Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 7. 2013,
14.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

sladkor zdrava prehrana

Sreda, 31. 7. 2013, 14.34

8 let

Miti in resnice o sladkorju: koliko ga je preveč in kako ga zmanjšati?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dvanajst malih žličk sladkorja na dan je za zdravje še znosno, več je škodljivo.

Uživanje sladkorja je hiter način povečanja energije in izboljšanja razpoloženja. Veliko je ljudi, ki si dneva brez nečesa sladkega ne morejo predstavljati, a pretiravanje s sladkorjem ima vsekakor svoje negativne plati, opozarjajo nutricionisti.

Sladkarij ne smemo jesti vsak dan? Sladkor vpliva na kemijske spojine v organizmu. Na nekaj jih ima pozitivne učinke, na primer na dvigovanje serotonina, kar prispeva k boljšemu razpoloženju. Težava je, če s sladkarijami pretiravajo nagnjeni k sladkorni bolezni. A če je raven sladkorja v krvi normalna, ni preprek, da si ne bi privoščili sladoleda ali okoli 40 gramov čokolade, najbolje črne.

Sladkor je lahko izsledljiv? Obstaja 35 različnih vrst sladkorja, med katerimi je najpogostejši tisti v belih kristalih, pridelan iz sladkornega trsa ali repice. Sladkor vsebujejo tudi številne žitarice, na primer ječmen in koruza, zato ne bo držalo, da sladkor v telo vnašamo samo z zaužitjem sladic. Najdemo ga lahko namreč tudi v številnih drugih živilih in jedeh, pa se tega morda niti ne zavedamo.

Sladkor redi, a ni nevaren? Čezmerno uživanje sladkorja telesu škoduje skoraj toliko kot kajenje, opozarjajo strokovnjaki za prehrano. Previsoka stopnja sladkorja v krvi lahko izzove številna vnetja, oslabitev imunskega sistema ali povečano tveganje za srčne bolezni in raka. Svetovna zdravstvena organizacija svetuje, naj v prehrani v vrednosti 2.000 kalorij sladkor ne preseže 200 kalorij, kar je 15 gramov. Takšna količina naj ne bi bila škodljiva za zdravje.

Alternativna sladila Če sladkor nadomeščate z drugimi vrstami sladil, se odločite za organska, druga namreč vsebujejo sintetične sestavine, ki imajo enak učinek, kot če bi uživali sladkor. Negativna stran umetnih sladil je, da so koncentrirana in zato zelo sladka, kar prispeva k višji toleranci na sladkost, ki prinese vse večjo potrebo po uporabi sladil.

Sladkor iz sadja je prav tako lahko težava? Na vnos količine sladkorja v telo je treba biti pozoren tudi ob prehranjevanju s sadjem. Še posebej pri lubenici, banani in ananasu, sadju, ki vsebuje več sladkorja. Nutricionisti pravijo, da so jabolka in citrusi najboljša izbira.

Kako zmanjšati količino sladkorja v prehrani Kar lahko naredimo zase, je, da v prehrani zmanjšamo količino sladkorja. Preverite deklaracije na živilih, izogibajte se uživanju predelane hrane in že narejenih sladic. Ob pripravi domačih posladkov zmanjšajte količino sladkorja ter namesto tega raje uporabite cimet, med in vanlijo.

Ne spreglejte