Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 12. 2015,
8.40

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net
Foto: Thinkstock, Sašo Mađarić

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet Humanitarček Humanitarček Lidl Slovenija advertorial

Petek, 4. 12. 2015, 8.40

2 meseca, 1 teden

30 decembrskih dni in 30 dobrih dejanj! Si za?

Siol.net
Foto: Thinkstock, Sašo Mađarić

Društvo Humanitarček v okviru akcije 30 dni za 30 srčnih dejanj spodbuja, da širimo srčnost, energijo in se obenem zabavamo. Veš, da že objem pričara nasmešek?

Objemi neznanca in mu zaželi lepe praznike

Da, tako preprosto je sodelovati v akciji 30 dni za 30 srčnih dejanj. Preprosto pristopite do prijatelja, sorodnika ali popolnega neznanca, ga objemite in mu zaželite lepe praznike in veliko sreče. Tako malo je treba, da postanete del največjega gibanja, s katerim tudi vi pomagate v vsakdanjik vračati čarobnost in srčnost.

Seveda pa imajo v Humanitarčku še mnogo drugih idej, kako polepšati dan. Maja Kos, članica društva, pravi: "Naloge so preproste. Nagovarjajo k človeštvu, nagovarjajo nas same, da se bomo med izvajanjem spomnili različnih marginalnih skupin. En dan bomo sebi in drugim pomagali z nasmehom, drug dan brezdomcem s kavicami, pa starostnikom itd. Ravno za starostnike smo letos pripravili dan, ko bomo zbirali odvečno ozimnico, za tiste, ki si tega ne morejo privoščiti. "

Pravila?

 | Foto:

Pravijo, da je "akcija prav za vse, kjerkoli, kadarkoli: za sosedovega Franca, za mamico z otroki, za zaposleno menedžerko, za odvetnika ali upokojenega peka."

Vsak dan na strani na Facebooku in na njihovi spletni strani objavijo nalogo naslednjega dne, da se nanjo lahko pripravimo.

Kje in kdaj se objema največ?

Vsak dan točno ob 16.30 v vašem kraju. Zato kar pogumno na izbrano lokacijo in morda prav vi začnete val objemanja po vsej Sloveniji.

Maribor: na Rotovškem trgu.

Ljubljana: na Prešernovem trgu.

Murska Sobota: na Glavnem trgu pred Pomarančo.

Celje: pred Hotelom Evropa Celje.

Na seznamu ne najdete svojega mesta? Nič hudega – bodite vi tisti, ki začnete deliti objeme v vašem kraju.

Kaj potrebujete?

- Plakat, na katerem piše "Podarim objem",

- nasmeh

- in dobro voljo.

Dogajanje spremljajte na Facebooku.

Ekipa Humanitarček skrbi, da idej za dobra dela nikoli ne zmanjka

Pravijo, da so nastali kot izziv sami sebi, skupini prijateljev. Zanimalo jih je, ali lahko z malo financami počnejo velike akcije. In tako, pravijo, so počasi rasli – po številu članov, idejah, dometu akcij. A nekaj je po njihovih besedah ostalo enako - njihova vera v dobro, v ljudi, preprostost akcij in energija njihove predsednice.

Glavni cilj Humanitarčka je, da širijo zavedanje, da lahko z malimi dejanji dosežeš veliko. Maja Kos: "En par nogavic lahko nekomu dejansko spremeni dan, ena potica decembra nekomu nariše nasmeh na obraz za ves december, ena božična smrekica, okrašena in osvetljena ter postavljena pred prag v anonimnosti noči, pa decembru vrne čar in toplino. Glavni cilj je tako vračati vero v mala dejanja, ki jih zmore vsak, in risati iskrice v očeh."

Vedno se najde priložnost, da storite nekaj dobrega. | Foto: Vedno se najde priložnost, da storite nekaj dobrega.

Ste za ves teden dobrih del?

Dobra dela so nalezljiva in hitro spoznamo, da se zaradi njih počutimo precej bolje. Če so vas navdušila, ni treba, da se ustavite pri enem dnevu – imejte kar dobrodelni teden. Če vam slučajno zmanjka idej, spet priskoči na pomoč društvo Humanitarček. Na njihovi spletni strani namreč vsak dan najdete predloge, na kakšen način sebi in drugim polepšati dan.

Kako je videti en dobrodelni teden pri Humanitarčku?

Če ste med najbolj zagnanimi, vam lahko uspe čisto vsak dan. Če ne - tudi nič hudega. Karkoli vam bo uspelo narediti, bo nekomu pomenilo veliko.

Ponedeljek: Postani krvodajalec.

Torek: Podari zdravila, ki jih ne potrebuješ.

Sreda: Odpovej se eni kavi ali drugi pijači in vsoto nameni nekomu, ki ta denar potrebuje bolj kot ti.

Četrtek: Pospravi svojo omaro in oblačila, ki jih ne nosiš več, daruj za dober namen.

Petek: Petkovih pet! Naredi pet preprostih dejanj, ki bodo nekomu polepšala dan, tebi pa ne bodo vzela več kot minutko ali dve (na primer pomagaj sosedi odnesti smeti).

Sobota: Podarite toplino, in sicer tako, da skuhate obrok in ga odnesete babici, drugim starejšim v domove ali pa z njim razveselite brezdomca.

Nedelja: Poskrbi za okolje: odpravi se na sprehod po bližnjih vrhovih, gozdovih in poberi vse, kar ne spada v naravo.

V decembru pripravljajo še druge akcije

Ste si rezervirali dan za dobra dela? | Foto: Ste si rezervirali dan za dobra dela? 20. decembra bodo dan namenili starostnikom in skupaj z Devano Blakaj v Nani na Glavnem trgu v Mariboru in ob podpori Alma Mater Europee in Galerije Kreativnih izvedli Bodi dedek/babica ali Bodi vnuk/-inja za en dan kot medgeneracijsko druženje.

21. decembra pripravljajo Božičkovanje z brezdomci v Mariboru.

22. decembra pa po vsej Sloveniji Free Hugs (Podari objem.)

V tem okviru pa so pripravili tudi Bodi skriti Božiček brezdomcu, kjer se lahko vsakdo prijavi za skritega Božička brezdomcu, prejme pismo in ga izpolni. Prijava.

Lidl Slovenija bo društvu Humanitarček z izdelki priskočil na pomoč pri izvedbi ene od načrtovanih aktivnosti.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte