Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Nedelja,
18. 2. 2018,
13.54

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

1

Natisni članek

trajnostni razvoj okoljevarstvo ogljični odtis Focus, društvo za sonaravni razvoj

Nedelja, 18. 2. 2018, 13.54

6 let, 1 mesec

Kako z uživanjem sendvičev škodimo okolju?

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

1

sendvič | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

K zmanjšanju negativnih vplivov na okolje v obliki ogljičnega odtisa lahko prispevamo tudi tako, da si sendvič pripravimo doma in ne kupujemo že vnaprej pripravljenih, so pred kratkim ugotovili britanski raziskovalci. Preprostih vsakdanjih navad, s katerimi v okolju pustimo manj škodljivih posledic, je še kar nekaj.

Raziskovalci z univerze Manchester so naredili študijo ogljičnega odtisa vnaprej pripravljenih in doma narejenih sendvičev. Analizirali so izpust toplogrednih plinov, ki jih proizvede nastanek 40 različnih vrst sendvičev, pri čemer je glavna težava te priljubljene malice njen celotni "življenjski" krog, kar vključuje proizvodnjo sestavin, porabo vode, pakiranje in shranjevanje v hladilniku.

Ugotovili so tudi, da je vnaprej pripravljen sendvič z jajci, šunko in klobaso do okolja najmanj prijazna izbira. Velik ogljični odtis imajo tudi sendviči s svinjino, sirom ali rakci, medtem ko je prvak z vidika najmanjšega vpliva na okolje doma narejen sendvič s šunko in sirom.

Priprava sendvičev doma, namesto da ti na kupca industrijsko pripravljeni čakajo v hladilnikih, bi tako prepolovila odstotek ogljičnega odtisa, povezanega s tem prigrizkom, je še eden od sklepov raziskave, katere povzetke je objavil britanski Guardian.

Ugasnite luči, ko jih ne potrebujete

S prhanjem namesto kopanjem prihranimo 317 kilogramov ogljikovega dioksida letno. Kad v povprečju napolnimo s 190 litri vode. Če se enkrat tedensko odrečemo kadi in se odločimo za prhanje, prihranimo 45 kilogramov ogljikovega dioksida, če je to vsakodnevna navada, pa se količina poveča na 317 kilogramov ogljikovega dioksida, podatke navaja društvo za sonaraven razvoj Focus. | Foto: Thinkstock S prhanjem namesto kopanjem prihranimo 317 kilogramov ogljikovega dioksida letno. Kad v povprečju napolnimo s 190 litri vode. Če se enkrat tedensko odrečemo kadi in se odločimo za prhanje, prihranimo 45 kilogramov ogljikovega dioksida, če je to vsakodnevna navada, pa se količina poveča na 317 kilogramov ogljikovega dioksida, podatke navaja društvo za sonaraven razvoj Focus. Foto: Thinkstock Pripravljanje sendvičev doma namesto kupovanja vnaprej industrijsko pripravljenih pa je tako le ena od vsakodnevnih navad, ki prinašajo okoljsko dobrobit. Na nekaj preprostih, a učinkovitih na svoji spletni strani med drugim opozarjajo tudi pri Focusu, društvu za sonaraven razvoj, ki deluje na področju podnebnih razmer.

Tovrstne življenjske prakse prevajajo v prihranke ogljikovega dioksida na leto.

Če ugasnemo pet 60-vatnih žarnic v stanovanju, ko jih ne potrebujemo in ki bi sicer gorele štiri ure 365 dni, lahko s tem prihranimo 220 kilogramov ogljikovega dioksida letno.

Če poskrbim, da so pipe popolnoma zaprte oz. za popravilo, če puščajo, prihranimo okoli 20 kilogramov ogljikovega odtisa letno. Če bi iz pipe kapljalo vse leto, bi to pomenilo izgubo 100 litrov vode.

Zaprite pipo med umivanjem zob

Ko med umivanjem zob zapremo toplo vodo, prihranimo okoli tri kilograme ogljikovega dioksida letno. Kot še navajajo v društvu Focus, skozi pipo priteče približno 1,5 litra vode na minuto. Če si zobe umivamo dvakrat na dan po tri minute in ob tem pustimo teči vodo, porabimo devet litrov vode, kar je osem litrov več, kot če pipo zapremo.

Med praksami doma, s katerimi je mogoče zmanjšati ogljični odtis, pri društvu Focus navajajo tudi napotila k uporabi prhe z nizko pretočno glavo, zmanjšanje grelnika vode za prhanje s 60 stopinj Celzija na 49 stopinj Celzija, redno čiščenja hladilnika in drugo.

 

 

Ne spreglejte