Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 11. 2021,
22.18

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

žvečilni gumi

Sreda, 17. 11. 2021, 22.18

2 leti, 5 mesecev

9 razlogov, zakaj je žvečenje žvečilnega gumija koristno za vaše zdravje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Čigumi | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Ne samo, da vas rešuje pred zadahom in slabim okusom, žvečilni gumi lahko tudi koristno vpliva na vaše zdravje. Preberite, katere so njegove prednosti.

Zgodovina žvečilnega gumija sega daleč nazaj. Že ameriški Indijanci so žvečili smolo iz smrekovega soka. Naseljenci iz Nove Anglije so prevzeli njihovo prakso in leta 1848 je John B. Curtis razvil in prodal prvi komercialni žvečilni gumi. 

Iz česa je pravzaprav sestavljen?

Žvečilni gumi, kot ga poznamo danes, večinoma sestavljajo naslednje umetne snovi:
 

Elastomeri: sintetični gumi podobne snovi, zaradi katerih je žvečilni gumi žvečljiv.

Smole: rastlinske ali sintetične sestavine, ki pomagajo žvečilni gumi držati skupaj.

Voski ali olja: povzročijo, da je žvečilni gumi mehek in žvečljiv, ko se segreje.

Polnila: sestavine, kot sta kalcijev karbonat ali smukec, ki žvečilnemu gumiju dodata teksturo.

Arome: naravne ali umetne sestavine, ki mu dajo okus po mentolu ali sadju.

Sladila: žvečilni gumi je lahko sladkan z naravnimi sladkorji ali nadomestki sladkorja, kot so aspartam, stevia ali sladkorni alkoholi.

Čigumi | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Prednosti žvečenja žvečilnega gumija

Verjetno se zdi neverjetno, da bi lahko žvečenje skupka vseh teh sintetičnih sestavin za človeka imelo kakšne koristi. Toda znanost dokazuje, da lahko določene sestavine in njihovo žvečenje prispevajo k našemu zdravju.

1. Zmanjšuje stres

Ste že kdaj žvečili žvečilni gumi med učenjem ali pomembnim izpitom? Raziskava 20 študij o povezavi med žvečenjem žvečilnega gumija in stresom, je dokazala, da žvečilni gumi zmanjšuje stres v delovnem okolju.

2. Krepi spomin

Študija s testi magnetne resonance je pokazala, da žvečilni gumi aktivira del možganov, ki je povezan s spominom. Kljub temu strokovnjaki pravijo, da so potrebne nadaljnje raziskave, če bi želeli ugotoviti, ali lahko žvečilni gumi prepreči izgubo spomina ali izboljša spomin pri ljudeh s poškodbo možganov.

3. Izboljša ustno zdravje

Žvečenje žvečilnega gumija brez sladkorja po obrokih pomaga očistiti hrano z zob, poveča izločanje sline za boj proti zobnim oblogam in obnovi sklenino.

4. Preprečuje okužbe ušes

Sestavina ksilitol je bila ocenjena kot preventiva za ušesne infekcije pri otrocih. Ne glede na to, ali se ksiliton otrokom daje v obliki žvečilnega gumija, pastil ali sirupa, je dokazano, da pomaga preprečevati bakterijske okužbe. Kljub temu naj bi sestavina delovala samo pri zdravih otrocih.

5. Pomaga opustiti kajenje

Raziskava iz leta 2013 je pokazala, da je nikotinsko odvajanje od kajenja, ki vključuje uporabo nikotinskih žvečilnih gumijev, 80 odstotkov učinkovitejše od lažnih cigaret. 

Čigumi | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

6. Pomaga pri zdravljenju črevesja po operaciji 

Operacija trebuha je lahko zelo boleča za prebavo. Obstajajo dokazi, da lahko žvečilni gumi sproži počasno delovanje vašega črevesja. V raziskavi desetih študij, ki so vključevale 1.659 udeležencev, je žvečilni gumi izboljšal okrevanje črevesja po porodu s carskim rezom. Žvečilni gumi naj bi prav tako pomagal ljudem po operaciji debelega črevesa.

7. Lajša zgago

Če trpite za zgago in prebavnimi motnjami, si po obroku privoščite žvečilni gumi. Ta poveča pretok sline, s čimer lahko izboljša simptome refluksa in pomaga pri pretakanju prebavne kisline.

8. Poteši žejo

Čeprav žvečilni gumi ni nadomestek za pitno vodo in prav tako ne bo izboljšal hidracije vašega telesa, obstajajo dokazi, da se lahko zaradi njega počutite manj žejni. Raziskava 12 študij je pokazala, da žvečilni gumi zaradi povečanega izločanja sline pripomore k manjšemu občutku žeje in suhih ust.

9. Pomaga bolj jasno videti

Čeprav je potrebnih več informacij, da bi povezali vpliv žvečilnega gumija in vida, so v majhni raziskavi s 46 odraslimi ugotovili, da žvečilni gumi izboljša osredotočenost oči.

Kaj pa minusi?

Ko kupujete žvečilne gumije, vedno preverite sestavine. Žvečilni gumiji s sladkorjem lahko povečajo tveganje za nastanek kariesa, zato je za zobe najboljša izbira žvečilni gumi brez sladkorja. Pozorni bodite tudi na vsebnost kislin, ko je recimo citronska kislina, saj lahko zniža pH zobnih oblog in razžira sklenino. Sladkorni alkoholi, kot je ksilitol, lahko povzročijo prebavne motnje, če jih uživamo v prevelikih količinah.

Preberite še:

Sportal VIDEO: Žongliral je kar z žvečilnim gumijem

 

Ne spreglejte