Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 10. 2015,
9.40

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Foto: Thinkstock, GooglePlay, Instead

Natisni članek

advertorial Ustvarimo boljši svet Lidl Slovenija pomoč ekologija

Torek, 27. 10. 2015, 9.40

2 meseca, 1 teden

Aplikacije, ki pomagajo skrbeti za boljši svet

Siol.net

Foto: Thinkstock, GooglePlay, Instead

Ni treba veliko, da naredimo nekaj dobrega. K boljšemu svetu med drugim lahko prispevamo tudi prek mobilnih aplikacij. Zbrali smo nekaj najbolj priljubljenih.

Klik do boljšega sveta

Če imamo željo, da prispevamo k boljšemu svetu, imamo veliko možnosti, da ta cilj dosežemo. Pri tem nam pomaga tudi tehnologija, med drugim mobilne aplikacije, ki spodbujajo takšna in drugačna dobra dejanja.

Izbrali smo nekaj aplikacij, s katerimi lahko naredite nekaj dobrega, na primer reciklirate, pomagate saditi drevesa po vsem svetu, skrbite za varnejše razmere na cestah ter še na druge načine pomagate ljudem okoli vas.

 | Foto: Moji Odpadki: Ste v dilemi, kam odložiti določen odpadek? Z aplikacijo podjetja Snaga je mogoče preveriti pogostost in koledar odvozov različnih frakcij odpadkov v vašem okolju. Lahko si tudi nastavite opomnik za vsako vrsto odpadkov ali preverite lokacijo eko otokov in podzemnih zbiralnic.

 | Foto: 3r je aplikacija za zmanjševanje, ponovno uporabo in recikliranje na območju, kjer živimo. Gre za uporaben in preprost dostop do informacij, kako preprečiti nastajanje odpadkov in kako reciklirati ter ponovno uporabljati stare predmete. V aplikaciji lahko preberete veliko koristnih namigov, nasvetov ter novice iz sveta ekologije.

 | Foto: Tree Planet je mobilna igrica, kjer sadimo in vzgojimo drevesa. Organizacija, ki stoji za aplikacijo, za vsako vzgojeno drevo iz igrice posadi pravo drevo nekje na svetu. Tako lahko na zabaven način poskrbimo, da bo planet še naprej zelen.

 

 | Foto: iRecycle: je aplikacija, ki pomaga najti ideje, kaj starega ne potrebujemo več in kako to reciklirati. Najde tudi lokacije, kam lahko kaj podarimo oziroma kam odnesemo. Aplikacija daje zanimive ideje, kako ponovno uporabiti stvari, za katere morda sploh nismo vedeli, da je to mogoče.

 | Foto: Safely Go: Tudi varna vožnja je naša odgovornost do drugih udeležencev v prometu. Aplikacija omeji moteče dejavnike, ko smo za volanom, npr. klice, SMS-sporočila, in tako zmanjša tveganja, ki bi lahko nastala zaradi zmanjšane pozornosti med vožnjo.

 | Foto: Instead: Aplikacija spodbuja k raznovrstnim donacijam, saj vsaka, še najmanjša, šteje. Opozarja vas, katerim stvarem se lahko z lahkoto odrečete in namesto tega donirate. Lahko je to tudi kava, ki jo skuhate doma, namesto da jo kupite v baru. Deluje preprosto: odrečete se malenkosti, določite, koliko bi donirali, in izberete organizacijo, ki ji želite pomagati.

 | Foto: Charity Miles: Ta aplikacija spodbuja, da manj onesnažujemo okolje, in sicer nam predlaga, da se namesto z avtom na pot odpravimo peš ali s kolesom. Aplikacija beleži kilometre, ki jih naredite na bolj eko način, in na podlagi tega donira različnim pomoči potrebnim organizacijam.

 | Foto: WikiHow pa spodbuja, da si ljudje med seboj pomagamo tudi tako, da širimo znanje. Zajema namreč ogromno različnih področij, o katerih si ljudje lahko med seboj delijo izkušnje in nasvete. Teme zajemajo praktične nasvete z različnih področij: na primer gospodinjstvo, kuhanje, tehnologija, fitnes, prva pomoč, pa tudi bolj specifična znanja, kot so matematično, znanje jezikov … Skratka, prava zakladnica uporabnih nasvetov.

* Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija

Ne spreglejte