Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Ponedeljek,
11. 3. 2019,
17.14

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

1

Natisni članek

dremež spanje zdravje raziskava

Ponedeljek, 11. 3. 2019, 17.14

5 let, 1 mesec

Kako z dremežem izboljšati svoje zdravje

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

1

dremež | Kratek odklop v službi z zaprtimi očmi vam lahko pomaga bolj kot še ena skodelica kave. | Foto Getty Images

Kratek odklop v službi z zaprtimi očmi vam lahko pomaga bolj kot še ena skodelica kave.

Foto: Getty Images

Nedavna raziskava je pokazala, da lahko kratkotrajni dremež izboljša zdravje in celo zmanjša tveganje srčno-žilnih bolezni.

A najprej je treba doreči, kaj dremež sploh je. Medtem ko si mnogi predstavljajo, da gre za krajši spanec, dolg približno eno uro, so si strokovnjaki enotni: dremež naj med delavniki traja od 15 do 20 minut, saj boste v kratkem času pridobili veliko.

Krajši dremež namreč prinaša številne koristi za zdravje: poleg boljše volje še zmanjšanje tveganja za srčno-žilne bolezni ter znižanje krvnega pritiska, so pred kratkim odkrili grški strokovnjaki.

Trendi Popoln popoldanski dremež – kdaj in kako dolg naj bo?

Zadremajte doma ali v službi

Čeprav se je raziskava osredotočala na starejše ljudi, lahko od kratkotrajnega dremeža veliko odnesejo tudi mlajši, je razložil kardiolog Manolis Kallistratos, ki je vodil študijo.

Kallistratos sicer priporoča dremež sredi dneva, a tudi popoldanski bo dobrodošel. "Če ima nekdo možnost čez dan zadremati za od 15 do 20 minut, lahko to dobro prispeva k njegovemu zdravju," je razložil. Če hočete svoje telo navaditi na tak zdrav (kratek) dremež, Kallistratos svetuje, da si na začetku nastavite budilko.

A tudi za tiste, ki čez dan nimajo časa zadremati, imajo strokovnjaki rešitev. Tudi v službi: "Tiho sedenje z zaprtimi očmi je lahko zelo dobrodejno. Umaknite se od hrupa za deset minut, v neki drug prostor, sejno sobo ali pa v toaletne prostore," je za britanski BBC predlagal dr. Guy Meadows.

Predvsem priporoča, da tak kratek dremež oziroma odklop sredi dneva nadomesti novo skodelico kave, saj dremež prinaša večje koristi.

Sredi kaosa si poiščite svojo oazo miru, pa čeprav samo za deset minut. | Foto: Getty Images Sredi kaosa si poiščite svojo oazo miru, pa čeprav samo za deset minut. Foto: Getty Images

Dremanje vodi tudi do sreče

Strokovnjaki so sicer koristi dremeža raziskovali že večkrat. Nazadnje novembra 2017, ko so odkrili povezavo med kratkim popoldanskim dremanjem in srečo. Razlog več, da se vsaj enkrat na dan brez slabe vesti odklopite.

spanje, postelja
Trendi Kratki dremeži pripomorejo k večji sreči, pravi raziskava
Ne spreglejte