Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 4. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Dan. zdravljenje glasbena terapija glasba

Petek, 6. 4. 2018, 4.00

6 let

Glasba lahko pomaga tudi pri zdravljenju resnih bolezni #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Strokovnjaki poudarjajo, da ritmi glasbe blagodejno vplivajo na ljudi in njihovo počutje. Pa ste kdaj pomislili, da bi z glasbo lahko ozdravili različne bolezni? Glasbena terapija je podporna terapija zdravljenja in lahko pomaga tudi pri zdravljenju resnih bolezni.

Novinarka: Anja Markovič/Video: Planet TV


Glasbena govorica je prirojena vsakemu človeku, prek glasbe pa se ljudje s svetom okoli sebe sporazumevamo na najpristnejši način, so poročali v oddaji Dan. na Planet TV.

Posluh in občutek za ritem nista predpogoja za glasbeno terapijo

Mamica Maja Bobnič na glasbeno terapijo hodi skupaj s hčerkama. "Na terapiji sprostim tisto energijo, zaradi katere sem napeta. Po napornem dnevu je človek potem zelo sproščen," je povedala udeleženka glasbene terapije. 

Bistvo glasbene terapije je v tem, da človek poprime za glasbilo, tudi če se ne spozna na glasbo. "Pri glasbeni terapiji je prav to tisto, kar dopušča, da človek izrazi tisto, kar ni popolno in kar ni nujno vedno dobro," je pojasnila študentka glasbene terapije Katarina Kovačič

Na glasbeno terapijo lahko pridejo vsi

Glasbeni terapevti pri svojem delu sodelujejo z zdravniki, fizioterapevti in socialnimi delavci. Glasbena terapija je oblika podpornega zdravljenja tudi življenjsko ogrožajočih boleznih.

"Na glasbeno terapijo lahko pridejo čisto vsi, saj delamo tako s prezgodaj rojenimi otroki in ljudmi z motnjami v duševnem razvoju kot tudi s starostniki in umirajočimi," je pojasnila direktorica Inštituta Knoll za glasbeno terapijo Špela Loti Knoll

UKC Ljubljana bolnike pošilja tudi na posebne glasbene tabore

Na pozitivne učinke glasbene terapije opozarja tudi nevrolog Zvezdan Pirtošek, ki pripoveduje, da v ljubljanskem UKC nekatere bolnike pošiljajo tudi na posebne glasbene tabore. "Ritmična glasba lahko pomaga bolnikom s Parkinsonovo boleznijo, da shodijo," je poudaril Pirtošek.

Glasba je prostor, kjer se spet srečamo, kjer se slišimo na drugačen način. Tu je prostor le za radost, so še poročali na Planet TV.

Ne spreglejte