Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 7. 2014,
12.28

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Siol.net

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet Lidl Slovenija advertorial

Ponedeljek, 28. 7. 2014, 12.28

2 meseca, 2 tedna

Študentje nad žledolom z dobro voljo

Siol.net

Vsako jutro je odmeval zvok hupe, s katero je najstarejši brigadir prebujal brigadirje po šotorih. S tem se je začel delovni dan Študentske delovne brigade, ki je letos potekala v Čepovanu.

Iz skrbno postavljenih šotorov je bilo vsako jutro ob 7. uri slišati odpenjanje zadrge. 40 brigadirk in brigadirjev je v nov delovni dan prebudil glas hupe, s katero jih je vsak dan budil najstarejši brigadir Zoran. Ta se je udeležil prav vsake brigade (prva je bila leta 1999 v Bovcu), razen ene, ko je služil vojaški rok. Pisana družba študentov, ki prihaja iz celotne Slovenije, se je nato odpravila na zajtrk in opravila osnovne higienske zadeve.

Študentska delovna brigada, ki si je od prvega leta delovanja pridobila že poseben pečat pri Slovencih, je letos gostovala v vasici Čepovan. ''Letošnja brigada je bila v logističnem smislu precej manj naporna, saj je bil tabor postavljen neposredno ob enem od delovišč,'' sicer pa je delovišče po besedah Mojce lahko oddaljeno 100 metrov ali pa 20 kilometrov. ''Letošnjo brigado dela posebno tudi zahteven teren zaradi odstranjevanja posledic žledoloma. Se kar zamisliš, ko se razgledaš po gozdovih,'' pove Mojca. Naša sogovornica, ki je brigado letos obiskala že drugič, je v Čepovan prišla še pred glavnino ekipe. Pripraviti so morali teren, očistili so okolico bližnjega potoka in se z domačini dogovorili o najboljši lokaciji tabora. Pomembna je predvsem dostopnost z vodo in elektriko, pravi.

Letos je veliko takšnih, ki so v brigadi prvič, od 40 je 16 takšnih. ''Vsako leto je več novih, so pa tudi takšni, ki se vračajo,'' med njimi se najdejo tudi takšni, ki so se že zaposlili, svoj dopustniški čas pa še vedno z veseljem izkoristijo za delo v brigadi.

Vid, študent gospodarskega inženirstva, je letos že drugič na brigadi. Že zdaj razmišlja, da bi se naslednje leto spet udeležil. ''Imamo se kar lepo,'' pravi. ''Lepo je, če se kaj dela, da aktivno preživiš prosti čas,'' pravi Vid, čigar ekipo smo ujeli ravno med zasluženo malico. Njegova ekipa je postavila škarpo in ograjo pred mladinskim centrom, center pa ima tudi nova tlakovana tla.

 | Foto:

Brigada dela do treh popoldne, kdaj pa so tudi podaljšali, saj je bila narava dela pač takšna. Sledilo je kosilo in popoldanske aktivnosti, tudi igranje nogometa z domačini. Ti so jim bili v veliko pomoč, poleg iskanja primerne lokacije so jim vsak dan priskočili na pomoč. ''Smo popestritev v teh krajih,'' je povedala naša sogovornica Lea, ki smo jo skupaj z drugimi ujeli pri barvanju otroških igral.

Lea se je letos tabora udeležila prvič. ''Na začetku smo si bili neznanci, zdaj pa smo kot družina,'' je povedala. Skupaj s Kristino, ki je že stara znanka brigade, sta med razloge za udeležbo izpostavili prijetno druženje s sovrstniki in se strinjali, da s tem pokažejo željo po medsebojni pomoči, ki je danes primanjkuje. Kristina pa je ob koncu namignila še, da Leo čaka krst, s katerim bo postala brigadirka.

Organizator Študentske delovne brigade je Študentska organizacija, partnerji pri projektu pa so Mestna občina Nova Gorica in Mladinski center Nova Gorica, ki jih je pomagal poiskati lokacijo in druge potrebščine, šotore si izposojajo iz Mladinskega centra Šmartno ob Paki, štabni šotor in nekatere druge pripomočke pa jim posodi Vojašnica Rudolfa Maistra. Brez tega in pomoči krajevnih skupnosti Čepovan in Lokovec brigada sploh ne bi bila izvedljiva. Lidl Slovenija je z navdušenjem sprejel zamisel o aktivni pomoči študentov na terenu, kjer so še kako potrebni. Zato so v okviru projekta Ustvarimo boljši svet priskočili na pomoč z Lidlovimi nakupovalnimi boni, da so si lahko nakupili potrebno hrano in pripomočke. Sicer pa je pomen študentske delovne brigade v letih delovanja prepoznalo že več občin, zato se že kar same opogumijo in jih stopijo z njimi v stik za pomoč.

Kaj vse so počeli mladi brigadirji, med drugim so sanirali tudi star vodnjak, si oglejte v spodnjem videoprispevku. Pisano in nasmejano družbo ni ustavil niti dež. Kdo si ne bi želel takšne pomoči?

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte