SiolNET. Trendi Zdravje
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger
Razkrivamo rešitev za zdravljenje na napotnico brez čakalne dobe

Natalija Sakelšek: "Zdravljenje v tujini na napotnico je brez čakalne dobe in varno"

Oglasno sporočilo

Ste med pacienti, ki zaradi čakalne dobe ne morete pravočasno na zdravljenje ali operacijo? Se bojite, da vam bodo zaradi čakanja na poseg nastale okvare na zdravju? Rešitev, kako do specialista na napotnico brez čakalne dobe, je zdravljenje v tujini s povračilom stroška pri ZZZS. V celoti vam ga organizira Natalija Sakelšek, dipl. var., referenčna zasebna strokovnjakinja v Sloveniji za pravice pacientov in zdravljenje v tujini, direktorica Inštituta za varstvo pacientov- IVP in zdravstvene poslovalnice HAPPYMED.

Natalija Sakelšek, dipl. var., je referenčna zasebna strokovnjakinja v Sloveniji za načrtovano zdravljenje v tujini in povračilo stroškov zdravljenja v tujini ter pacientove pravice. Natalija Sakelšek, dipl. var., je referenčna zasebna strokovnjakinja v Sloveniji za načrtovano zdravljenje v tujini in povračilo stroškov zdravljenja v tujini ter pacientove pravice.

"Prvo načrtovano zdravljenje na napotnico v tujini brez čakalne dobe sem uredila za svojo sestro Sanjo, ki bi na poseg v Sloveniji čakala pet let. V resnici bi bila še danes na čakalnem seznamu," je uvodoma povedala sogovornica.

"Naročila pacientov so si sledila tako, da je načrtovano zdravljenje v tujini s povračilom stroška zdravljenja postala naša paradna storitev, predvsem pa moja profesionalna dejavnost, ki jo že več let opravljam vsakodnevno in s popolno uspešnostjo," razloži dipl. var. Natalija Sakelšek, s katero smo se pogovarjali o pravicah pacientov in zdravljenju v tujini.


Čakalne dobe so najpogostejši vzrok za okvare zdravja ljudi. Kakšne prednosti ima zdravljenje v tujini, ko ga vi organizirate pacientu?

Čakalne dobe so najpogostejši vzrok za okvare fizičnega in duševnega zdravja ljudi, njihovo trpljenje, telesne bolečine, lahko pa ogrožajo tudi pričakovane ugodne izide zdravljenja. Glavni cilj, ko organiziram pacientu zdravljenje v tujini na napotnico, je, da mu uredim vrhunskega izvajalca v tujini in obenem dokumentacijo za odobritev in povračilo stroškov zdravljenja za ZZZS.

Zdravljenje v tujini poteka prek odobritve in povračila stroškov zdravljenja na ZZZS. Vi torej pacientu uredite oboje hkrati: specialista v tujini in zahtevke za ZZZS?

Izvajalcem s koncesijo doma plača zdravstvene storitve ZZZS, v tujini pa strošek zdravljena izvajalcu plača pacient, ki ima po končanem zdravljenju pravico zahtevati povračilo stroškov v tujini od ZZZS. Ta opravi povračilo do višine, ki jo priznava izvajalcem v javni mreži doma. Dokler povračila ZZZS ne odobri, je pacient samoplačnik. Moja storitev je, da pacientu naredim oboje; naročim ga k ustreznemu specialistu v tujino, običajno na Hrvaško, in sestavim zanj formalno dokumentacijo, na podlagi katere ZZZS odobri zdravljenje in povračilo stroškov zdravljenja v tujini.

Vaša uspešnost z zahtevki za povračilo stroškov zdravljenja od ZZZS je 100-odstotna. Ste morda na ZZZS že naleteli na kake ovire?

Res je, vsi pacienti, ki so mi zaupali načrtovano zdravljenje v tujini, so dobili povračilo stroškov zdravljenja v tujini od ZZZS. ZZZS je edini organ, ki odloča o pravici do povračila stroška, moje delo je sestava zahtevkov, ki bodo to pravico pacientu uresničili. Ovire z ZZZS so stalno, vendar vse rešim pozitivno, v korist pacientov. Opozorila bi na zadnjo oviro, ko so mi zavrnili zahtevek za operacijo hrbtenice na Hrvaškem za stranko, pa mi je uspelo z ugovorom vsebinskega kriterija. Gre za moj velik uspeh! Gospe so operacijo hrbtenice odobrili in jo je v mesecu oktobru uspešno opravila. Za primerjavo naj povem, da bi v Sloveniji prišla na vrsto leta 2023.

ZZZS še vedno zavrne številne zahtevke za zdravljenje v tujini. Se na vas obračajo tudi taki, ki so si postopek urejali sami, pa jim je ZZZS zavrnil povračilo stroškov zdravljenja v tujini?

Vedno več je takih posameznikov. Po pregledu dokumentacije in odločbe tudi vedno najdem vzrok za zavrnitev, ki je običajno v napačnem postopanju pri pacientu. Povračila, ki jih ZZZS zavrne, so lahko enormna. Za pacienta, ki mu ZZZS ni povrnil stroška zdravljenja, pa to pomeni, da je za zdravljenje v tujini (p)ostal samoplačnik. Pacient ima pravico do ugovora na odločbo v 15 dneh in na drugi stopnji do tožbe ZZZS, a bo zelo verjetno pri obeh neuspešen.

Zato je toliko bolj pomembno, da lahko zdravljenje v tujini zaupajo vam.

Dobro je, da pacient ve, da se lahko za načrtovano zdravljenje v tujini obrne name. Pri meni naroči in dobi gotovo storitev. Naj povem primer, ko se je stranka, ki je zdravljenje v tujini za svojega otroka urejala sama, obrnila na nas za sestavo ugovora. ZZZS ji je zavrnil povračilo stroškov zdravljenja, za katero so v tujini plačali 66.500 evrov. Si predstavljate šok, ko dobite tako negativno odločbo?! Po pregledu zadeve pa ugotovim, da je bila napaka v postopanju na strani stranke in je ZZZS odločil pravilno, skladno z zakonom. Če bi ji zahtevek za ZZZS pripravila jaz, bi nam uspelo in bi ji ZZZS povrnil denar.

Pri svojem delu ste tako uspešni, da se vas je prijel slogan "od naročila do povračila". Kje so vaše prednosti?

Od naročila do povračila; to moje delo tudi najbolje opiše, saj uredim pacientu specialista v tujini kot formalnosti na ZZZS. Povračila so pri meni gotova posledica, prav tako tudi zdravljenje in ozdravitev brez čakalne dobe. Moja prednost je strokovno poznavanje pravil zdravljenja v tujini, pravic pacientov, zavarovancev, zakonodaje zdravstvene dejavnosti, sodne prakse ter izkušenj, saj imam vodilno zasebno prakso po številu in zahtevnosti zahtevkov za odobritev in povračilo stroškov zdravljenja za ZZZS, ki jih vsakodnevno delam za paciente.

zdravstvo Foto: Getty Images

Za katere storitve naredite največ napotitev na zdravljenje v tujino?

Največ je napotitev in povračil za specialistične zobozdravstvene storitve: zobni aparat, endodontsko zdravljenje, zdravljenje parodontoze, zobno protetiko, čeljustno kirurgijo. Naj poudarim, da je mogoč tudi zobni aparat na napotnico za odrasle, ti si lahko več o tem preberejo na: Zobni aparat na napotnico za odrasle. Na področju nevrokirurgije in ortopedije za operacije hrbtenice, v primerih hernije diska, spondilodeze, artroksopij kolena, rame, komolca, rame, hallux valgus ali operacij nožnega palca, operacij rame. Pogosta je operacija krčnih žil, operacija kile, revmatološki in drugi specialistični pregled ter posegi za oploditev z biomedicinsko pomočjo. Pomagam pa tudi pri operacijah z vstavitvijo kohlernega implanta za otroke in odrasle z metodo procesorja in brez kljukice. Najbolj primerno pa je, da sporočim, da uredim vsako zdravljenje v tujini, za katero ima pacient napotnico, doma pa se ne more zdraviti zaradi čakalne dobe ali izčrpanih možnosti zdravljenja.

V katere države največkrat napotite paciente?

Največ napotitev opravim k pogodbenim specialistom na Hrvaško, pa tudi v druge evropske države, vselej odvisno od vrste zdravljenja, ki jo pacient potrebuje, in specialista, ki lahko zdravljenje zanesljivo opravi.

Zakaj se odločijo za zdravljenje v tujini?

Razlogi, da pacienti izberejo zdravljenje v tujini, so presežene čakalne dobe in izčrpane možnosti zdravljenja v javnem zdravstvu v Sloveniji. Bistvena okoliščina, ki pogojuje odločitev, je seveda povračilo stroškov zdravljenja v tujini. Pacienti ne želijo biti samoplačniki za zdravstvene storitve, za katere so obvezno zavarovani.

Gre lahko pri zdravljenju v tujini kaj narobe? Kako zagotavljate varne posege?

Rada bi pojasnila, da zdravljenja v tujini ne delam kot trženja posegov, ampak kot usmerjenost v načelo največje koristi s prejeto zdravstveno oskrbo za pacienta. Ta temelji na pravočasnosti, kakovosti in zanesljivosti. Ker je ta oskrba pogojena s povračilom stroška zdravljenja od ZZZS, s tem pa tudi na pravilnosti formalnega postopanja za pacienta. V tujino napotim pacienta k zasebnemu izvajalcu, ki ni omejen s pravili dela, ki ga postavlja koncesija, in tudi ne zgolj z metodami, ki jih določa zakon. Vsak naš pogodbeni izvajalec v tujini mora zagotoviti varstvo pacientovih pravic, na tem področju pa smo na Inštitutu za varstvo pacientov specializirani in vodilni. Zato je pacient pri meni napoten v varno okolje, k mu zagotavlja ugodne izide zdravljenja. Vsako morebitno napako bi raziskala in ukrepala skladno z zakonodajo. Torej, nič se ne dela "po domače' in na besede, ampak vse po pravilih in načelih, ki jih postavlja zakonodaja. Sistemska varnost je tako najvišja mogoča in samo taka lahko zagotavlja, da napak pri zdravljenju ni.

Mora imeti pacient, ki mu uredite zdravljenje v tujini, vedno napotnico? Kaj če je z napotnico že vpisan ali se že zdravi, pa z zdravljenjem ni zadovoljen?

Napotnica je pogoj, da se pacient v tujini lahko zdravi kot zavarovanec in bom lahko zanj urejala povračilo stroškov zdravljenja v tujini. Če je z napotnico že vpisan na čakalni seznam pri izvajalcu v Sloveniji ali se pri njem že zdravi in s potekom ali rezultati ni zadovoljen, pa uredim prenos ali nadaljevanje zdravljenja v tujino po pravilih obveznega zavarovanja. V vseh primerih gre za postopek za povračilo stroškov zdravljenja po opravljeni oskrbi. Kadar napotnice pacient nima in opravi samoplačniški pregled pri specialistu v tujini, ki pokaže, da potrebuje zdravljenje ali operacijo, pa pacientu podam navodila za napotnico, ki jo napiše njegov osebni zdravnik ali zobozdravnik.

Imate rešitev za paciente, ki zdravljenja ne morejo plačati?

Seveda. Moja prva skrb je bila urediti financiranje posegov za paciente. V sodelovanju z Addiko banko jim uredim hitro posojilo v višini pet tisoč evrov za dobo petih let. Obveznost poravnajo v 60 dneh, toliko je zakonit čas, da pacientu ZZZS opravi povračilo stroškov zdravljenja v tujini.

Letos sem uredila že za več kot 500 tisoč evrov povračil stroškov zdravljenja. Predvsem pa vsakomur pomagala do ozdravitve brez čakalne dobe.

O vaših uspehih pišejo številni mediji. Letos ste že presegli 500 tisoč evrov povračil.

Za medije sem zanimiva, ker gre za temo, ki lahko zadeva vsakega izmed nas. Višine opravljenih povračil ne skrivam, kakor tudi ne, da pri zdravljenju v tujini opravimo storitev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Naj za oris povem, da je čakalna doba za operacijo hrbtenice na Ortopedski kliniki v Ljubljani 4 leta. Za trenutek se postavimo v kožo pacienta, ki čaka na tak poseg in mu je sporočeno, da lahko operacijo naredi samoplačniško. Kako, prosim? Samoplačniško, če plačujem obvezno zdravstveno zavarovanje? Cena take operacije pa je lahko višja od 10 tisoč evrov. Zdravljenje v tujini je tako pametna in razumna odločitev, saj omogoča povračilo stroškov zdravljenja iz blagajne, ki jo vsi vsak mesec polnimo zavarovanci. Zato se trudim ozaveščati javnost - mediji ste tu v resnično pomoč, saj razumete, da delam javno dobro, zdravljenje v tujini in povračilo stroškov uredim uspešno za vsakega pacienta.

Zdravljenje v tujini in povračilo stroškov ste uredili že številnim znanim Slovencem. Kakšne so njihove izkušnje z vami?

Odlične. Tako pri znanih Slovencih kot pri vseh drugih, ki sem jim opravila storitev. Med našimi največjimi glasnicami je pevka Špela Grošelj, ki je za zdravljenje v tujini, preden sva se spoznali, slišala prvič. Njeno zadovoljstvo je bilo izjemno, ker sem ji uredila specialista brez čakalne dobe in povračilo stroškov zdravljenja v tujini od ZZZS.

Natalija Sakelšek je zdravljenje v tujini uredila številnim znanim Slovencem: pevki Špeli Grošelj (na sliki), pevki Maji Keuc, blogerki Tini Apostolovi, igralcu Matjažu Javšniku, pevcu in mirovniku Gianniju Rijavcu. Natalija Sakelšek je zdravljenje v tujini uredila številnim znanim Slovencem: pevki Špeli Grošelj (na sliki), pevki Maji Keuc, blogerki Tini Apostolovi, igralcu Matjažu Javšniku, pevcu in mirovniku Gianniju Rijavcu.

Kako se pacient naroči pri vas in kak je strošek vaše storitve?

Svetovalne pisarne Inštituta za varstvo pacientov- IVP sedaj v Celju, Ljubljani, Mariboru in Izoli. Svetovalne pisarne Inštituta za varstvo pacientov- IVP sedaj v Celju, Ljubljani, Mariboru in Izoli. Pacient se naroči prek spletnega obrazca, kamor pošlje kopijo napotnice in izvidov, če jih že ima. Po preverbi dokumentacije ga v tujino naročim skladno s pravilom za zdravljenje v tujini. Strošek storitve sporočim pacientu osebno glede na obseg in zahtevnost zadeve.

 

Obrazci za naročanje so dostopni na povezavah Kontaktni obrazec Inštitut za varstvo pacientov, Kontaktni obrazec-naročanje HAPPYMED.

Sprejemate stranke tudi osebno?

V zdravstveni poslovalnici HAPPYMED se lahko naročite na specialistične zobozdravstvene in zdravstvene storitve na napotnico brez čakalne dobe v tujini s povračilom stroška zdravljenja. V zdravstveni poslovalnici HAPPYMED se lahko naročite na specialistične zobozdravstvene in zdravstvene storitve na napotnico brez čakalne dobe v tujini s povračilom stroška zdravljenja. Seveda in zelo rada. Po predhodni rezervaciji termina na 031 896 220 ali 041 980 950 sem dosegljiva na sedežu na Kidričevi 25 v Celju, svetovalne pisarne pa imam v ordinacijah Zavoda Zdravje: v Ljubljani na naslovu Zaloška cesta 149, v Mariboru na Gosposvetski cesti 41, v Izoli pa v Drevoredu 1. maja 4a.

Poleg zdravljenja v tujini omogočam s sodelavci svetovanje o pacientovih pravicah, zastopanje v primeru zdravniške napake za denarne odškodnine, reševanje problematik z invalidsko komisijo ali bolniškim staležem, skratka celovito medicinsko pravo.


Si želite opraviti zdravljenje v tujini na napotnico brez čakalne dobe in ne veste, kako do kakovostnega izvajalca in zagotovljene odobritve in povračila stroškov zdravljenja od ZZZS? Obrnite se na Natalijo Sakelšek, dipl. var., ki za vas uredi ves postopek od naročila do povračila.

Več informacij najdete na spletni straneh www.ivp.si, www.happymed.si in na specialnih straneh za ortodontijo in endodontijo na napotnico v tujini brez čakalne dobe www.ortodont-takoj.si, www.endodont-takoj.si.


Naročnik oglasne vsebine je Inštitut za varstvo pacientov. 

delitve: 54
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin