Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 8. 2024,
13.11

Osveženo pred

28 minut

Vsebino omogoča STADA d.o.o.
odvajanje blata napihnjenost ne morem na blato odvajalo zdravilo proti zaprtju zaprtost počitnice odvajanje advertorial

Natisni članek

Sreda, 7. 8. 2024, 13.11

28 minut

Vam je zaprtost kdaj pokvarila počitnice?

Vsebino omogoča STADA d.o.o.
Dulcolax, zaprtost | Foto arhiv naročnika

Foto: arhiv naročnika

Tako kot vse v naravi ima tudi črevesje svoj dnevni bioritem. Aktivnost črevesja je največja zjutraj in ravno zato veliko potrebo običajno opravimo v jutranjih urah, medtem ko ponoči črevesje miruje. Ko se odpravimo na počitnice ali potovanje lahko ta bioritem zmoti zaprtje, ki je stranski učinek, ki ga povzroči potovalni stres.

Hrana se v prebavilih meša s prebavnimi sokovi, mešanje in pomikanje hrane navzdol pa traja od 20 do 72 ur.1 Na ta proces vplivajo številni dejavniki, med njimi tudi vrsta zaužite hrane. Vlaknine proces prehajanja navzdol pospešijo, saj povečajo maso blata, širijo črevesno steno in jo tako spodbujajo h gibanju.

Dulcolax, zaprtost | Foto: arhiv naročnika Foto: arhiv naročnika

Ker črevesje nadzorujejo živčno-hormonske povezave, te lahko zmoti tudi stres ali spremenjen dnevni ritem.2 Lahko se pojavi neprijetna akutna zaprtost, ki se kaže z redkim in oteženim odvajanjem blata, tiščanjem v trebuhu ali napihnjenostjo.

Kaj narediti, da vas na potovanju ali počitnicah ne bi presenetilo zaprtje?

Pred zaprtjem na potovanju se lahko zavarujete tako, da nekaj dni pred odhodom pospešite peristaltiko črevesja z izbiro hrane, bogato z vlakninami. Te bodo poskrbele, da se bo črevesje praznilo hitreje in bo črevesna vsebina manj časa zastajala v črevesu. Vlaknine vplivajo na strukturo blata, povečajo njegovo maso in ga ob zaužitju večje količine tekočine tudi zmehčajo. Če taka prehrana ni vaša stalnica, boste s premišljeno izbiro hrane že pred potovanjem poskrbeli, da bo vaše črevesje bolj prazno, kot je običajno.

Dulcolax, zaprtost | Foto: arhiv naročnika Foto: arhiv naročnika

Kaj če vas zaprtje kljub vsemu preseneti?

Če ste že imeli slabe izkušnje z zaprtjem, je precej verjetno, da se boste zaradi spremembe v dnevnem ritmu s to težavo ponovno soočili.

Modro je, da si v lekarni preventivno kupite primerno odvajalo. Najbolje je, da vzamete takega, ki deluje v predvidljivem času, saj si boste tako lažje organizirali čas za veliko potrebo. Predlagamo vam preizkušeno odvajalo z bisakodilom v tabletah, ki deluje čez noč ali v obliki rektalnih svečk, ki delujejo v nekaj minutah.

Dulcolax, zaprtost | Foto:

1. CN Andrews et al, The pathophysiology of chronic constipation, Can J Gastroenterol Vol 25, 2011.
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27033126/, dostopno 9. 3. 2022.

Ne spreglejte