Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 7. 2013,
19.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

hujšanje zobje kri življenje

Ponedeljek, 1. 7. 2013, 19.11

8 let

Pozitivni stranski učinki hujšanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hujšanje ne pomeni le vidnega rezultata, pač pa ima še veliko več pozitivnih učinkov, ki jih morda sploh nikoli ne bi povezali med seboj.

Znano je, da se z znižanjem telesne teže zniža tudi raven škodljivega holesterola, zniža se krvni tlak, poveča se samozavest, zmanjša pa se tudi možnost kroničnih obolenj. A to že vemo. Zmanjšani obseg pasu pripomore tudi k boljšemu spanju, plodnosti in koncentraciji. Motivacijo pa boste morda dobili z naslednjimi dokazanimi učinki hujšanja.

Izguba telesne teže močno vpliva tudi na kakovost zob. Številni ljudje, ki so shujšali, so opazili, da so njihovi zobje postali veliko bolj beli, izginil pa jim je tudi slab ustni zadah. Najbolj pomembno pa je, da so ljudje, ki so shujšali, manj podvrženi boleznim dlesni. Vnetja, kot je recimo vnetje dlesni, se "napajajo" z maščobnimi tkivi, in če je teh manj, je tudi obolenj manj.

Ljudje s čezmerno telesno težo imajo več težav z zbranostjo, kar so znanstveniki dokazali s poskusnimi testi, v katerih so se ljudje s povečano težo slabše odrezali, njihov um ni bil tako oster, obenem pa so se veliko težje zbrali. Dvanajst tednov po večji izgubi kilogramov so znanstveniki že opazili izboljšanje koncentracije in hitrejše reševanje nalog.

Znižanje telesne teže pripomore tudi k znižanju nivoja stresa, predvsem pa se debelejši ljudje hitreje razburijo zaradi malenkosti kot tisti z idealno postavo. Predvsem se je izboljšalo stanje na področju manjših težav, ki jih k debelosti nagnjeni ljudje veliko hitreje občutijo, s tem pa se poveča tudi nivo stresa v njihovem življenju.

Z manj skrbi o telesni teži se ljudem izboljša tudi spontano življenje in preživljanje prostega časa s prijatelji. Tisti, ki so shujšali, so občutili olajšanje glede svojega videza, s tem pa tudi sprostili svoje socialno življenje. Ljudje s čezmerno telesno težo redko zahajajo v družbo, saj se podzavestno sramujejo svojega videza, zato pa trpi tudi njihova socialnost, večkrat so osamljeni in brez partnerjev.

Na področju posteljnih aktivnosti se življenje ljudem, ki so shujšali, močno izboljša. Večja je njihova samozavest, zato se počutijo bolj zapeljive, obenem pa je mogoče "delo" v postelji opraviti veliko bolje. Ljudje s povečano telesno težo imajo tudi težave z različnimi položaji v spolnosti, obenem pa imajo manjšo spolno slo.

Spanec se ob povečanju telesne teže občutno poslabša, postane krajši, s polnim želodcem pa je spanje neprijetno. Debeli ljudje imajo tudi večkrat težave s prenehanjem dihanja v spanju, kar povzroči neprijetno zbujanje. Izguba telesne teže v vsakem primeru pripomore k boljšemu dihanju, sploh pa se to pozna pri spanju, ki je tako veliko trdnejše, ljudje z manjšo težo prej zaspijo in spijo dlje, saj je motenj med spancem občutno manj.

Ne spreglejte