Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2013,
13.28

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

higiena umivanje rok služba

Petek, 31. 5. 2013, 13.28

5 let, 2 meseca

Poskrbite za higieno na delovnem mestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav največ našega časa preživimo v službi, velikokrat pozabimo na tamkajšnje higienske razmere. Te so namreč velikokrat mnogo slabše kot doma ali kjerkoli drugje - tudi v službeni toaleti.

Ne glede na to, da imamo doma vedno vse čisto in bi se velikokrat lahko imeli celo za obsedence s čistočo, pa je ponavadi v službi druga zgodba. Tudi če bi čistočo želeli imeti pod nadzorom, je to pravzaprav nemogoče, saj je pretok ljudi, ki s seboj prinese na tisoče bakterij, ogromen. A kljub temu obstaja nekaj osnovnih varnostnih ukrepov, s katerimi lahko možne okužbe preprečimo.

Najučinkovitejša zaščita pred nevarnimi mikroorganizmi, zaradi katerih lahko zbolimo za prehladom ali gripo, je redno čiščenje in razkuževanje površin. A težavno je to, da se glede na svetovno raziskavo tega zaveda le deset odstotkov anketirancev. Preventiva se začne že pred prihodom na delo Da je največ bakterij na javnih prevoznih sredstvih, ni nič novega, zato ni potrebe, da se na avtobusih in vlakih dotaknete vsega, kar vam pride pod roko. Največ nečistoče je na držalih, naslonjalih, avtomatih … Poleg tega pa se, ker so vaše roke polne bakterij, poskusite vzdržati dotikanja oči, nosu ali ust, saj lahko bakterije nevede prenesete v svoje telo in se okužite. Prva stvar, ki jo naredite ob prihodu v službo, je obisk toaletnih prostorov, kjer si temeljito umijte roke.

In kaj pravzaprav lahko naredite, da bo vaše delovno okolje bolj čisto, vaše zdravje pa zaščiteno? Prva stvar je, da si po uporabi stranišča ter pred jedjo in po njej vedno temeljito umijete roke. Če je le možno, se izogibajte malicanju za pisalno mizo, če pa nimate druge možnosti, mizo pred jedjo in po njej dobro očistite. Pri čiščenju pisalne mize in drugih pripomočkov, kot sta miška in tipkovnica, uporabljajte ustrezna čistilna sredstva, ki bodo nevarne mikroorganizme uničila, in ne zgolj vode in papirnatih brisačk. Previdni pa bodite tudi ob kihanju in kašljanju – obvezno si prekrijte usta in nos ter si roke nato razkužite s primernim sredstvom.

Kako zelo nečisto je naše delovno mesto Čeprav se delovna mesta in razmere v njih razlikujejo, so svetovne raziskave pokazale, da so ljudje, ki delajo v pisarni, med sedenjem za pisalno mizo približno 400-krat bolj izpostavljeni nevarnim mikroorganizmom, kot če bi sedeli na straniščni školjki. V primerjavi s straniščno školjko pa je pravo leglo bakterij tudi vaš telefon, zanemariti pa ne smemo niti nečistoče na tipkovnici in miški. Seveda pa so bakterije tudi na kljukah, stikalih, kavomatu in drugih pogosto rabljenih predmetih.

Seveda pa nekateri poklici zaradi narave svojega dela zahtevajo nekoliko poostrene higienske razmere, ki se jih moramo zaradi preprečitve prenosa nevarnih mikroorganizmov in omejitve potencialne okužbe, strogo držati. Umivanje rok Tako na delovnem mestu kot tudi doma je umivanje rok najučinkovitejši način preprečevanja okužb in širjenja nevarnih mikroorganizmov. Roke je tako treba umiti pred vsako jedjo ali pripravo hrane, po uporabi stranišča, brisanju nosu … oziroma po vsaki dejavnosti, ki na naše roke lahko prenese nezaželene bakterije.

Ni pa pomembno le, da si roke umijemo, temveč tudi kako si jih umijemo – hitro srečanje rok z vodo pač ni dovolj. Če želimo imeti roke res čiste, jih moramo najprej zmočiti s tekočo vodo, nanje nanesti milo ter nato dlani drgniti tako dolgo, dokler se milo ne speni in dokler ne pokrije vseh predelov rok. Roke nato po slabih 20 sekundah umivanja speremo pod tekočo vodo in jih popolnoma osušimo z brisačko.

Ne spreglejte