Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 4. 2015,
12.35

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Lidl Slovenija recikliranje piknik Ustvarimo boljši svet

Četrtek, 30. 4. 2015, 12.35

2 meseca, 1 teden

Popolnoma reciklirane priloge za piknik

Siol.net

Foto: Thinkstock

Zunaj je že zadišalo po piknikih. Če tudi vi nameravate organizirati pojedino na prostem, bodite inovativni pri pripravi hrane tudi tako, da ostanke spremenite v nove jedi.

Piknik, s katerim boste navdušili goste

Gosti so povabljeni, dan rezerviran za druženje na prostem. Čaka vas le še priprava hrane, pijače, pa tudi dekoracije, da bo vzdušje še bolj pristno. Najbolje, da pripravite seznam in ga razdelite na dekoracijo, hrano in pijačo.

Še posebej razmislite o hrani: kaj ko bi tokrat naredili nove jedi iz ostankov hrane? Recikliranje je koristno: prvič zato, ker hrane ne mečemo stran, drugič zato, ker nam omogoča, da izumimo nove jedi, ki so lahko zelo slastne. A lepo po vrsti …

Okrasite mizo

 | Foto:

Izberite glavno barvo: Da bo piknik videti bolj "šik", razmislite o glavni barvi dekoracije. Dobra izbira je rumena, saj odraža sonce, pomlad in poletje ter je na splošno pozitivna barva, ki vpliva na dobro počutje. Seveda lahko izberete tudi katerokoli drugo barvo. Prt: Zdaj ko imate izbrano barvo, imate dve možnosti - na mizo lahko postavite nevtralen bel prt ali pa prt, ki že vsebuje vzorce izbrane barve.

Cvetje: Na mizo postavite cvetje. Če se držite rumene barve, še toliko bolje, saj so zdaj travniki polni rumenih cvetlic. Ker je piknik bolj sproščene narave, lahko cvetlice postavite kar v stare steklenice, njihove vratove pa dodatno okrasite z barvnimi trakovi.

 | Foto: Sveče: Pikniki trajajo do večera in tudi pozno v noč. Ko se bo začelo temniti, bo posebno vzdušje pričarala svetloba sveč. Kupite navadne čajne svečke in jih postavite v stare kozarce za vlaganje. Naj bodo različne velikosti in širine, prav tako so lahko različnih barv tudi sveče.

Prtički: Ob pogrinjku ne smejo manjkati prtički. Izberite takšne v vaši osnovni barvi. Nič ne bo narobe, če se boste poigrali s kombinacijo barv – a vseeno, ena izmed njih naj bo barva, ki ste jo izbrali na začetku.

Krožniki, pribor, kozarčki: Uporabite lahko krožnike, pribor in kozarčke, ki jih imate doma, lahko pa kupite papirnate. Pri prvi izbiri boste imeli malce več dela, ko bo piknika konec, saj bo treba vse pomiti in pospraviti. A če se odločite za to možnost, boste bolj ekološki. Če izberete drugo možnost, bodite pozorni na dve stvari: da so iz ekoloških materialov in da se barvno ujemajo. Ko boste pospravljali, pazite, da odpadke primerno ločujete.

Hrana – tokrat malo drugače

Piknik naj bo v znamenju recikliranja hrane, ki je dobra rešitev, da porabimo ostanke in nam jih ni treba vreči stran. Kaj bo na vaših krožnikih kot osnova, izberite po vašem okusu – lahko so to meso, ribe, sir za žar, skratka, odvisno od želja gostov. Inovativno pa pristopite k dodatkom, kot so omake, solate in sladice. Zagotovo boste v svoji kuhinji našli kaj ostankov.

 | Foto:

Zelenjavna omaka

Ob hrani z žara se zelo prileže dobra zelenjavna omaka, ki okusu doda piko na i. Pri pripravi razmislite, ali vam je morda ostalo kaj zelenjave od kosila prejšnjega dne ali pa morate porabiti zelenjavo iz hladilnika.

V takšno omako gre prav vse, na primer: paprike vseh barv, paradižnik, bučka, korenček, brokoli, cvetača, šparglji, koruza, čičerika, lahko tudi nekaj listov zelja, narezanega na trakove …

Potrebujete še: čebulo, olivno olje, paradižnikovo mezgo, sojino omako, začimbe po vaši izbiri.

Priprava: Eno celo čebulo narežite na kolobarje. Podušite jo na olivnem olju, da dobi zlato barvo, nato notri stresite narezano zelenjavo (kar ste pač našli v hladilniku). Malce popražite in nato zalijte z vodo, dodajte tri žlice paradižnikove mezge, dve žlici sojine omake, posolite, dodajte začimbe in zelenjavno kocko. Pokrito dušite približno deset minut. Preverite, ali je dovolj poln okus, dodajte še nekaj začimb, če je potrebno, in kuhajte še deset minut.

Grška solata s testeninami

Solata je obvezen dodatek vsakega piknika. Nekateri celo raje posežejo po njej kot po jedeh z žara. Pri kuhanju testenin se pogosto uštejemo in jih skuhamo preveč, žal pa te prepogosto potem romajo v koš za smeti. Tokrat naj bo drugače in jih uporabite v solati.

 | Foto:

Sestavine: testenine, štirje paradižniki, zelena paprika, čebula, pol kumare, črne olive, 100 gramov fete, olivno olje, sol, poper, malce suhega origana.

Priprava: Olupite čebulo, jo narežite na majhna kolesca in skuhajte v vreli vodi. Očistite paradižnik, papriko in kumare ter jih narežite na manjše kocke. Zelenjavo stresite v skledo, jo prelijte z olivnim oljem, posolite, dodajte poper in origano ter premešajte. Odcedite čebulo in osušite na brisačkah. Na majhne kocke narežite še feto. Zelenjavi primešajte testenine, čebulo, olive in sir.

Sladice

Morda niste vedeli, a tudi sladice lahko naredimo iz ostankov hrane. Po močni in slani hrani z žara bo posladek več kot dobrodošel.

Pecivo iz beljakov

Pogosto, na primer pri cvrtju, potrebujemo samo rumenjake, beljake pa vržemo stran. Raje kot to jih uporabite za novo slastno pecivo.

Sestavine: šest beljakov, 18 dag sladkorja, 12 dag moke, malo margarine, pest rozin, dve pesti nasekljanih lešnikov ali mandljev

Priprava: Iz beljakov naredite sneg, zraven vmešajte sladkor in moko, potem dodajte še vse druge sestavine. Pecite na papirju za peko približno od 20 do 25 minut na 180 stopinjah Celzija.

Sadna nabodala

 | Foto:

Ta bodo dobra ideja, če vam v kuhinji ostaja raznovrstno sadje. Ni treba, da so na pikniku samo mesna nabodala, sadna bodo namreč dober in osvežilen posladek na koncu. Priprava pa je zelo preprosta: vzemite lesene paličice, takšne, kot jih kupite, ko sami delate mesna nabodala, ter nanje dajte poljubno sadje.

Če vam morda ostaja tudi čokolada, lahko naredite še omako, v katero bodo gostje sadna nabodala pomakali. Kako?

Potrebujete: približno 300 gramov čokolade (navadne ali jedilne), dva decilitra mleka, malo masla, eno žličko sladkorja.

Maslo raztopite v enem decilitru mleka pri srednje močnem ognju. Nato postopoma dodajajte še preostalo mleko in čokolado. Čisto na koncu dodajte sladkor.

Da gosti ne bodo žejni (ali zaspani)

Kaj boste pili, je odvisno od vašega okusa in okusa gostov. A ne glede na to imejte na zalogi dovolj sestavin za dva napitka: kavo, ki se bo zagotovo prilegla marsikateremu gostu, in osvežilen napitek. Predlagamo limonado. Tako boste tudi porabili vse limone, ki vam ostajajo v kuhinji.

 | Foto:

Kako narediti dobro limonado?

Za štiri osebe potrebujete: tri limone, en liter vode in 185 gramov trsnega sladkorja. Za tiste, ki se izogibajo sladkorju, raje uporabite naravno sladilo, kot so na primer listki stevije, ki jih preprosto daste (seveda oprane) v limonado. Za sladkanje lahko izberete tudi med.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte