Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 4. 2016,
10.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

zobna ščetka ustna higiena zobna pasta zobje parodontax®

Ponedeljek, 11. 4. 2016, 10.45

6 let, 7 mesecev

Ste prepričani, da poznate vsa dejstva o negi zob in dlesni?

Oglasno sporočilo

Foto: Parodontax

Nekaj minut več v kopalnici ob redni skrbi za zobe in dlesni vam lahko prihrani precej ur sedenja v zobozdravniški ordinaciji. Obenem pa vas obvaruje pred izgubo zob zaradi parodontalne bolezni. Osnovna dejstva o negi ustne votline poznamo vsi, tokrat pa smo poiskali nasvete za vse, ki imajo težave z dlesnimi.

Morda ste tudi vi med njimi, pa se tega sploh ne zavedate. Večina ljudje namreč misli, da je sled krvi pri ščetkanju zob le znak zelo učinkovitega ščetkanja in boleč ugriz v trdo jabolko le posledica trenutnega vnetja. Dejstvo je povsem drugačno. Krvavenje dlesni je prvi znak težav z dlesnimi, ki lahko zaradi ustvarjanja obzobnih žepkov in propadanja obzobnega tkiva, kot je recimo podporna kost, pripeljejo do izpada zob. Če opazite prve znake parodontalne bolezni, kot sta krvavenje dlesni ali rdečkaste in otečene dlesni, o tem obvestite svojega zobozdravnika, sami pa začnite še temeljiteje skrbeti za ustno votlino in odstranjevati zobne obloge, ki pripeljejo do težav z dlesnimi.

Temeljito ščetkanje dvakrat na dan

Z rednim ščetkanjem dvakrat na dan po dve minuti mehansko odstranjujemo bakterije, ki neprestano nastajajo na površini zob. Bakterije se začnejo v trde zobne obloge, znane tudi kot zobni kamen, strjevati po 12 urah, zato je zelo pomembno, da jih redno in vsaj vsakih 12 ur odstranimo. S premočnimi gibi pri ščetkanju zob vzdolž roba dlesni lahko pospešimo umik dlesni, zato je zelo pomembno, da zobe ščetkate pravilno.

Natančen postopek temeljitega čiščenja zob si lahko ogledate v videu:

Mehka zobna ščetka

Uporabljajte mehko zobno ščetko, saj lahko s premočnim ščetkanjem s pretrdo zobno ščetko poškodujemo zobe in dlesni. Majhna glava zobne ščetke omogoča, da lahko z njo dosežete tudi težko dosegljiva mesta v ustni votlini. Zobno ščetko menjajte vsaj vsake tri mesece, saj obrabljena zobna ščetka postane pregroba, hkrati pa je gojišče bakterij.

Zobna pasta s posebnimi sestavinami

Če imate težave z dlesnimi, uporabite zobno pasto, ki vsebuje sestavine, ki bodo pomagale učinkovito odstranjevati zobne obloge in preprečevati krvavenje dlesni. Na primer zobne paste parodontax®, ki vsebujejo formulacijo s 70 odstotki posebej izbranih sestavin, kot so mineralne soli (natrijev hidrogenkarbonat) in kombinacijo zeliščnih izvlečkov žajblja, kamilice, poprove mete, mire, ameriškega slamnika in ratanije.

Čiščenje medzobnih površin

Medzobne površine predstavljajo skoraj polovico površine zob, zato je pomembno, da po zaključenem ščetkanju zob vsaj enkrat na dan uporabimo ustrezne pripomočke za čiščenje medzobnih površin. Za bolj tesne medzobne prostore je to zobna nitka, nekoliko večje pa z večjimi medzobnimi ščetkami. Najbolje, da za nasvet vprašate ustnega higienika.

Antibakterijska ustna voda

Po vsakem čiščenju zob usta temeljite izperite z antibakterijsko ustno vodo, ki vsebuje klorheksidin in odstranjuje zobne obloge tudi do 3,5-krat bolj učinkovito, hkrati pa zagotavlja 12-urno zaščito pred bakterijami. Ustno votlino z ustno vodo izpirajte eno minuto, nato izpljunite. Uporabljate lahko tudi terapevtsko ustno vodo, vendar te zaradi večje vsebnosti klorheksidina niso primerne za vsakodnevno uporabo.

Na obisk k ustnemu higieniku

Obiščite ustnega higienika, ki vam bo s posebno ultrazvočno napravo odstranil večjo količino zobnih oblog in zobnega kamna. Po takšnem peskanju in poliranju boste namreč bolj preprosto skrbeli za vsakodnevno higieno zob.




Ne spreglejte