Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 4. 2022,
8.22

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča MEDICOFIT D.O.O.

Natisni članek

bolečine v sklepih poškodba zdravljenje zdravje advertorial

Sreda, 20. 4. 2022, 8.22

2 meseca, 1 teden

Poškodbe in bolečine ramenskega sklepa: tu boste našli učinkovito pomoč

Slovenska klinika, ki močno presega standard zasebnih zdravstvenih ustanov

Vsebino omogoča MEDICOFIT D.O.O.

Ramenski sklep ima med vsemi sklepi v človeškem telesu največjo gibljivost, istočasno pa je med najpogosteje poškodovanimi sklepi v zgornjem delu telesa. Številni se ob poškodbah ali bolečinah ramenskega sklepa s položajem sprijaznijo, češ da je njihova "rama, roka načeloma povsem v redu, razen ob določenih gibih". Tovrsten način razmišljanja vsekakor vodi v kronične težave, ki lahko na dolgi rok vodijo v množico pridruženih, ki jih nato obravnava ortopedska kirurgija. Težave je treba nujno zatreti v kali, v nasprotnem primeru se lahko hitro znajdemo v začaranem krogu. Dejstvo je, da je treba bolečinski simptom zdraviti, tudi če gre za primere, ki le malce nižajo kakovost našega življenja. Rehabilitacije se ne lotevajte sami, temveč pod nadzorom strokovne ekipe, ki bo spremljala vaš napredek, odziv telesa na terapije ter individualno sproti prilagajala posebne vaje in protokole fizioterapije.

Klinika Medicofit predstavlja fizioterapijo prihodnosti, svoje ključno poslanstvo in vrednost pa vidi v dolgoročnem učinkovitem zdravljenju pacientov.  | Foto: Klinika Medicofit predstavlja fizioterapijo prihodnosti, svoje ključno poslanstvo in vrednost pa vidi v dolgoročnem učinkovitem zdravljenju pacientov.

Kako pogoste so poškodbe ali bolečine v ramenskem sklepu?

Zelo. Bolečine v rami so ene najpogostejših mišično-skeletnih težav. Težave z ramenskim sklepom so zelo pogoste, nastanejo pa lahko kot posledica poškodbe, bolezni, obrabe, preobremenitve … Ramenski sklep je v osnovi sestavljen iz skupine štirih sklepov, za pravilno delovanje ramena pa je potrebno koordinirano gibanje v vseh štirih sklepih ramena. Da ramenski sklep velja za enega bolj izpostavljenih sklepov za poškodbe, gre pripisati tudi temu, da je ramenski sklep kompleksen tako z vidika anatomije kot z vidika biomehanike.

Bolečine v ramenu predstavljajo 16 odstotkov poškodb mišično-skeletnega sistema in so na tretjem mestu na lestvici pogostosti poškodb mišično-skeletnega sistema (Jonasson idr., 2011). Težave z ramenskim sklepom, bolečine in poškodbe lahko tako ali drugače vplivajo na kakovost vsakodnevnih aktivnosti, pa naj gre za ukvarjanje s športom, vožnjo, prehranjevanje, oblačenje … Statistika kaže, da ima 70 odstotkov ljudi vsaj enkrat v življenju hujše boleče v ramenskem sklepu, letna prevalenca bolečin ramenskega sklepa pa je 14,7 odstotka populacije.

Različne ramenske poškodbe lahko naše vsakdanje življenje izredno omejijo. Bolečine in poškodbe ramenskega sklepa so vsekakor izredno kompleksne. Za dolgoročno uspešno odpravljanje bolečin je treba vaje in terapije specializirati za vsakega pacienta. Ob tem velja povedati, da si diagnoze nikakor ne postavljate sami; v dobi informacijske prenasičenosti na različnih internetnih platformah lahko stanje le še poslabšate, posledično pa omejite tudi uspešnost rehabilitacije.

Pri obravnavi poškodbe ali bolečin v ramenskem sklepu so vam lahko v veliko pomoč v kliniki za fizioterapijo in telesno pripravo Medicofit. Sodobna klinika Medicofit je edina klinika za fizioterapijo v Sloveniji, ki protokole zdravljenja prilagaja vsakemu pacientu. V kliniki Medicofit izvajajo individualno rehabilitacijo poškodb, bolečin in so specialisti za celovito rehabilitacijo, vsako poškodbo oz. degenerativno stanje pa vodijo od akutne rehabilitacije do vrhunske fizične forme.

Naročite se na pregled v kliniki Medicofit tukaj.

Izvori bolečin v ramenskem sklepu in najpogostejše poškodbe ramenskega sklepa

Obremenitve ramenskega obroča so lahko posledica vsakodnevnih opravil, kar navsezadnje pojasni, zakaj ramena spadajo med najpogosteje poškodovane sklepe. Tveganje za pojav bolečine v rami vsekakor povečujejo dejavniki, kot so: delo z rokami nad višino ramen, prenašanje bremen na ramenih, dolgotrajni prisilni položaj telesa ter številni ponavljajoči se gibi rok, predvsem ob uporabi orodja.

Fizioterapijo prihodnosti strokovnjaki klinike Medicofit v Ljubljani izvajajo že dobro leto. Individualna fizioterapija je aktivno usmerjena v odpravljanje vzrokov nastanka mišično-skeletnih težav.  | Foto: Fizioterapijo prihodnosti strokovnjaki klinike Medicofit v Ljubljani izvajajo že dobro leto. Individualna fizioterapija je aktivno usmerjena v odpravljanje vzrokov nastanka mišično-skeletnih težav.

Pogoste in mogoče poškodbe ramenskega sklepa so izpah rame, zamrznjena rama, poškodbe kit rotatorne manšete, nestabilnost ramenskega sklepa, zagozditveni (utesnitveni) sindroma rame … Šibkost mišic rotatorne manšete v kombinaciji z gibanjem rok nad glavo je mehanizem večine bolečinskih stanj v ramenskem sklepu, kjer po pogostosti prevladuje zadnji izmed naštetih - zagozditveni sindrom ramena, ta pa lahko povzroči tudi vrsto drugih patoloških stanj. Pojavnost zagozditvenega sindroma je močno povezana z delovnimi mesti, ki zahtevajo intenzivno delo v ramenskem sklepu, na primer pri vrtnarskih delih, parketarstvu, pleskarstvu in preostalih poklicih, kjer je veliko dela opravljenega z rokami nad glavo. Zagozditveni sindrom je pogost tudi pri pisarniških poklicih, saj gre za dolgotrajne prisilne drže.

Na drugem mestu med najpogostejšimi oblikami poškodb ramenskega obroča je sindrom zamrznjene rame. Ta se največkrat pojavi pri ženskah med štiridesetim in petinšestdesetim letom, vzroki pa so lahko možganska kap, čezmerna obremenitev, bolezni ščitnice, sladkorna bolezen …

Naj gre za zagozditveni sindrom rame ali katero izmed drugih, predhodno naštetih mogočih poškodb ramenskega sklepa – v vseh primerih velja, da neustrezna obravnava stanje poslabša. Ob hudi bolečini v rami, vztrajni bolečini, zmanjšani gibljivosti sklepa ali poškodbi vsekakor ne odlašajte z obiskom strokovnjaka

Načini obravnave ter vaje za povečanje gibljivosti in moči ramena

Zdravljenje poškodb in bolezni ramenskega sklepa je sicer lahko lahko konservativno ali operativno. Zdravljenje večine opisanih patoloških stanj ramenskega sklepa je konservativno oz. se zdravijo s posebnim režimom rehabilitacijske vadbe pod nadzorom uveljavljenih strokovnjakov. Ta bo za vas pripravil individualno prilagojen sistem rehabilitacijske vadbe (več o tem lahko preberete v nadaljevanju), kar je najbolj učinkovita konservativna metoda zdravljenja bolečin in poškodb ramenskega sklepa.

Posebne vaje imajo ključno vlogo za povečanje gibljivosti in moči ramena. Veliko lahko na tem področju storite tudi sami. S tem namenom za primer dajemo nekaj preprostih vaj s pripomočki (npr. elastični trak, palica), ki so lahko dodatek ob strokovni, individualni rehabilitaciji pod nadzorom strokovnjaka fizioterapije in/ali kineziologije. Za uspešno rehabilitacijo bolečin ramenskega sklepa z vami delimo nekaj povsem splošnih vaj za povečanje gibljivosti in moči ramena. Te naj bodo le preventiva oz. dodatek, če imate trenutno težave z bolečinami ali poškodbo ramenskega sklepa, pa vam najprej svetujemo obisk strokovnjakov.

Fizioterapija prihodnosti odpravljanja bolečine ne postavlja za končni cilj rehabilitacije, ampak ga dojema kot prvo fazo v sklopu celostnega zdravljenja poškodbe. | Foto: Fizioterapija prihodnosti odpravljanja bolečine ne postavlja za končni cilj rehabilitacije, ampak ga dojema kot prvo fazo v sklopu celostnega zdravljenja poškodbe.

1. Vaja z elastičnim trakom: Postavite se v rahel razkorak z vzravnano hrbtenico in roke z raztegnjenim trakom dvignite predse. Med izdihom trak vrnite k sebi.

2. Vaja z elastičnim trakom: Postavite se v rahel razkorak z vzravnano hrbtenico, roke z raztegnjenim trakom postavite predse in ob vdihu povlecite lopatice k sebi oziroma skupaj.

3. Vaja s palico: Palico držite na obeh koncih in jo izmenično zibajte do iztega roke na eno in drugo stran. Ob tem stojite vzravnano, v rahlem razkoraku.

4. Vaja s palico: Postavite se v rahel razkorak z vzravnano hrbtenico in palico z obema rokama primite tako, da boste lahko izvajali izteg rok vstran od sebe, s palico na naši hrbtni strani.

Rehabilitacije se ne lotevajte sami, temveč pod nadzorom strokovne ekipe, ki bo spremljala vaš napredek, odziv telesa na terapije ter individualno sproti prilagajala posebne vaje in protokole fizioterapije.

Naročite se na pregled v kliniki Medicofit tukaj.

Zakaj pogosto poškodbe in bolečine pri ustaljenih načinih obravnave niso odpravljene uspešno?

Odgovor na to vprašanje je večplasten, v veliki meri pa ga povzame dejstvo, da težave niso ustrezno naslovljene. Zakaj je torej zdravljenje poškodb in bolečin sklepov (v tem primeru ramenskega sklepa), mišic ter vezi pogosto neučinkovito, kaj je glavni razlog, da se bolečine ponavljajo?

Razlogi se velikokrat skrivajo v uporabi generičnih protokolov zdravljenja. Generični protokoli zdravljenja so splošne smernice pri obravnavanju določenega tipa poškodb, ki jih uporablja večina sistemov fizioterapij, predvsem fizioterapija na delovni nalog. Generični protokoli so videti tako, da določena kategorija pacientov z določenim tipom poškodb v praksi izvaja enak režim vaj in terapij. Z drugimi besedami: gre za vnaprej postavljene vaje z določeno progresijo, ponovitvami in serijami, ki jih terapevti uporabljajo enako pri vseh pacientih v določeni kategoriji poškodb.

Rehabilitacija je kompleksen proces, ki vam lahko izjemno pomaga in olajša življenje ali pa vam ga oteži s tem, ko proces podaljša, če ni pravilno voden. V kliniki Medicofit pojasnjujejo, da pogosto obravnavajo paciente, ki so predhodno že zdravili svoje mišično-sklepne poškodbe, vendar neuspešno. Kot navajajo, sta pravzaprav dve tretjini vseh pacientov klinike Medicofit pred obiskom klinike že izvajali fizioterapijo ali drugo obliko zdravljenja poškodb gibal.

Generični protokoli fizioterapije najbolj delujejo za paciente s šolskimi primeri poškodb, ki pa so v resnici v manjšini. Dodatno sistemski fizioterapiji v okviru javnega zdravstva pritisk čakalnih vrst onemogoča individualni pristop k pacientu. Za uspešno zdravljenje je potrebno veliko več, slika sodobne fizioterapije pa je povsem drugačna. Fizioterapija prihodnosti je usmerjena predvsem v pacienta in manj v generične zdravstvene protokole, ki so standardna praksa v okviru javnega zdravstva.

Individualno izbrane vaje in terapije so ključne

Pri obravnavi pacienta je ključnega pomena, da sta vsaka vadba in vsako zdravljenje individualno prilagojena klinični sliki pacienta, njegovi splošni telesni pripravljenosti, psihofizičnim omejitvam, pa tudi drugim dejavnikom, ki vplivajo na uspešnost rehabilitacije. | Foto: Pri obravnavi pacienta je ključnega pomena, da sta vsaka vadba in vsako zdravljenje individualno prilagojena klinični sliki pacienta, njegovi splošni telesni pripravljenosti, psihofizičnim omejitvam, pa tudi drugim dejavnikom, ki vplivajo na uspešnost rehabilitacije. In ravno tu najdemo ključno konkurenčno prednost klinike Medicofit, ki ponuja najboljše, kar danes pomeni sodobna fizioterapija. Simptome poškodb ramena je v kontekstu vsakega pacienta treba obravnavati individualno in celostno, saj lahko le tako odpravimo primarne vzroke za pojav bolečin. Individualno prilagojen sistem rehabilitacijske vadbe je najučinkovitejša konservativna metoda zdravljenja bolečin in poškodb ramenskega sklepa.

Pri obravnavi pacienta je ključnega pomena, da sta vsaka vadba in vsako zdravljenje individualno prilagojena klinični sliki pacienta, njegovi splošni telesni pripravljenosti, psihofizičnim omejitvam, pa tudi drugim dejavnikom, ki vplivajo na uspešnost rehabilitacije. V kliniki Medicofit se tega zavedajo, zato se vsakemu poškodovancu resnično posvetijo, osnova programa, sestavljenega zanj, pa temelji na skrbnem pregledu in diagnostiki.

Na diagnostičnem pregledu, ki ga v kliniki Medicofit izvedejo najprej, se določijo tip poškodbe, pridružene funkcionalne posledice in potencialni vzroki nastanka poškodbe. Uvodni diagnostični pregled je hkrati tudi podlaga za popolno individualno oblikovanje zdravljenja vsakega pacienta.

Inovativen sistem za rehabilitacijo poškodb, ki temelji na vstopnem diagnostičnem pregledu in v središče postavlja cilje pacienta, je mnogo bolj učinkovit od konservativne fizioterapije, ki jo pozna večina.

Če imate poškodovan ramenski sklep, se čim prej naročite na pregled na telefonski številki 041 410 360 ali na naslovu info@medicofit.si, da boste v najkrajšem mogočem času deležni ustrezne strokovne obravnave. Pri poškodbah sklepov je namreč hitrost ključna.

Edina klinika za fizioterapijo v Sloveniji, ki protokole zdravljenja prilagaja vsakemu pacientu

V kliniki Medicofit deluje strastna ekipa strokovnjakov fizioterapije in kineziologije, ki si deli skupno vizijo voditi poškodovane posameznike od poškodbe do odlične telesne pripravljenosti. Fizioterapevti in kineziologi klinike Medicofit so strokovnjaki za individualni pristop do vsakega pacienta in za izvajanje aktivne rehabilitacije poškodb, ki ni usmerjena zgolj v odpravljanje simptomov, temveč v povrnitev polne funkcije telesa, doseganje drznih športnih ciljev in vrhunske fizične forme. 

Uporabniška izkušnja kaže, da je ekipa klinike Medicofit nedvomno uspešno razvila nov, sodoben koncept, ki povezuje kineziologijo in fizioterapijo ter ima visoko uspešnost zdravljenja tudi najtežjih poškodb in kroničnih bolečin. Ker v kliniki za fizioterapijo in telesno pripravo izvajajo tako terapije kot diagnostiko, se vsakemu pacientu oziroma njegovi klinični sliki resnično posvetijo ter posledično pripravijo njegovim potrebam prilagojen program rehabilitacije. 

Kljub razmeroma kratkemu času delovanja jim je uspelo razviti smotrn sistem, pri katerem protokole zdravljenja resnično prilagajajo vsakemu pacientu. Vse to so med drugim razlogi, ki dobro pojasnjujejo, zakaj je klinika Medicofit že v prvem letu delovanju dosegla status najbolj strokovne fizioterapije v Sloveniji.

Naj gre za težave v ramenskem sklepu ali druge poškodbe oziroma bolečine, obisk klinike vam v primeru kakršnihkoli mišično-skeletnih težav močno priporočamo, raven strokovnosti in kakovost obravnave pacientov močno presegata raven, ki je sicer standard v Sloveniji.

Medicofit | Foto:

Več o kliniki Medicofit si lahko preberete na njihovi spletni strani, kjer najdete tudi kontaktni obrazec za naročilo na diagnostični pregled, ki je vstopna točka zdravljenja poškodbe v kliniki.

Naročite se na pregled v kliniki Medicofit tukaj.

VIR IN LITERATURA:
Jonasson, P., Halldin, K., Karlsson, J., … in Baranto, A. (2011). Prevalence of joint-related pain in the extremities and spine in five groups of top athletes. Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy, 19: 1540-1546.
Ne spreglejte