Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 1. 2013,
19.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

čaj zdravje napitek

Sreda, 16. 1. 2013, 19.35

7 let, 12 mesecev

Čaj - napitek, ki nas sprošča, krepi in zdravi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kljub temu da številni narodi čaj pijejo v največji vročini, je večina Slovencev k pitju čaja nagnjena v zimskem času. Čaj pa ni le družabna pijača, pozimi nas tudi zdravi.

Iz čaja in mešanice zelišč lahko pripravimo številne zdravilne pripravke. Različne vrste čaja tudi različno vplivajo na nas. Preprostim pripravkom, ki jih naredimo iz mešanice čaja in zdravilnih zelišč, rečemo čajna mešanica, pri čemur je najbolj pomembna prav smiselna sestava čaja in čajne mešanice. Zato moramo paziti, da ne bomo med seboj mešali zdravilnih učinkovin, ki se med seboj izključujejo, izogibati se moramo močnih učinkovin in ne uporabljati preveč mešanic naenkrat. Pozimi se nam prav hitro lahko zgodi, da zbolimo za prehladom in celo vnetjem dihal. Ker si v takem primeru želimo čim prej okrevati, si lahko simptome gripe in prehlada omilimo prav s pripravkom iz zdravilnih rastlin. V takšnem primeru nam lahko pomagajo cvetovi črnega bezga, lipe ali lipovcev ter cvetovi močvirskega oslada. Pri prehladu in okužbi dihal moramo piti veliko čaja, ta mora biti topel, ne vroč, če je le mogoče, pijemo čaj po požirkih in postopoma. Razen bolnikov, ki jim popuščajo ledvice in srce, lahko spijemo vsaj tri litre čaja na dan.

Čaji so prijetna in naravna pomoč tudi za boj proti nespečnosti. Obredi pitja čaja sproščajo že sami po sebi, saj od nas zahtevajo umiritev in čas, ki si ga moramo vzeti. Čajne mešanice, ki nam bodo pomagale pri tem, da lažje in hitreje zaspimo, so oplemenitene s zdravilnim jegličem, sivkinimi cvetovi, šentjanževko, hmeljem in koreninami baldrijana. Mešanico teh rastlin prelijemo z vročo vodo in pustimo, da sprošča svoje učinkovine približno pet minut.

Da se ne bi takoj, ko prvič zakašljamo, zatekli k zdravilom, nam lahko pomaga čajna mešanica iz zelišč, vode in medu, ki jo kuhamo toliko časa, da kristalizira. Za tem mešanico pokuhamo še za nekaj minut in jo z žličko spustimo na papir za peko. Ohlajeno mešanico povaljamo v mletem sladkorju in shranimo. Grlo vas bo prenehalo boleti, kašelj pa bo hitreje in lažje prešel.

Številna zelišča za čaj lahko vzgajamo tudi sami. Mnogo jih raste zelo hitro, kar nam bo tudi naredilo veliko veselja, saj bomo hitro imeli domačih zelišč na voljo, kolikor bomo želeli, in ker čaj lahko pripravimo iz svežih ali sušenih zelišč, bodo naši užitki trajali tudi vso zimo. Opozorilo: če se bomo odločili, da si bomo pri zdravljenju pomagali s čaji, se moramo zavedati, da ne smemo izpustiti uradne medicine in da so čaji le pomoč pri zdravljenju, nikakor ne zdravilo.

Ne spreglejte