SiolNET. Trendi Kultura
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koliko občinstva so v preteklosti imele slovenske kulturne ustanove in kakšni so bili prihodki?

0

termometer

 | Foto:
Kako se je kulturi na različnih področjih pisalo v prejšnjih letih?

Državna sredstva, namenjena kulturi Leto 2013 je bilo, kar zadeva javna sredstva, najskromnejše za kulturo. Od leta 2010 je država vedno manj denarja namenjala kulturi, pri čemer se je ta odstotek lani nekoliko povečal.

Knjige v Sloveniji Leta 2014 je pri nas izšlo skupno 5.554 naslovov knjig in brošur, kar je devet odstotkov več kot v prejšnjem letu, pri čemer je med leposlovnimi deli izšlo 35 odstotkov naslovov več kot v letu 2013.

V letu 2014 je tako izšlo 1.599 leposlovnih del, od tega 804 izvirnih in 795 prevodov.

Porast izdajanja otroškega in mladinskega leposlovja, kar je povezano predvsem s prevodi in izvirnimi deli, je mogoče opaziti v zadnjih petnajstih letih, pojasnjuje vodja uredništva leposlovja pri Mladinski knjigi Andrej Ilc .

Muzeji in galerije z 3,1 milijona obiskovalcev V letu 2014 so muzeji in galerije z 2.776 razstavami privabili skupno 3,1 milijona obiskovalcev in obiskovalk. Več jih je bilo na začasnih kot stalnih razstavah.

V teh umetnostnih ustanovah so imeli skupno 49,15 milijona prihodkov, kar je 1,4 odstotka manj kot leto prej.

Med odkupi del se je najbolj povečalo število likovnih oz. vizualnih del, in to del ter predmetov še živečih avtorjev in avtoric.

Odrska dela v letu 2014 V letu 2014 si je v Sloveniji skupno 4.748 odrskih del ogledalo približno 745.400 obiskovalcev in obiskovalk.

Gledališča so imela v tem obdobju 58 milijonov prihodkov, kar je dva odstotka več kot leto prej.

Manj koncertov in manj občinstva Število poslušalcev in poslušalk koncertov orkestrov in zborov v njihovih matičnih hišah se je v letu 2014 nekoliko zmanjšalo, prav tako tudi število izvedenih del, ki jih je bilo skupno 120. S tem je povezano tudi zmanjšanje prihodkov za skoraj 19 odstotkov.

Statistični pregled kulture v pretekih letih

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin