SiolNET. Trendi Zdravje
1,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako brez šivanja iz rute in gumic v minuti narediti zaščitno masko #video

1,70

termometer

Ker se v trgovino ne smemo več odpraviti brez zaščite okoli ust in nosu in ker pravih zaščitnih mask ni lahko dobiti, se je treba znajti po svoje. Potrebujete navadno ruto in dve gumici za lase.

Zaščitne maske Novice Kakšno zaščito ponujajo različni tipi mask?

Že en teden je na javnem kraju obvezna uporaba zaščite ustnega in nosnega predela obraza, pri čemer lahko uporabite ruto ali šal, a najbolj učinkovita zaščita je maska. Če je nimate, jo lahko naredite iz materiala, ki ga najdete doma. Več preverite tukaj.

Na družbenem omrežju Instagram že nekaj dni kroži najpreprostejši in najhitrejši način izdelave maske: iz preproste rute in dveh gumic za lase, kar si lahko ogledate v zgornjem videoposnetku. Med številnimi, ki so delili to predelavo rute, je tudi ameriški igralec Colin Hanks, sin legendarnega Toma Hanksa. S sledilci je korak za korakom delil postopek in zraven še opozorila, da rute po vsakem nošenju nikar ne pozabite oprati v pralnem stroju. 

Colin Hanks svetuje, kako se lotiti predelave rute v masko (za listanje med fotografijami kliknite na puščico na desni strani):

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

How to turn your kerchief into a face mask. Don’t forget to put you kerchief in the washing machine afterwards!

A post shared by Colin Hanks (@colinhanks) on

Doma narejene niso najboljše, a bolje te, kot pa da maske nimamo

Rezultati raziskave univerze v Cambridgeu leta 2013, v kateri so preverjali primernost doma izdelanih mask, so pokazali, da so te približno pol toliko učinkovite kot kirurške maske, nošenje obeh vrst mask pa je močno zmanjšalo število mikroorganizmov pri prostovoljcih. Kirurške maske so bile približno trikrat bolj učinkovite pri zaustavljanju prehajanja mikroorganizmov od doma narejenih.

Raziskovalci so zaključili, da bi morala biti doma narejena maska zadnja možnost preprečevanja okužb pred okuženimi posamezniki, kljub temu pa je nošenje tovrstnih mask boljše, kot če maske nimamo.

Več o tem in kako različni materiali zaustavijo mikrobakterije, preverite tukaj:

maske razkužilo koronavirus blago Novice Maske so obvezne! Iz česa in kako jih izdelati?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin