Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 7. 2018,
20.54

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Natisni članek

TV Telekoma Slovenije Armie Hammer Timothée Chalamet Luca Guadagnino oskar

Ponedeljek, 23. 7. 2018, 20.54

4 leta, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Pokliči me po svojem imenu (Call Me by Your Name)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Pokliči me po svojem imenu

Luca Guadagnino (Nemirna obala) se s filmom, ki ga je posnel po istoimenskem romanu Andréja Acimana, vrača v opojno poletje v osrčju severne Italije s tenkočutno zgodbo o odraščanju in prvi ljubezni. Oskar za najboljši prirejen scenarij in tri nominacije za to nagrado, tudi za najboljši film leta in najboljšega igralca v glavni vlogi (Timothée Chalamet)!

ZDA, Italija, Francija, Brazilija │ 2017 │ 126 min. │ Romantična drama

R: Luca Guadagnino │ I: Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg

Ocena IMDb: 8,0/10│ Rotten Tomatoes: 95 % │ Uporabniki Googla: 92 %

Poletje 1983. Sedemnajstletni Elio s starši preživlja počitnice v družinski vili na severu Italije ob igranju klasične glasbe, prebiranju knjig in spogledovanju s prijateljico Marzio. Čeprav je od mladih nog obdan s sadovi visoke kulture in intelektualnega življenja, je za mladega Elia to vendarle še čas čustvenega zorenja, radovednosti in raziskovanja.

SK Poletni oddih
Trendi Preživite poletni oddih v družbi filmskih zvezd #foto #video

Nekega dne se nato družini pridruži postavni Američan Oliver, doktorski študent, ki pri Eliovem očetu opravlja poletno pripravništvo. In med mladeničema se začne počasi prebujati nezadržna privlačnost.

Fotogalerija
1 / 12

"Elio, Oliver in Marzia so vpeti v čudovito zmešnjavo tistega, kar je Truman Capote nekoč opisal z besedami ‘ljubezen, ki nima geografije, ne pozna meja’. /…/

Zanimala me je resničnost – kaj se zgodi, ko se dva srečata, ko si prvič dolgo zreta v oči in v očeh drugega vidita sebe." Luca Guadagnino, režiser filma


OSKAR: najboljši prirejen scenarij (James Ivory).

NOMINACIJE ZA OSKARJA: najboljši film leta, najboljši igralec v glavni vlogi (Timothée Chalamet) in najboljša izvirna filmska skladba (Sufjan Stevens za Mystery of Love).


"Čeprav Guadagnino dogajanje ves čas ovija v tančico skrivnosti, poustvari Eliovo prelomno poletje s takšno intenziteto, da se nam zdi, kot bi ga doživljali na lastni koži.

To je redek talent, ki ga uvršča v sam panteon mojstrov čutnosti, kakršna sta Pedro Almodóvar in François Ozon, Pokliči me po svojem imenu pa postavlja ob bok njunim najboljšim filmom." Peter Debruge, Variety

Julijske premiere na HBO
Trendi Čudežna ženska, dokumentarec o Robinu Williamsu in nov šov Barona Cohena #foto

"Pokliči me po svojem imenu je mojstrsko delo po zaslugi natančnosti njegovih detajlov. To ni ljubezenska zgodba, ki je zgolj 'po naključju gejevska'. Stopnja zaupanja in moči, ki jo lika delita, podeli filmu večplastnost, ki je splošno filmsko občestvo morda ni vajeno.

Toda izjemna veščina vseh vpletenih znova pokaže, kako lahko filmi porajajo empatijo na skoraj duhoven način. To je izjemen prispevek v kanon gejevskega filma." Jordan Hoffman, The Guardian

Napovednik filma Pokliči me po svojem imenu:

Zanimivosti:

  • Luca Guadagnino je nameraval projekt, ki ga snoval osem let, sprva samo producirati, scenarij in režijo pa bi moral prevzeti ameriški režiser James Ivory (Ostanki dneva, Howardov kot).
    Call Me by Your Name © 2017 Sony Pictures Television Inc. All Rights Reserved.  | Foto: Call Me by Your Name © 2017 Sony Pictures Television Inc. All Rights Reserved. Ker je Ivoryjeva produkcija zahtevala preveč finančnih sredstev in časa, je film po njegovem scenariju nazadnje režiral sam Guadagnino.
  • Avtor scenarija James Ivory je pri 89 postal najstarejši prejemnik tekmovalnega oskarja. Prejšnji rekorder, sloviti skladatelj Ennio Morricone, je svoj prvi tovrstni kipec prejel, ko je bil star 87 let.
  • V knjižni predlogi je Elio star 17, Oliver pa 20 let. Timothée Chalamet (Elio) je bil med snemanjem filma star 20 let, Armie Hammer (Oliver) pa 29 let.
    Pokliči me po svojem imenu | Foto: V Italiji je sicer starostna meja privolitve v spolnost postavljena pri 14 letih.
  • Čeprav sta glavna igralca posnela številne intimne prizore, je Armie Hammer v intervjujih dejal, da mu je bilo najbolj neprijetno med snemanjem prizorov, v katerih pleše.
  • Timothée Chalamet se je za vlogo naučil govoriti italijansko in igrati klavirsko klasično glasbo.
  • Film je doživel svetovno premiero na festivalu neodvisnega filma Sundance, predvajali pa so ga tudi na berlinskem, torontskem in newyorškem festivalu.
    Pokliči me po svojem imenu | Foto: Obiskovalci zadnjega so film nagradili z desetminutnimi stoječimi ovacijami, kar je rekord v zgodovini tega festivala.
  • Režiser Paul Thomas Anderson – ta se je letos potegoval za oskarja s filmom Fantomska nit – je Pokliči me po svojem imenu označil za svoj najljubši film leta 2017.
  • Film je posvečen leta 2017 umrlemu igralcu Billu Paxtonu. Brian Swardson, mož soproducenta filma Petra Spearsa, je bil Paxtonov najboljši prijatelj in igralčev dolgoletni agent.
TV-priporočila: DC vs Marvel
Trendi Spopad velikih: DC proti Marvelu #foto #video

V videoteki DKino si oglejte tudi:

Mesečina
Trendi Mesečina (Moonlight)
Nemirna obala
Trendi Nemirna obala (A Bigger Splash)
Lady Bird
Trendi Lady Bird
Ne spreglejte