Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 12. 2017,
15.24

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek

Ponedeljek, 4. 12. 2017, 15.24

6 let, 4 mesece

Prednosti liposomalnih prehranskih dopolnil pred klasičnimi prehranskimi dopolnili

Oglasno sporočilo

Pospešen življenjski ritem nam onemogoča uživanje rednih obrokov in dovolj počitka. Pri tem ne pomislimo, da stres in neustrezen vnos hranil trošita rezerve v našem telesu, kar lahko vodi do bolezni ali celo prezgodnje smrti. Da nadomestimo pomanjkanje vitaminov in mineralov, je danes neizogibno, da posežemo po prehranskih dopolnilih, ki pa morajo biti seveda kvalitetna in učinkovita.

zdravo življenje, zdravje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Na trgu je prisotnih vse več prehranskih dopolnil, med katerimi se težko odločimo katera so res tista, ki nam bodo odgovarjala in pomagala. Na tržišču so nova dopolnila, imenovana liposomalna prehranska dopolnila. Od običajnih prehranskih dopolnil se ta razlikujejo v tem, da imajo aktivne sestavine kapsulirane v mehurčkih imenovanih liposomi, s pomočjo katerih je absorpcija samih sestavin v telo boljša.

liposom | Foto: Liposomi so mikroskopske maščobne kroglice v velikosti preseka človeškega lasu in so zgrajeni iz fosfolipidov, v katerih se skriva vsebina v obliki hranila. Ti mehurčki se lahko napolnijo s snovmi (vitamin C, vitamin B12 vitamin D, Kurkumin, Q10,.. ) ali z zdravili. Liposomi imajo zmožnost prenašanja v vodi ali maščobi topno snov, zaradi česar so idealen sistem za prenos snovi. Molekulska struktura stene liposoma je zelo podobna strukturi celične membrane. Glavne sestavine membrane liposoma so fosfolipidi in holesterol. Skupaj z glikolipidi in holesterolom so poglavitni gradniki celičnih membran. Liposomi se absorbirajo tako, da se preprosto zlijejo s človeško celico, ker imajo zunanjo plast (membrano), sestavljeno iz enakih fosfolipidov, kot je sestavljena celična membrana. Ko se liposom in celica dotakneta drug drugega, se združita skupaj kot dva milna mehurčka. Vsebina obeh mehurčkov se zmeša in tako se aktivne sestavine iz liposoma neposredno dostavijo v samo celico.

liposom | Foto: Liposomska absorpcija se zelo razlikuje od črevesne absorpcije. Večina hranil in zdravil imajo prevelike molekule, da bi se lahko direktno absorbirale. Najobičajnejša pot absorbiranja hranil poteka tako, da se molekule hranil razgradijo na velikost, ki omogoča, da spolzijo med celičnimi stenami želodca in črevesja, ter vstopijo v krvni obtok. Jetra in drugi organi te molekule nato zopet sestavijo. Liposomska absorpcija je popolnoma drugačna, saj sestavine liposomov vstopajo v celice neposredno in v nespremenjeni obliki. Primer absorpcije C vitamina. Maščobni plašč liposoma, ščiti vitamin C pred neposrednim stikom z želodčnimi in črevesnimi encimi. Ta zaščita preprečuje stranske prebavne učinke askorbinske kisline (vitamin C). Liposomi se običajno uporabljajo za molekule in hranila, ki se zelo težko absorbirajo. Čeprav se vitamin C zlahka absorbira, je glavna prednost liposomalnega vitamina C ta, da preprečuje prebavne motnje. Njegova absorpcija v celice je neprimerljivo višja (do 93% , pri običajnem je absorbcija 19 %), njegov priporočen dnevni odmerek je 1000 mg.

Tako so prednosti liposomalnega prehranskega dopolnila:

  • boljša absorpcija aktivnih sestavin v celico (do 93%),
  • preprečuje prebavne motnje,
  • ima boljšo biološko razpoložljivost,
  • ščiti aktivne sestavine pred razgradnjo.

Liposomalni sistem ima mnoge prednosti pred klasičnim, vendar je potrebno taka dopolnila uživati z dodatno mero previdnosti in po navodilih proizvajalca, saj hranila dostavimo celici direktno.

 

 

Ne spreglejte