Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 4. 2012,
13.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

spomin

Torek, 3. 4. 2012, 13.38

8 let

Si lahko zapomnite 30 stvari s spodnjega seznama?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predstavljamo vam Simonidesov sistem pomnjenja, s katerim lahko izboljšate svoj spomin in premagate pozabljivost.

Ljudje kljub presenetljivemu spominu (od rojstva si vanj vtisnemo vse, kar doživimo) pozabljamo. Razlag in vzrokov, zakaj pozabljamo, je veliko, gotovo pa je eden od pomembnejših ta, da se spomina, kot pravi Herbie Brennan, nismo nikoli naučili pravilno uporabljati. "Razlog tiči tudi v tem, da so tudi pri izobraževanju dolgo poudarjali besedne spretnosti (govorjenje, branje, pisanje), logično mišljenje in matematično sklepanje, zanemarjali pa desno stran možganov in s tem omejevali razvoj vseh spominskih sposobnosti."

Poleg vsakodnevnega pomnjenja drobnih, a pomembnih stvari, kot so nujni opravki, telefonski klici, nakup živil, spoznavanje novih ljudi, je dober spomin tudi ključ do pravilnega in kakovostnega učenja. Večina se ga loti tako, da snov vztrajno ponavlja toliko časa, dokler si je ne zapomni. In nekaj si je gotovo, vsaj do izpita.

Ključ je v predstavljanju prostora

Ne glede na to, kakšen je vaš spomin, pa ga lahko izboljšate, če uporabite drugačen način pomnjenja, ki izvira iz časov grškega pesnika Simonidesa, ki je živel pred več kot 2.500 leti. Njegova metoda temelji na tem, da če si lahko do podrobnosti predstavljate prostor, lahko vidite predmete razporejene v prostoru in si jih tako lažje zapomnite.

"Za vajo si je pogosto predstavljal vrsto prostorov v svoji hiši in večje število predmetov, ki so bili shranjeni v različnih prostorih, v določeni omari, na določeni mizi. Ko se jih je hotel spomniti, je preprosto obiskal prostore v svoji domišljiji in videl, kar je tam shranil," Simonidesov sistem v knjigi Kako premagamo pozabljivost? opisuje Brennan. Pozneje so omenjeni sistem za pomnjenje opornih točk v govorih prevzeli Rimljani, še danes pa lahko slišite govorce, kako uporabljajo frazi "na prvem mestu" in "na drugem mestu".

Simonidesovo metodo lahko preverite na naslednjič način. Spodnji seznam tridesetih besed si najprej skušajte zapomniti na svoj način.

Ste? Dobro. Zdaj približno pol ure počnite nekaj drugega. Po tridesetih minutah vzemite pisalo in na list papirja zapišite čim več stvari, ki se jih spomnite s seznama.

Ko ste končali, se branja seznama lotite znova, tokrat z uporabo Simonidesove metode. Za priklic prostora uporabite sobo v svojem domu. Na primer kuhinjo. Ta bo za nekaj časa postala prostor, kamor boste odlagali stvari s seznama. Sveženj kart položite na kuhinjsko mizo, kamen na okensko polico (da ga boste res opazili, ga povečajte tako, da bo zakril skoraj celo okno), za mizo posedite Kitajca, ki igra na saksofon, na stol poleg posedite zebro, ki se igra z veliko sponko za papir, in tako naprej.

Po tem zgledu v prostor namestite vse stvari s seznama in jih po možnosti spremenite tako, da bodo čim bolj opazne, pri tem pa se ne obremenjujte s ponavljanjem, kam ste kaj dali. Za posamezni predmet ne porabite preveč časa. Ko pridete do konca, znova trideset minut počnite nekaj drugega, nato znova zapišite čim več stvari s seznama. Vam je šlo tokrat bolje? Kako dobro ste si seznam v resnici zapomnili, lahko preverite jutri ali pojutrišnjem.

Ne spreglejte