Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 11. 2014,
13.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Siol.net

Foto: Turistično kulturno društvo Babinci
 

 

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet peka kruha Lidl Slovenija

Sreda, 26. 11. 2014, 13.42

6 let, 6 mesecev

Kruh, ki ga zamesimo skupaj, je še slastnejši

Siol.net

Foto: Turistično kulturno društvo Babinci
 

 

Tam, kjer so ljudje povezani med seboj, so življenjski klanci manj strmi. Predajanje izkušenj, učenje novih veščin in pridobivanje novih znanstev nam vsem lahko polepša vsakdan.

Turistično kulturno društvo Babinci pri Ljutomeru tako vsak petek za svoje krajane pripravlja pekovske delavnice, na katerih izkušene članice društva učijo sokrajane samooskrbe s peko kruha, sladic in prleške pogače. Delavnice potekajo v vaškem gasilskem domu, ki so ga vaščani pred dvema letoma zgradili s skupnimi močmi, in ker je treba urejene prostore dobro izkoristiti, jim gasilci ob petkih velikodušno odstopijo svojo kuhinjo, kjer popoldanske ure minejo v prijetnem druženju.

Lidl Slovenija je v okviru projekta Ustvarimo boljši svet podprl pekovske delavnice Turistično kulturnega društva Babinci z vrednostnimi boni za nakup sestavin za peko dobrot.

Na petkove delavnice so dobrodošli vsi, ki jih zanima druženje ob pripravi kruha in pogač, v glavnem pa so namenjene finančno šibkim družinam, ki se s članicami društva lahko naučijo priprave hrane z malo denarja.

Na zadnjo delavnico je prišlo sedem krajank, iz društva pa tri članice, ki so pokazale, kako se pravilno mesi, vzhaja in peče kruh. "Na delavnici spoznamo najprej moko različne kakovosti in druge materiale, kot so kvas, orehi in razna semena. Naučiti se moramo pripraviti peč, da je dovolj topla, imeti moramo pa tudi pravilna drva, in sicer bukova, ki morajo biti suha. Kakovost kruha je odvisna od moke, pravilno vzhajanega kvasa in ogretega prostora. Sestavine moramo gnesti pol ure," nam je skrivnost priprave kruha razkrila predsednica društva Jožica Berden in poudarila, da je bil odziv gospodinj zelo pozitiven in to kljub temu, da vsaj polovica prleških gospodinj že tako ali tako obvlada peko kruha.

Ajdovi krapci, kvasenice in postržjače

Pečejo tudi več vrst prleških pogač, torej ajdove krapce, kvasenice in postržjače.

- Za osem ajdovih krapcev potrebujemo 1,5 kilograma ajdove moke, četrt kilograma pšenične moke, olje, jajca, sir in smetano.

- Za kvasenice pa potrebujemo 3,5 kilograma pšenične moke, 3 kilograme sira, 3 litre smetane, 5 jajc in kvas.

- Za postržjače pa 3,5 kilograma moke in en kilogram zaseke.

 | Foto:

Medtem ko testo vzhaja in se peče, pa ne sedijo križem rok, saj povsod najdejo kakšno delo. Lahko kvačkajo, pletejo, šivajo, kartajo ali pa urejajo okolico gasilskega doma in sam dom.

"Nameravamo organizirati še več takšnih delavnic, saj bi ob prihajajočih praznikih vsako gospodinjstvo radi razveselili z domačim hlebcem kruha," je še povedala Berdenova, ki z veseljem organizira podobne delavnice, na katerih delijo znanje in veščine, ki bi šle sicer prekmalu v pozabo.

Vsak petek pa se zgodi, da spečejo več kruha in pogač, kolikor jih gospodinje odnesejo domov, zato preostanek dobrot predsednica in njene kolegice razvozijo po vasi in razdelijo ljudem, za katere vedo, da jih bodo hvaležno sprejeli.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte