Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 5. 2016,
8.21

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogočajo Morela okulisti

Foto: Morela okulisti, Thinkstock

Natisni članek

Morela okulisti laserska odprava dioptrije advertorial dioptrija laserska operacija

Sreda, 25. 5. 2016, 8.21

2 meseca

Laserska odprava dioptrije

Zadovoljni sodelavci brez očal

Vsebino omogočajo Morela okulisti

Foto: Morela okulisti, Thinkstock

Če bi kot eno od referenc očesnega kirurga upoštevali, koliko sodelavcev mu je stoodstotno zaupalo svoje oči, bi dr. Kristina Mikek iz očesnega centra Morela okulisti zagotovo dobila oceno odlično.

Med več tisoč pacienti, ki so jim v očesnem centru Morela okulisti že odpravili dioptrijo, je tudi veliko njihovih zaposlenih. Če se boste za podoben poseg odločili tudi sami, boste nekatere med njim lahko spoznali celo osebno.

Po devetih letih še vedno oster vid

Med prvimi je zaupanje v laserski poseg izkazal direktor očesnega centra dr. Martin Mikek, ki ga je že pred devetimi leti operirala njegova tašča dr. Vesna Morela. Njegov vid je po vseh teh letih še vedno stabilen, čeprav je bil takrat operiran po prvi klasični laserski metodi PRK. To zdaj uporabljajo le še pri pacientih s tanko in nepravilno obliko roženice, za katere so novejše metode neprimerne.

Njegova dolgoletna stabilnost vida tako dokazuje, da laserski posegi res že od samega začetka omogočajo trajne rezultate, z napredkom tehnologije pa postajajo le še natančnejši, nežnejši in do očesa prijaznejši.

Dr. Martin Mikek: "Spomnim se, da sem še kak mesec po posegu podzavestno vsako jutro najprej iskal očala in se potem takoj spomnil, da jih ne potrebujem več."

V očesnem centru Morela okulisti lasersko odpravo dioptrije do 31. avgusta opravijo po posebni ceni, že od 650 evrov dalje za oko. | Foto: V očesnem centru Morela okulisti lasersko odpravo dioptrije do 31. avgusta opravijo po posebni ceni, že od 650 evrov dalje za oko. Zaradi lastne izkušnje lažje svetuje pacientom

Medicinska sestra Maja Kovač, ki asistira pri laserskih operacijah, in optometristka Metka Krampf sta se dioptrije znebili z metodo LASIK. Največja prednost te metode je, da pacientom najhitreje vrne vid. In to sta operiranki tudi potrdili. Maja je dobro videla že naslednji dan, Metka pa dva dneva po posegu.

Obe sta bili operirani pred dvema letoma in obema lastna izkušnja pomaga tudi pri svetovanju drugim pacientom. "Zdaj še lažje razložim potek operacije in okrevanja. Postopka ne poznam več samo z vidika medicinske sestre, ampak tudi kot pacientka. Zato lahko iz prve roke povem, kako je življenje po takšnem posegu lepše," pravi Maja, ki je pred posegom petnajst let nosila kontaktne leče, dokler jih oči naenkrat niso več prenašale in je morala leče zamenjati za očala, ta pa so jo zelo motila.

Maja: "Odkar sem bila sama pacientka, bolj razumem strah naših pacientov in jih hkrati zaradi svoje izkušnje lažje pomirim."

Vsi strahovi so odveč

Metke je bilo, preden se je zaposlila v očesnem centru Morela okulisti, laserske operacije nekoliko strah, zato o njej niti ni razmišljala. Ko pa je videla, da je poseg v rokah strokovnjakov res popolnoma varen, skorajda že rutinski, so vsi pomisleki izginili. Zdaj, po svoji izkušnji, odpravo dioptrije priporoča vsem, tudi svojim najboljšim prijateljem.

Strah pred lasersko operacijo je resnično odveč. Vse posege opravijo v lokalni, topični anesteziji in so popolnoma neboleči. Nekoliko neprijetno je lahko samo okrevanje prve dni po laserski operaciji z metodo LASEK. Ta se uporabi takrat, kadar je roženica pretanka za drugo vrsto laserskega posega.

Metka Krampf: "Najbolj me je skrbelo, da zaradi visoke dioptrije morda ne bi bila primerna za poseg. Pa sem na srečo bila."

 Svoboda v vsakdanjih opravilih

Z metodo LASEK je bila pred letom in pol operirana tudi dr. Urša Pečjak, oftalmologinja v kliniki Morela okulisti. Kljub minimalnim neprijetnostim pri okrevanju pravi, da bi poseg še enkrat ponovila: "Prvi trije dnevi okrevanja so bili res nekoliko neprijetni, ker se roženica po metodi LASEK celi nekoliko počasneje. Vendar so te težave v primerjavi z odličnim vidom in občutkom svobode po posegu že zdavnaj pozabljene. Tako kot je pozabljena večerna rutina odstranjevanja kontaktnih leč, ki ji je bila zaradi utrujenosti velikokrat prava muka.

Zato pa ravno zaradi svoje izkušnje tudi dr. Pečjakova lažje razume, kaj občutijo pacienti pred posegom in po njem. Zdaj se z njimi lahko še bolj odprto pogovori tudi o tistih najbolj drobnih skrbeh, na katere ne pomisliš, dokler sam nisi v vlogi pacienta.

Dr. Urša Pečjak: "Zdravniki smo najbrž najzahtevnejši pacienti, ker smo kritični in ničesar ne prepuščamo radi naključju. Sama sem Kristini popolnoma zaupala."

 

Oko, vid, dioptrija | Foto: Če bi tudi vi radi izkusili, kako je enkrat za vselej odložiti očala, se prijavite na brezplačni pregled in preverite, ali ste pravi kandidat za odpravo dioptrije.

V očesnem centru Morela okulisti lasersko odpravo dioptrije do 31. avgusta opravijo po posebni ceni, že od 650 evrov dalje za oko. Hkrati prvim stotim, ki se boste zanjo odločili, podarjajo tudi izbrana sončna očala Cotton Club.

Ne spreglejte