Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 10. 2014,
11.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

možganska kap

Ponedeljek, 13. 10. 2014, 11.40

6 let, 7 mesecev

Možnost možganske kapi prepolovite z zdravim življenjskim slogom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zdrav življenjski slog lahko pri ženskah tveganje za možgansko kap zmanjša za več kot 50 odstotkov, kaže švedska raziskava, ki se je osredotočila le na ženske, velja pa tudi za moške.

Vsako leto približno 15 milijonov ljudi po vsem svetu prizadene možganska kap. Od tega jih skoraj šest milijonov umre, pet milijonov bolnikov pa utrpi trajno invalidnost. Možganska kap je drugi najpogostejši vzrok invalidnosti, takoj za demenco.

Kot še navajajo pri svetovni zvezi za srce, (The World Heart Federation) je kap drugi najpogostejši vzrok smrti pri starosti nad 60 let in peti najpogostejši pri osebah, starih od 15 do 59 let.

Zdrav življenjski slog za 62 odstotkov zmanjša tveganje za možganski infarkt Švedski znanstveniki z inštituta Karolinska v Stockholmu so v desetletni študiji analizirali prehrano in življenjski slog slabih 32 tisoč žensk, s povprečno starostjo 60 let.

V raziskavi so se osredotočili na pet dejavnikov, ki sestavljajo zdrav življenjski slog, in sicer:  zdravo prehrano, bogato s sadjem in zelenjavo;  nekajenje oziroma, da nikoli niso kadile;  zmerno uživanje alkohola, to je od tri do devet pijač na teden;  redno vadbo, kot sta na primer hoja ali kolesarjenje najmanj 40 minut na dan, in bolj intenzivno telesno dejavnost vsaj uro na teden;  ustrezen indeks telesne mase, to je pod 25.

Raziskava je pokazala, da je le 589 žensk sledilo vsem petim omenjenim dejavnikom zdravega načina življenja, 1535 žensk pa nobenemu. Preostale ženske so sledile dvema ali trem dejavnikom zdravega življenjskega sloga.

Med študijo je 1554 žensk, vključenih v raziskavo, doživelo možgansko kap. Od tega jih je 1.155 doživelo možganski infarkt, to je vrsta ishemične možganske kapi, ki predstavlja 80 oziroma 85 odstotkov vseh kapi, 246 hemoragično kap in 153 nedoločeno vrsto kapi.

Znanstveniki so ugotovili, da so imele ženske, ki so sledile vseh pet dejavnikov zdravega sloga življenja, za 54 odstotkov manjše tveganje, da doživijo kakršnokoli možgansko kap in 62 odstotkov manjše tveganje, da doživijo možganski infarkt. Niso pa ugotovili povezave med omenjenimi dejavniki zdravega življenjskega sloga in hemoragično možgansko kapjo.

Kaj je možganska kap?

Do možganske kapi pride zaradi žilne okvare v možganih, in sicer zaradi krvavitve ali zamašitve žile. Prva se strokovno imenuje hemoragična, druga pa ishemična kap, ki nastopi ob infarktu.

Kakšni so opozorilni znaki?

Prepoznavanje spodaj naštetih znakov in takojšen obisk zdravnika lahko pomembno vpliva na izid možganske kapi. Simptomi se pojavijo nenadoma in pogosto več njih skupaj. Ti pa so: • nenadna odrevenelost ali šibkost obraza, rok ali nog, posebej na eni strani telesa; • nenadna zmedenost, težave z govorom ali razumevanjem; • nenadne težave z vidom na enem ali obeh očesih; • nenadne težave pri hoji, vrtoglavica, izguba ravnotežja ali koordinacije; • nenaden hud glavobol brez znanega vzroka.

Ne spreglejte