Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 9. 2015,
11.06

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

bolhe klopi maček pes preventiva Krka Fypryst Combo advertorial

Ponedeljek, 14. 9. 2015, 11.06

2 meseca, 1 teden

Ko se potepinka prikrade domov z bolhami in klopi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Mačke so radovedne potepinke, ki zelo rade raziskujejo okolico doma in čeprav se zvečer rade vrnejo v vaš objem, obstaja možnost, da ne bodo prišle same.

Mačke so radovedne in razigrane, po naravi so pustolovke in vedno na preži po zanimivem in slastnem ulovu.

Razen hišnih mačk, ki svoje zavetje najdejo samo za štirimi stenami, imajo mačke rade svobodo. Odkrivanje novih kotičkov v bližini vašega doma je njihov največji izziv, če se jim na poti prikrade še kakšna miška, pa še toliko bolje.

Kako zagotoviti varno življenje vaši mački

Če ste se odločili, da svoje mačke ne boste omejili na življenje v stanovanju, se morate prepričati, da bodo njeni dnevni izleti varni – tako za vas kot zanjo.

Mačka lahko med potepanjem in druženjem s svojimi mačjimi kompanjoni domov prinese številne bolezni, ki jih lahko preprečite tudi s preventivnim cepljenjem: mačja kuga, steklina in mikrosporija so najpogostejše bolezni mačk.

Poleg bolezni pa vaša štirinožna raziskovalka lahko domov prinese tudi nezaželene majhne prijatelje. Bolhe in klopi ji lahko pošteno zagrenijo življenje.

Bolhe so krive za več kot 90 % težav s kožo pri hišnih ljubljenčkih, prav tako so vmesni gostitelj trakulje, ki je nevarna tudi za človeka. Alergen v njihovi slini povzroča alergijski dermatitis, ki je najbolj razširjena kožna bolezen pri mačkah. Zelo pogosto je potrebno dolgotrajno in drago zdravljenje.

Klopi so nevarni zunanji zajedavci, s katerimi se srečujemo od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Prinašajo številne bolezni, kot so borelioza, babezioza in erlihioza. Ravno zato je zelo pomembno, da žival večkrat temeljito pregledamo. Najpogosteje jih najdemo na glavi, za ušesi, na vratu in manj dlakavih predelih (pod pazduho, v dimljah).

Kako nad bolhe in klope?

Danes lahko za preprečevanje in zatiranje bolh, klopov in drugih zunanjih zajedavcev na mačkah uporabljamo veliko raznovrstnih izdelkov. Na razpolago so v različnih farmacevtskih oblikah: kot razpršila, insekticidne ovratnice, šamponi, tablete in kožne kapljice (spot-on). Eden najsodobnejših načinov način zatiranja zunanjih zajedavcev so kožne kapljice. Med lastniki živali so zelo priljubljene, saj s preprostim dajanjem zdravila na eno mesto – živali na vrat – omogočajo zaščito za mesec dni. Tako lahko preprosto poskrbimo za dolgotrajno zaščito.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.

Ne spreglejte