Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 4. 2014,
13.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

lubenica

Sreda, 9. 4. 2014, 13.51

6 let, 7 mesecev

Z lubenico nad visok krvni tlak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Lubenice niso le osvežujoča poslastica v vročih dneh, temveč pri debelih ljudeh znižujejo visok krvni tlak in posledično zmanjšujejo tveganje za srčno-žilne bolezni.

Kot kaže študija znanstvenikov univerze na Floridi, lubenica pri omenjeni skupini ljudi bistveno znižuje krvni tlak zlasti ob izpostavljenosti mrazu, saj v hladnih razmerah zaradi srčnega infarkta umre več ljudi. Stres mrzlih temperatur namreč povzroči zvišanje krvnega tlaka in srce mora delati močneje. To pa pogosto vodi k manjšemu pretoku krvi v srce. Debeli ljudje, ki imajo povišan krvni tlak pa se srečujejo z večjim tveganjem za možgansko kap ali srčni napad, ko so izpostavljeni mrazu, bodisi pozimi ali v prostorih z nizkimi temperaturami.

Toda znanstveniki so ugotovili, da uživanje šestih gramov L-citrulina, ki ga vsebuje izvleček lubenice, v obdobju šestih tednov pomaga pri normalizaciji krvnega tlaka. V raziskavo je bilo vključenih 13 odraslih oseb, srednjih let, ki so imele visok krvni tlak.

Uživanje lubenic lahko prepreči tudi napredovanje hipertenzije, ki je predhodnik, kot že rečeno, resnejših zdravstvenih težav, kot so možganska kap ali srčni infarkt.

Preprosto uživanje L-arginina kot prehranskega dopolnila pri številnih ljudeh ni mogoče Lubenica je namreč zelo bogat vir L-citrulina, aminokisline, ki je tesno povezana z delovanjem druge vrste aminokisline, in sicer L-arginina, skupaj pa pomagata pri zniževanju in uravnavanju krvnega tlaka.

Preprosto uživanje L-arginina kot prehranskega dopolnila pri številnih ljudeh s hipertenzijo ni mogoče, saj lahko povzroči slabost in prebavne težave, vključno z diarejo. Lubenico pa vsi dobro prenašajo in tudi med raziskavo znanstveniki niso opazili nikakršnih stranskih učinkov.

Poleg že omenjenih koristnih zdravstvenih vplivov lubenica vsebuje še obilo vitaminov A, B6 in C, vlaknin, kalija in močnega antioksidanta likopena.

Ne spreglejte