SiolNET. Trendi Zdravje
1,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zakaj kljub dieti in telovadbi ne izgubljate kilogramov?

1,73

termometer

 | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ko se odločimo za spremembo življenjskega sloga, začnemo telovaditi in se zdravo prehranjevati, kilogrami sprva kar letijo z nas. Nato pa marsikdo naleti na "zid", ko se jeziček na tehtnici nenadoma noče več premakniti. Kaj je razlog za to?

Proces hujšanja zajema več stopenj, nam je pojasnila asist. Maja Mikša, dr. med, specialistka medicine športa, z ZVD Center za medicino športa. "Ob začetku diete v krajšem obdobju izgubimo več kilogramov, ker ob spremenjenem prehranjevanju običajno začnemo tudi telovaditi, kar pomeni, da je poraba energije večja."

Zdravo hujšanje? Od pol do enega kilograma na teden.

Nato sledi obdobje, ko se izguba telesne teže upočasni - tukaj gre pravzaprav za fiziološko sprejemljivo in zdravo hujšanje, ki pomeni izgubo od 0,5 do enega kilograma na teden, je pojasnila zdravnica. "Zadnja je faza stabilizacije, kar pomeni dolgoročno vzdrževanje željene telesne teže."

Če si želite uspešno shujšati, si hitre izgube teže niti ne bi smeli želeti. "Uspešno hujšanje je dolgotrajen proces, učenje in spreminjanje življenjskega sloga, ki temelji na redni telesni aktivnosti in uravnoteženi prehrani," je poudarila Maja Mikša.

Ste videti vitkejši, teža pa vam je zrasla? To je povsem normalno. | Foto: Thinkstock Ste videti vitkejši, teža pa vam je zrasla? To je povsem normalno. Foto: Thinkstock

Zakaj naša teža raste, čeprav navidezno hujšamo?

Kdor je v svoje življenje vnesel redno telesno vadbo, je verjetno opazil še en pojav, ki marsikomu vzame voljo - medtem ko je telo videti bolj fit, kilogrami rastejo.

"Ko s telovadbo preoblikujemo telo, izgubljamo maščobno maso, sočasno pa pridobivamo mišično maso," je pojasnila zdravnica. Ker so mišice gostejše in s tem težje od maščobe, dejansko pridobivamo kilograme, čeprav obseg določenih delov telesa pada.

Bodite pozorni na obseg pasu

"V tem primeru kilogrami niso najpomembnejši pokazatelj, kako uspešna je telovadba, temveč je pomembnejša analiza telesne sestave, torej delež maščevja, puste telesne mase, hidriranosti ... in meritve obsegov določenih delov telesa." Ob tem zdravnica poudarja, da velja posebno pozornost nameniti obsegu pasu oziroma trebuha. "Povečan obseg pasu je povezan s povečanim tveganjem za srčno-žilna obolenja, sladkorno bolezen ... in ga je zato v procesu hujšanja treba spremljati."

Šov The Biggest Loser Slovenija je na sporedu od torka do petka zvečer na Planet TV, sledi pa komentatorska oddaja Od težaka do junaka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin