SiolNET. Trendi Odnosi
2,38

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Je sprejemljivo, da otroci svoje starše vidijo gole?

2,38

termometer

Fotografija Heather Whitten
Foto: Heather Whitten

V času spletne javnosti je tudi golota v družini postala stvar javne debate.

Včasih fotografija ni to, kar se zdi. Fotografinja Heather Whitten je pred dvema letoma posnela fotografijo svojega moža, ki s sinom sedi pod prho. Oba sta gola, oče pa sina, ki očitno spi, drži v naročju. Ko je fotografijo objavila na Facebooku, jo je ta odstranil zaradi neprimerne vsebine, domnevno pedofilije.

Fotografinja je bila seveda razočarana, še posebej zato, ker je mož s sinom ure in ure presedel pod prho, da bi omilil vročino. Deček je namreč zbolel zaradi okužbe s salmonelo in nekaj ur zatem, ko je bila fotografija posneta, so ga morali odpeljati na infuzijo v bolnišnico. "Ta moški, ta mož, ta partner in oče je bil tako potrpežljiv, tako prepoln ljubezni, tako močan z najinim sinom v naročju. Nenehno mu je ponavljal, da bo vse v redu, da bo poskrbel zanj," je zapisala na svojem blogu.

Z otrokom goli v kad ali ne?

Zgodba o odstranjeni fotografiji opozarja na to, kako tanka je črta svobode starševstva v času spletne javnosti. Še posebej, kar zadeva goloto v domači hiši. Pri tem je tako, da je od staršev odvisno, ali se bodo s svojimi otroki kopali goli in ali je golota v njihovi hiši sprejeta kot nekaj naravnega.

Nekateri starši se otrokom nikoli ne bodo pokazali goli, drugi bodo imeli bolj sproščen odnos do golote in se ne bodo zaklepali v kopalnico, vsaj dokler ne bodo otroci najstniki in jim bo pred golimi starši postalo nerodno, prav tako se bodo z otroki skupaj kopali. Nekateri starši se otrokom nikoli ne bodo pokazali goli, drugi bodo imeli bolj sproščen odnos do golote in se ne bodo zaklepali v kopalnico, vsaj dokler ne bodo otroci najstniki in jim bo pred golimi starši postalo nerodno, prav tako se bodo z otroki skupaj kopali. Foto: Thinkstock

O goloti z otroki obstajata dve čisto nasprotni trditvi. Normalna golota naj bi otrokom vcepljala pozitivno podobo o telesu, prav tako naj bi se tako naučili razlike med moškim in ženskim telesom. Nasprotniki skupnega prhanja pa trdijo, da otroka pogled na gole starše pod prho zaznamuje za vse življenje ter da golota staršev in otrok nikakor ne spada v družino.

Izpostavljanje realni podobi telesa

Enega najzabavnejših razlogov, zakaj bi morali otroci svoje starše videti gole, je navedla blogerka Rita Templeton, mati štirih sinov, starih od dveh do devetih let. Njen zapis o tem, zakaj se gola kopa s sinovi, je objavil tudi Huffington Post. Kot razlog je navedla, da želi, da njeni sinovi vidijo resnično žensko telo, preden jih mediji zbombardirajo z idealiziranimi podobami. "Namenoma jih izpostavljam drugačnim podobam ženskega telesa," je zapisala.

A kot rečeno: golota v družini je stvar odločitve staršev, ne pa diktata javnosti. Morda pa res ni najbolj pametno, da fotografije skupnega prhanja objavljamo na Facebooku. Ne nazadnje bo malček ali malčica postal najstnik in tedaj mu bo zaradi teh fotografij še kako nerodno.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • mister / 29.05.2016. ob 20:49 +2 0

  Pa dejte nehat nakladat na konc boste hotl imet oblečenga doječka pr porodu. Pa za mene je čist normaln če me mulc vid nacga vi pa zganate eno paniko brez veze. Novinarji predlagam, da si poiščete kkšno resno temo ne pa samo neka mašila s katerimi polnite strani v časopisih in na spletu. Seveda če znate to nardit.

  +2 0
 • hungry / 30.05.2016. ob 18:29 0 0

  Večje neumnosti pa že nekaj časa nisem prebral. Me res zanima, kdo so tisti drugi, ki nasprotujejo nečemu, kar je naravno in običajno. Se pa strinjam, da goli otrok v nobeni obliki ni za na facebuk, pa kar koli že.

  0 0
delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin