je pokazalo, da se je večina tekmovalcev po prihodu domov vrnila k starim navadam, kar pomeni, da so se vrnili tudi kilogrami. Se bo enako dogajalo tudi našim tekmovalcem?

O tem, zakaj in kako pogosto se dogaja, da tekmovalci po koncu šova The Biggest Loser pozabijo na vse, kar so se naučili v hiši, polni kamer, so izvedli celo raziskavo. Ta je pokazala, da se k starim navadam in kilogramom vrne več kot polovica tekmovalcev.

"Odvisno od tega, iz kakšnih razlogov so se prijavili v šov, zakaj so sploh prišli do tega stanja," razlaga trener Jan Kovačič, ki skupaj z Natašo Gorenc pomaga tekmovalcem v slovenski različici šova. Dodal je, da mora vsak pri sebi prepoznati razloge, ki so ga privedli do tega stanja, in jih znati odpraviti.

Če je težava služba, se lahko zgodi, da se bodo vrnili na stara pota. Iztok, eden od tekmovalcev, je pred prihodom v šov dal odpoved, saj je že prej ugotovil, da ga je način življenja, 12 ur dela, neredni obroki in negibanje, pripeljalo do tega, da nekaj spremeni.

Jan tako že ve, da se Iztok ne bo vrnil k staremu življenjskemu slogu, pri posameznikih, pri katerih je motivacija samo denar, pa dvomi, da bodo obdržali novo težo.

"Predvsem bi si želela, da jim enkrat za vselej naredi tisti 'klik' v glavi, da torej spoznajo, da se da živeti na drugačen način," dodaja Nataša. "Brez začaranega kroga prenajedanja, diet in neukvarjanja s športom. Vse to negativno vpliva na psiho človeka. Občutek, ko začneš spet obvladovati svoje telo, je neprecenljiv. In že zaradi tega občutka je vredno vztrajati!"

"V oddaji gre za obdobje treh mesecev, kjer bomo tekmovalce seznanili z novimi življenjskimi navadami. Ker vemo, da je navada železna srajca, jih čaka ogromno garanja, znoja in solza," pravi Nataša. | Foto: "V oddaji gre za obdobje treh mesecev, kjer bomo tekmovalce seznanili z novimi življenjskimi navadami. Ker vemo, da je navada železna srajca, jih čaka ogromno garanja, znoja in solza," pravi Nataša.

Motivacija za popolno spremembo bi morala biti velika

Trenerka meni, da bi morala biti motivacija vseh zelo velika, saj so razlogi, zakaj so se prijavili v šov, ogromni. "Ne morejo zanositi, se igrati s svojimi otroki, imeti normalnih spolnih odnosov. Tukaj je treba poudariti, da zaradi debelosti zelo trpi tudi bližnja okolica!"

Če se že ne moreš potruditi zaradi sebe, se daj vsaj zaradi tistih, ki jih imaš najraje. Žal pa nekateri stvari še vedno jemljejo prelahkotno, zato sem na treningih zelo ostra. Tako drastične spremembe se ne delajo s crkljanjem. Za preklop v glavi moraš tudi malce potrpeti.

Motivacija vseh bi morala biti zelo velika, saj so razlogi, zakaj so se prijavili v šov, ogromni. | Foto: Motivacija vseh bi morala biti zelo velika, saj so razlogi, zakaj so se prijavili v šov, ogromni.

Spremeniti morajo svoje okolje

Jan je seznanjen s tem, da je veliko tujih tekmovalcev kilograme pridobilo nazaj , vendar pravi, da se našim to ne bo zgodilo, če bodo spremenili okolje, v katerem živijo. "Treba je spremeniti zakoreninjene vzorce. Največja težava bo, če se ti vzorci ne bodo odpravili. Mi zdravimo posledico, hkrati pa skušamo med šovom ugotoviti glavne razloge, zakaj se je to zgodilo, in kaj spremeniti, ko bodo prišli ven."

Življenjski stil je izredno težko spremeniti zaradi prevelike lagodnosti v prejšnjem stanju, razlaga Nataša: navadili so se jesti okusno in kalorično hrano, ki prinaša ugodje, prav tako pa so ves čas v stanju hibernacije, zimskega spanja.

Nekateri živijo v svojem 'balonu', brez delovnih navad, spijo dolgo, zato so mnogi tudi brezposelni in breme države. Vse je prilagojeno njim, še bližnja okolica se jim ves čas prilagaja. Kar pa ni dobro!

Tekmovalci so trenutno osredotočeni samo na treninge, kuhanje zdrave prehrane in počitek. Na dan opravijo kar tri treninge, ki jim vzamejo od dve do tri ure, pojasnjuje Jan. "Zjutraj imamo nizkointenzivni aerobni trening, s katerim se dobro prekrvavijo in prepotijo, popoldne sledi visokointenzivni trening, pri katerem gre za bolj kompleksne vaje za moč in vzdržljivost, sledi še večerno raztezanje. Gre bolj za sprostitev pred spanjem."

"Če je motivacija le denar, se bodo vrnili na stara pota," je prepričan Jan. | Foto: "Če je motivacija le denar, se bodo vrnili na stara pota," je prepričan Jan.

Pravi izziv šele prihaja

O tem, kako bodo morali živeti, ko pridejo iz hiše, se že zdaj veliko pogovarjajo. Glavno vprašanje je, kako življenjski stil iz šova vzdrževati doma, v resničnem življenju? Pri tem jim bo pomagala tudi dietetičarka Katja Simić, ki bo pripravila individualne jedilnike, prilagojene vsakemu posamezniku.

"Doma bodo morali vnaprej načrtovati obroke in v svoj urnik nujno umestiti uro vadbe. Pomembno je tudi, s kakšnimi ljudmi se bodo obkrožili in koga vse bodo vključili v svoj novi način življenja. Zadeva je zelo kompleksna," napoveduje Nataša.

Še naprej pa bo veliko odvisno od tega, kako močno si želijo nove različice sebe, pa tudi od discipline, razlaga Jan. "Tudi v tujih šovih so posamezniki, ki so naredili velike spremembe, in se tega še vedno držijo. Seveda pa je veliko odvisno od tega, kako vzljubijo vadbo. Posameznikom, ki pridejo samo s ciljem, da shujšajo, a jim vadba ni blizu, bo to težko vzdrževati."

Treningi morajo biti zanimivi, dodaja Jan. | Foto: Treningi morajo biti zanimivi, dodaja Jan.

Če ti fitnes ni všeč, si poišči vadbo, v kateri boš užival. Če ne greš z veseljem na trening, je dolgoročno težko vzdrževati težo. Jaz jim skušam sestavljati čim bolj kreativne treninge, saj ponavadi človeka ubije ravno monotonost. Treningi morajo biti zanimivi, hkrati pa jih hočemo naučiti, da lahko tudi doma naredijo nekaj zase - ravno zato v šovu nimamo fitnes naprav, delamo z lastno težo oziroma z uporabo funkcionalnih pripomočkov, ki jih imaš lahko doma na dveh kvadratnih metrih.

Nataša še pravi, da so trije meseci dovolj dolgo obdobje, da jim nove navade preidejo v kri in da jim celo postanejo všeč. "Tekmovalci mi vsak dan govorijo, da tudi če zdaj izpadejo, so že ogromno pridobili in da bodo nadaljevali zastavljeno. Od posameznika pa je odvisno, kako močne so njegova želja, volja in motivacija!"

Po koncu šova bo vse odvisno od njih. | Foto: Po koncu šova bo vse odvisno od njih.

Podpora trenerjev se ob koncu šova ne bo končala

Imajo torej najboljšo mogočo podporo, ki se nadaljuje tudi po izpadu iz hiše, saj jih ekipa "opremljene" pošlje v svet. Možnosti za neuspeh zato skoraj ni.

"Po koncu šova dobijo vstopnico za fitnes, ostanejo v stiku s Katjo, jaz pa jim že sproti po vsakem treningu predam zapiske treningov. Še vedno imajo našo podporo, zato tudi po finalu pričakujemo preobrazbe, čeprav ne bomo več skupaj," za konec pravi Jan.

Nataša pa dodaja, da se je na tekmovalce že zelo navezala in jim bo že zato stala ob strani tudi kasneje. "Močno si želim, da se bodo zatekli k meni po kakršenkoli nasvet, prav tako upam, da bodo nekateri še naprej vadili z mano."

Ne spreglejte