Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 7. 2011,
13.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 27. 7. 2011, 13.26

7 let, 12 mesecev

Meditacija – nasveti za začetnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sodobni način življenja kar kliče po občasnem odklopu od pestrega življenja in meditacija je eden od načinov, da pridemo v stik s sabo.

Z meditacijo si vzamemo odmor od vsakdanjega življenjskega ritma, ki je pogosto obremenjujoč, z meditacijo pa zadihamo in se spočijemo. Kdor še ni izkusil učinkov meditacije, niti ne ve, kaj zamuja. Začetnikom ponujamo nekaj osnovnih nasvetov za meditacijo.

1. Kje naj meditiram?

Priporočljivo je, da imate svojo sobo ali le kotiček v sobi, kjer boste meditirali. Prostor lahko opremite z dodatki (slikami, kipci, svečami …), ki imajo za vas neko duhovno vrednost. Prostor naj bo miren in tih, da vas ne bo motil telefon in drugi zvoki iz okolja. Tudi vaši sostanovalci naj vedo, da med meditiranjem potrebujete mir, in naj vas takrat ne motijo. Pomembno vlogo pri meditaciji ima tudi poseben vonj dišečih palčk ali sveč. Posebno izkušnjo nudi meditacija v naravi. Če imate možnost meditiranja ob morju ali v gozdu, kjer lahko uživate v zvokih in vonjih narave, jo le izkoristite.

2. Kako naj sedim med meditacijo? Klasični položaj pri meditacije je sedeč, s prekrižanimi nogami in rokami, ki počivajo na kolenih. Vendar lahko poiščete svoj položaj, ki vam bo najprijetnejši, saj boste le tako dosegli učinek. Pomembno je, da je med meditacijo hrbtenica ves čas zravnana, da energija prosto teče in da dihanje ni oteženo.

3. Naj imam oči med meditacijo odprte ali zaprte? Nekateri ljudje vedno meditirajo z zaprtimi očmi – in med meditacijo tudi zaspijo –, drugi z odprtimi očmi zrejo v prazno, tretji najraje gledajo v plamen sveče … Sami odkrijte, kaj vam je ljubše.

4. Kako dolgo naj meditiram? Večina ljudi meditira od deset do dvajset minut dvakrat na dan. Nekdo doseže sproščeno stanje takoj, ko se usede v svoj kotiček za meditiranje in mu zadostuje pet minut "odklopa", nekdo pa uživa v dvajsetih minutah sproščenega stanja in se kar ne želi "vrniti nazaj". Meditirajte tako dolgo, kot vam ustreza, pomembno pa je, da vzdržujete vsakodnevno rutino.

5. Naj meditiram ob glasbi ali v tišini? Nekateri ljudje si brez nežne glasbe sploh ne predstavljajo meditacije, drugi pa imajo najraje tišino. Sami presodite, kaj vas nežno zaziba v sproščeno stanje, glasba ali tišina.

Ne spreglejte