Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 10. 2014,
13.37

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

meso gluten zdrava prehrana

Petek, 3. 10. 2014, 13.37

1 leto

Brez strahu pred glutenom in laktozo v mesnih izdelkih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Meso je dober vir beljakovin in del uravnotežene prehrane. V njem se skrivajo številni minerali in aminokisline, ki so temeljne sestavine celic človeškega organizma.

Zakaj je meso pomembno za našo prehrano? Vsebuje nekatere sestavine, ki so izredno pomembne za normalno delovanje procesov v našem telesu. Ima veliko železa, ki je sestavni del hemoglobina, kalija, ki je pomemben za regulacijo vode v telesu in normalno delovanje mišičevja, tudi cinka, ki izboljša obrambne sposobnosti organizma. V mesu najdemo tudi selen, ki ga mnogi označujejo za eno najučinkovitejših naravnih zdravil proti raku. Meso je pomemben vir beljakovin, ki našemu telesu pomagajo pri ohranjanju zdravja kosti, mišic, hrustanca, kože, krvi in ob tvorjenju encimov in hormonov.

Je bogat vir vitaminov skupine B, A in D, ki vplivajo tudi na upočasnitev staranja. Velik pomen se pripisuje vitaminu B12, ki pomaga pri prebavi železa, tvorjenju rdečih krvničk in številnih funkcijah živčnega sistema. V njem se skrivajo tudi maščobe, pomembne za gradnjo celičnih membran in absorpcijo vitaminov, ki so topni v maščobah.

Vendar pa meso, kljub številnim pozitivnim učinkom, marsikomu povzroča težave. Po svetu je namreč vse več ljudi, ki jim občutljivost na gluten, ta se lahko razvije tudi v celiakijo, greni življenje, zato je potrebna pazljivost tudi pri mesnih izdelkih. V nekaterih mesnih izdelkih, kot so klobase in salame, se namreč skriva gluten. Zato, ljubitelji mesnih izdelkov, pozor: na našem trgu obstajajo mesnine brez glutena. Eden od takšnih ponudnikov je mesarstvo Čadež, katerega mesnine so za razliko od večine drugih proizvajalcev popolnoma brez glutena, prav tako brez(večinoma, cca 3% izdelkov jo ima) laktoze. Pomembno je tudi dejstvo,da ne vsebujejo soje ter ostalih živalskih nadomestkov. S tem mesu in mesnim izdelkom dajejo popolnoma nov in zdrav pridih, vi pa lahko po njihovih izdelkih sežete brez slabe vesti.

Prehrana, v katero vključimo tudi meso, velja za bolj učinkovito pri hujšanju. Gre namreč za hrano, ki nam najhitreje daje občutek sitosti, saj vsebuje veliko beljakovin. Živila, ki so polna beljakovin, našo prebavo pospešijo, s tem pa porabimo več kalorij.

Bo na vašem krožniku danes meso? Z njim boste poleg vitamina B12 vnesli še vitamin B5, ki pozitivno vpliva na zmanjševanje stresa, in vitamin B6, ki zmanjšuje tveganje za srčno kap. Poleg tega pa minerali in vitamini predvsem v piščančjem mesu pomagajo ženskam ob blaženju simptomov PMS.

Ne spreglejte