Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 3. 2024,
11.45

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

Natisni članek

Banksy

Ponedeljek, 11. 3. 2024, 11.45

1 mesec, 2 tedna

Vandalizem v središču Ljubljane: Na delu huligan, ki ni sposoben narediti dobrega grafita #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70
Grafiti na razstavi Banksy na Čopovi ulici v Ljubljani. | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

V soboto zvečer so vandali uničili izložbo galerije na Čopovi ulici, v kateri je na ogled razstava najslavnejšega uličnega umetnika Banksyja. Kot so pojasnili v galeriji, je bil napad pričakovan, saj grafitarji povsod po svetu uničujejo in preslikavajo dela drug drugemu. A kot so sporočili iz Agencije Kiosk, v tem primeru ni šlo za grafitarje, ki bi imeli kaj povedati ali bi naredili kakšno novo umetnino.

To je po besedah kustosa razstave Davida Rjazanceva napravil "mazač, ki je čez Banksyja napisal svoje ime".

"To se imenuje tagging in če lahko sploh rečemo, da obstaja neka lestvica kakovosti grafitov, spada tagging na absolutno dno te lestvice. Nekateri umetniki so sicer tudi tagging povzdignili na višjo raven, celo kaligrafijo. Nas pa je na žalost obiskal navaden vandal in naredil zmazek brez kakršnekoli umetniške vrednosti ali sporočilnosti," je ob dejanju izjavil kustos.

Kustos: Gre za huligana, ki ni sposoben narediti dobrega grafita

Njegovega imena ni razkril, je pa pripomnil, da na Ljubljanski grafitarski sceni velja za "huligana, ki ni sposoben narediti dobrega grafita ali vsaj nasloviti kakšne pomembne družbene ali osebne teme, kot to recimo počnejo Banksy in veliko drugih grafitarjev".

Grafiti na razstavi Banksy na Čopovi ulici v Ljubljani. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Grafiti na razstavi Banksy na Čopovi ulici v Ljubljani. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Grafiti na razstavi Banksy na Čopovi ulici v Ljubljani. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Grafiti na razstavi Banksy na Čopovi ulici v Ljubljani. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Grafiti na razstavi Banksy na Čopovi ulici v Ljubljani. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Razstava Banksy v Ljubljani je na ogled na Čopovi 14 v prostorih nekdanje trgovine z obutvijo, kjer je nastala pop up galerija. Na razstavi, ki jo je pripravila Galerija Deva Puri, si bodo lahko obiskovalci do 21. aprila ogledali več kot sto umetniških del Banksyja ter umetnikov, ki so vplivali nanj ali so z njim sodelovali pri različnih projektih.

Razstavljena dela prihajajo iz zasebnih zbirk iz Evrope in Slovenije.

V okviru razstave bo v kratkem zaživel tudi nov prostor, ki bo na voljo domačim grafitarjem. "Na ta način se bo lahko z njihovimi deli spoznala tudi širša domača javnost in se naučila ločiti umetnost od vandalizma," še piše v sporočilu za javnost.

Banksy
Trendi V Ljubljano je prišel Banksy #foto
Ne spreglejte