Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Maša Belak

Sreda,
13. 12. 2017,
4.22

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

odkritje bolezen ženska moški gripa prehlad

Sreda, 13. 12. 2017, 4.22

6 let, 4 mesece

Dokazano, da moški pri prehladu trpijo bolj kot ženske

Maša Belak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
prehlad | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Kanadski raziskovalec Kyle Sue, ki je bil naveličan ženskih sodb o tem, da moški pri prehladu vedno pretiravajo, trdi, da tako imenovani "moški prehlad" ni izmišljotina. Moški naj bi bili bolj nagnjeni k zdravstvenim zapletom, prav tako pa naj bi bil njihov imunski sistem naravno šibkejši.

"Moški prehlad" je poimenovanje za navaden prehlad, ki se ga je s posmehljivim prizvokom začelo uporabljati za moške. Ti naj bi se zaradi klasičnih simptomov prehlada vedli, kot da so na smrtni postelji. "To je postal nekakšen stereotip," je za tuje medije povedal Kyle Sue. Svojo raziskavo je začel z namenom, da bi moškim priskrbel tehtne izgovore za njihovo "pretirano" vedenje.

Razlika v imunskem sistemu

Začel je pri preprosti študiji o tem, ali moški resnično doživljajo hujše simptome kot ženske, z domnevo, da bi lahko razlika med spoloma imela razvojno razlago. Odkril je tako imenovano "razliko v imunosti" med spoloma.

Razlika naj bi obstajala zaradi hormonov. | Foto: Thinkstock Razlika naj bi obstajala zaradi hormonov. Foto: Thinkstock

Razlika naj bi obstajala zaradi različne količine hormonov v moškem in ženskem telesu. Ženske imajo več estrogena, ki naj bi krepil stanje imunskega sistema, moški pa več testosterona, ki naj bi imunski sistem zatiral, trdi raziskovalec.

Cepivo na ženske deluje bolje

Drugi izmed razlogov, ki jih je v svoji raziskavi navedel Sue, je, da imajo ženske drugačen odziv na cepiva proti gripi kot moški. "Nekaj študij kaže, da imajo ženske več lokalnih reakcij na cepivo, kar pomeni, da so ženske bolj odzivne na cepiva kot moški," je povedal za tuje medije.

Zaradi gripe umre več moških kot žensk

Prav tako naj bi epidemiološki podatki iz Hongkonga kazali, da imajo odrasli moški večjo verjetnost, da bodo zaradi gripe ali prehlada sprejeti v bolniško oskrbo. "Druga ameriška raziskava pa je pokazala, da v primerjavi z ženskami zaradi gripe umre več moških istih let," za tuje medije poroča Sue.

Moški v primerjavi z ženskami zaradi gripe večkrat potrebujejo bolniško oskrbo. | Foto: Thinkstock Moški v primerjavi z ženskami zaradi gripe večkrat potrebujejo bolniško oskrbo. Foto: Thinkstock

Priznava pa, da študiji nista opazovali tudi drugih dejavnikov, ki bi lahko vplivali na rezultate, kot so življenjski slog in druge zdravstvene težave subjektov, ampak sta se osredotočali zgolj na razliko v spolu.

Drugi zdravniki o obstoju "moškega prehlada" dvomijo

Zdravnica Sabra L. Klein z ameriške univerze za javno zdravje je povedala, da ceni to, da Sue poskuša osvetliti problematiko "moškega prehlada", a da za to nima dovolj dokazov. Po njenem mnenju še nimamo dovolj trdnih znanstvenih dokazov, da bi lahko zagotovo trdili, da je "moški prehlad" nekaj, kar zares obstaja.

Ne spreglejte