Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 11. 2015,
9.29

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Foto: Thinkstock, HK Slavija

Natisni članek

movember Ustvarimo boljši svet Lidl Slovenija advertorial

Petek, 6. 11. 2015, 9.29

2 meseca, 1 teden

Movember in brkači: kaj se skriva za tem?

Siol.net

Foto: Thinkstock, HK Slavija

V novembru na cesti srečate več brkatih moških kot katerikoli mesec. Gre za gibanje Movember, ki pa ima poleg simpatičnega nošenja brk tudi globlji pomen.

Zakaj moški novembra puščajo brke?

Pri Movembru gre za dobrodelno dejanje, ko si moški pustijo rasti brke ter se za ves mesec odpovejo britju. Namen tega početja je ozaveščanje javnosti o moških zdravstvenih težavah, predvsem o raku na prostati in na modih. Moške s tem skušajo prepričati, naj skrbijo za preventivo in naj ne skrivajo svojih zdravstvenih težav. Glavni cilj pa je, da odkrijejo in pozdravijo čim več moških, ki se spopadajo s to boleznijo.

Bi bili del Movembra?

movember brki | Foto: Pravila so preprosta:

V Movembru lahko sodeluje vsak moški, ki si pusti rasti dlake na obrazu. Mesec se nato začne tako, da se 1. novembra obrije na gladko, nato pa za 30 dni odloži britvico v skrit kot kopalnice in pusti dlakam, da rastejo. A to še ni vse. S tem so prijatelji, svojci, sodelavci in kolegi pred izzivom, da donirajo finančna sredstva društvom, ki se ukvarjajo s to problematiko.

Začelo se je v Avstraliji ob kozarčku piva

Movember so začeli Avstralci, kjer se je v Melbournu leta 2003 skupina prijateljev ob pivu nostalgično spominjala 80. let. Odločili so se, da bodo ponovno obudili trend brk. A ni se končalo zgolj pri nošenju brk, prijatelji so kmalu idejo izkoristili za dober namen in začeli zbirati prostovoljne prispevke za raziskave raka na prostati.

Že naslednje leto so se začeli odvijati dobrodelni dogodki, na katerih so zbiranje sredstev nadaljevali. Kmalu je lokalen dogodek postal znan po vsem svetu, zdaj pa se gibanja udeležujejo tako moški kot ženske.

Začelo se je ob kozarcu piva, danes pa je akcija znana po vsem svetu, sodelujejo pa tako moški kot tudi ženske. | Foto: Začelo se je ob kozarcu piva, danes pa je akcija znana po vsem svetu, sodelujejo pa tako moški kot tudi ženske.

Brkači s posebnim namenom že pet let tudi v Sloveniji

Tudi pri nas je Movember vse bolj priljubljen. Prisoten je že vsaj pet let, vsako leto pa število ljudi, ki sodelujejo, raste. Letno se tudi odvijajo dogodki na to temo, najbolj odmeven pa je Movember tek po ljubljanskih ulicah.

Pri gibanju Movember sodelujejo tudi razna slovenska društva, podjetja, organizacije …

Na simpatičen način se je sodelovanja lotil tudi Lidl Slovenija. Vsem sodelavcem moškega spola bodo namreč v novembru podarili paketek z osveščevalnim materialom in simbolom Movembra – brki. Seveda pa ne bodo pozabili niti na svoje sodelavke, ki dobijo brkate nalepke, da bodo tudi one lahko sodelovale pri ozaveščanju o tej pomembni tematiki.

Hokejisti HK Slavija: "Najprej smo brke nosili, ker je bilo kul, nato pa …"

Hokejisti HK Playboy Slavija so eni tistih, ki so Movember vzeli zelo resno, hkrati pa to želijo predstaviti na čim bolj zabaven način. Zdaj to počnejo že tretje leto zapored, o njihovih akcijah pa smo podrobneje povprašali Roka Snoja, generalnega sekretarja HK Slavija.

Hokejisti poskrbijo, da se ob svojem dobrem namenu tudi zabavajo. | Foto: Hokejisti poskrbijo, da se ob svojem dobrem namenu tudi zabavajo.

Rok nam je pojasnil, kako se je pravzaprav vse začelo: "Najprej smo nosili brke, ker je bilo kul in ker smo pritegnili pozornost. Nato pa smo ugotovili, da je Movember mnogo več. Povezali smo se z organizacijami in posamezniki, medijskimi partnerji ter družbami, ki so nas podprli.

Skupaj smo združili moči ter organizirali predavanja za osveščanje javnosti, oblikovali posebno spletno stran in organizirali največji dobrodelni športni dogodek na temo Movembra – hokejsko tekmo The Movember Game (letos bo ta v soboto, 28. 11., ob 19. uri v Dvorani Zalog)."

"Ob tem se neznansko zabavamo"

Rok Snoj pravi, da se trudijo doseči dva ključna cilja Movembra: osveščanje na temo raka prostate in mod ter zbiranje sredstev za poseben humanitaren namen. "Ob tem tudi spodbujamo svoje poslovne partnerje, da se vključijo v Movember, pripravljamo članke za medije, povezujemo in podpiramo preostale Movembrovce ter se ob tem neznansko zabavamo."

"Vsako leto tudi aktivno sodelujemo pri zbiranju sredstev za Društvo Onkoloških Bolnikov Slovenije in za raziskave ter razvoj na področju raka prostate in mod. Podobno pa načrtujemo tudi letos," aktivnosti opiše Rok.

Movember so vzeli zelo resno, na to temo organizirajo tudi razna predavanja. | Foto: Movember so vzeli zelo resno, na to temo organizirajo tudi razna predavanja.

Kot se za športnike spodobi, spodbujajo zdrav način življenja

Rok in preostali hokejisti razmišljajo kot pravi športniki: "Ker smo športno društvo z določenim ugledom, dometom in povezavami v medijih, smo se odločili, da to izkoristimo in na tak način pozitivno prispevamo k družbi. Vsi menimo, da če na podlagi našega dela v Movembru vsaj enega človeka spravimo k zdravniku dovolj zgodaj, da si reši življenje, bo ves naš trud poplačan."

Želite pomagati?

Lidl Slovenija bo v sodelovanju s HK Playboy Slavija Društvu uroloških bolnikov doniral tudi finančna sredstva za nakup prepotrebnih rollbordov za premikanje nepokretnih bolnikov na Onkološkem Inštitutu v Ljubljani. Donaciji se lahko pridružite tudi vi s prispevkom na TRR Društva uroloških bolnikov Slovenije, ki bo izvedlo nakup in predajo opreme na Onkološkem inštitutu.

O težavah ne bi smeli molčati

Rok pravi, da se o teh težavah premalo govori: "Gre za to, da je še vedno veliko moških prepričanih, da se njih rak že ne more dotakniti, kaj šele psihične težave. Tudi družba od moških pričakuje, da so v vsakem trenutku zdravi, trdni, stabilni, močni. Če pa se pojavijo kakršnekoli težave, tega ne priznajo, skrivajo pred najožjimi družinskimi člani in nikakor ne ukrepajo, dokler ni stanje kritično. Žal je v primeru raka to lahko že prepozno."

Moški, poskrbite za svoje zdravje in ne skrivajte težav!

Rok Snoj v imenu hokejistov HK Slavija sporoča: "Sporočilo Movembra in naše sporočilo je, da naj moški (in ženske) poskrbijo za svoje zdravje, naj ne skrivajo svojih težav, naj se pogovarjajo, osveščajo in poiščejo pomoč dovolj zgodaj, saj smo moški, tudi če si tega ne dovolimo priznati, lahko ranljivi."

"Takšne akcije zmanjšajo strah pred rakom"

Ukrepajte, dokler ni prepozno. | Foto: Ukrepajte, dokler ni prepozno. O Movembru in moških zdravstvenih težavah smo povprašali tudi doc. dr. Mirjano Rajer, dr. med., ki že več let v okviru Movembra sodeluje na predavanjih na to temo.

Pravi pa, da pogreša ozaveščanje o drugih rakih, na primer o raku pljuč: "Glede na dejstvo, da večina rakov pljuč nastane kot posledica kajenja, bi moralo biti tudi ozaveščanje o tem raku in o škodljivih posledicah kajenja prav tako prisotno in medijsko podprto."

"Vsak način ozaveščanja je pomemben in prispeva k zavedanju ljudi, kar vodi k hitrejši diagnozi in posledično boljši prognozi bolezni. Akcije, kot je Movember, poleg večjega ozaveščanja vodijo tudi k zmanjšanju strahu pred rakom, ki je do pred nekaj let veljal za tabu.

Razbijanje tabujev na področju raka je ključno zato, da se ljudje ne bojijo, temveč ob pojavu prvih znakov raka nemudoma obiščejo zdravnika. Sporočilo vseh preventivnih akcij mora biti enotno: preventiva in zgodnje odkrivanje raka rešujeta življenje," o pomembnosti takšnih akcij še pove doc. dr. Mirjana Rajer, dr. med.

Večje tveganje za raka na prostati povezujejo s t. i. "zahodnim življenjskim slogom"

Doc. dr. Mirjana Rajer, dr. med., pravi, da je rak prostate v Sloveniji najpogostejši rak pri moških. Tvegane skupine so starejši in moški, katerih očetje in/ali bratje so zboleli za tem rakom. Večje tveganje povezujejo tudi s tako imenovanim "zahodnim življenjskim slogom".

Doda še, da rak testisov ne spada med najpogostejše rake, vendar je ozaveščanje pomembno tudi za te – manj pogoste vrste rakov. "Rak na modih je recimo ob zgodnji diagnozi zelo dobro ozdravljiv. Večje tveganje za pojav raka mod imajo moški s prirojenimi nepravilnostmi ter moški z ožjimi sorodniki, ki so zboleli za tem rakom," pravi doc. dr. Mirjana Rajer, dr. med.

Če imate težave, čim prej obiščite zdravnika

"Moškim svetujem enako kot vsem: izogibanje dejavnikom tveganja, samopregledovanje in pozornost na morebitne spremembe ter čimprejšnji obisk zdravnika v primeru težav. V okviru Movembra pa jim priporočam, da se udeležijo katerega izmed predavanj o raku, kot recimo obisk predavanja Jake Jakopiča, ki na zelo duhovit način predstavi svojo osebno izkušnjo," moškim svetuje doc. dr. Mirjana Rajer, dr. med.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija 

Ne spreglejte