Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
2. 2. 2016,
15.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

človeško telo

Torek, 2. 2. 2016, 15.59

6 let, 7 mesecev

Spoznajte svoje telo pod kožo na resničnih človeških primerkih

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Razstava človeške anatomije, ki je na ogled v Ljubljani, omogoča še bolj konkretno spoznavanje zgradbe telesa pod kožo, kot to omogoča listanje po atlasu. Na ogled so namreč prava telesa.

Potujoča razstava z naslovom Naše telo – Živeti zdravo se predstavitve notranjega ustroja, vse od kosti, živčevja in ožilja do notranjih organov, loteva sistematično in nazorno. V tridimenzionalni obliki in v resničnih telesnih razmerjih.

Eksponati na razstavi niso približki organov ali kosti, temveč gre za dele teles in telesa sama. Na ogled je približno 200 organov in drugih anatomskih primerkov, od zdravih do bolezenskih.

 | Foto:

Neposredni vpogled v trebušno votlino

Razstavljena so tudi celotna telesa brez kože, ki omogočajo zelo neposreden vpogled v telo, vse do kosti, mišic in ožilja ter prav v notranjost trebušne votline in pod površje prsnega koša, v razporeditev življenjsko pomembnih organov.

Prikaz različnih zdravstvenih stanj Ker cilj razstave ni le spoznavanje ustroja in delovanja človeškega telesa v njegovi zdravi obliki, temveč tudi ozaveščanje o njegovih odklonih, so nanjo vključeni tudi nekatera bolezenska stanja, določene prirojene napake in primeri zdravljenja poškodb.

Tako je mogoče v pravih razmerjih celotnega telesa videti vsadke ob zdravljenju zlomljenih kosti, primerek rakavih jeter, ne manjkajo pa niti kadilska pljuča – eksponat, ki naj obiskovalca nagovori o pomenu zdravega načina življenja oz. o posledicah našega načina življenja ter navad, ob postavitvi poudarjajo organizatorji.

 | Foto:

Jasno in nazorno

Razstava je zasnovana sistematično, predvsem pa jasno in je v svoji neposrednosti – s prikazom pravih človeških teles, delov in organov – ter tridimenzionalnosti zelo nazorna. Je vsekakor izobraževalna, s svojo izkustveno ravnjo pa tako nadgradnja siceršnjemu listanju po anatomskem atlasu.

Ob telesih v gibanju tudi prerez

V zadnjem delu je pozornost posvečena še kratki zgodovini anatomije.

Ob telesih, ki jih v prvih razstavnih prostorih lahko spremljamo v funkciji, na primer pri vožnji kolesa, brcanju žoge ali napenjanju loka, so ta v zadnjem delu na ogled še v navpičnem in vzdolžnem prerezu.

 | Foto:

Še bolj sistematična razstava

Pod kožo človeških teles je bilo na razstavi Razkrita telesa pred slabimi štirimi leti v Ljubljani že mogoče pogledati, a kot pravijo organizatorji tokratne postavitve, je ta še obsežnejša ter še bolj sistematična in poučna.

Ne spreglejte