Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 9. 2013,
14.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

top 10

Ponedeljek, 30. 9. 2013, 14.49

8 let

Top 10 umetniških zbirk bogatašev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bogataši so že od nekdaj radi zbirali umetniška dela. Tudi zdaj ni nič drugače. Deset najdražjih zasebnih umetniških zbirk na svetu je vrednih več kot zbirka marsikaterega muzeja.

1. Družina Wildenstein: neznana vsota

Družina najbolj znanih svetovnih trgovcev z umetninami ima tudi najbolj obsežno zasebno zbirko umetnin. Težava je le v tem, da je precej skrivnostna. Z umetninami od Rembrandta do Van Gogha naj bi bila vredna okoli deset milijard dolarjev. Velja tudi za najbolj škandalozno zbirko, saj naj bi bilo v njej kar nekaj ukradenih nacističnih umetnin.

2. David Geffen: milijarda in pol dolarjev

Najbogatejši človek v zabavljaškem svetu ima obsežno zbirko sodobne ameriške umetnosti, vključno z deli Jacksona Pollocka, Marka Rothka in Willema de Kooninga. V zadnjih letih je več slik Jacksona Pollocka prodal za vrtoglavo visoke zneske.

3. Steven Cohen: milijarda dolarjev

V javnosti sicer sramežljiv milijarder Steven Cohen je začel umetniška dela zbirati leta 2000, zdaj pa razmišlja, da bi zgradil zasebni muzej, v katerem bi razstavil svojo zbirko, za katero zapravi okoli 20 odstotkov svojega letnega dobička. Poleg sodobne umetnosti ima tudi dela impresionistov, Warhola, Picassa in Muncha.

4. Eli Broad: milijarda dolarjev

Ameriški magnat Eli Broad, ki je obogatel z izdelavo montažnih hiš, ima poleg obsežne zbirke umetnin tudi več fundacij, s katerimi podpira umetniške ustanove, od šol do galerij in oper. Zgradil je tudi dva muzeja sodobne umetnosti v Los Angelesu. Njegova zbirka umetnin spada med najpomembnejše na svetu.

5. Francois Pinault: milijarda dolarjev

Najbogatejši Francoz ima eno največjih zbirk sodobne umetnosti na svetu in je eden najvplivnejših ljudi v umetnosti na sploh. Med drugim ima zbrana dela razvpitega Damiena Hirsta. Leta 2006 je kupil beneško Palazzo Grassi, da je tam lahko razstavil svojo zbirko.

6. Boris Bidzina Ivanišvili: milijarda dolarjev

Gruzijski magnat, trenutni gruzijski premier, je svoje bogastvo pridobil na skrivnosten način v času ruske privatizacije. Prav tako je skrivnostna njegova umetniška zbirka, ve pa se, da je vredna več kot njegova pol milijarde vredna hiša nad Tbilisijem. Menda je v začetku leta pokupil več del Picassa in škotskega umetnika Petra Doiga, ki je eden najdražjih sodobnih umetnikov.

7. Nasser David Khalili: 930 milijonov dolarjev

Iransko-ameriški poslovnež, skriti sultan, kot ga imenujejo, od leta 1970 vse svoje bogastvo porabi za zbirke umetnin in ima šest najbolj popolnih specializiranih zbirk na svetu, med njimi je na prvem mestu zbirka islamske umetnosti, ki obsega 20 tisoč artefaktov. Vse zbirke, med drugim zbirko japonskih kimonov, z veseljem razkazuje po najslavnejših muzejih na svetu.

8. Norman Braman: 900 milijonov dolarjev

Nekdanji lastnik moštva ameriškega nogometa in prodajalec avtomobilov ima zbirko umetnin s 240 artefakti sodobne umetnosti. Ob svoji smrti jo namerava prodati in izkupiček podariti fundacijam.

9. Doris Fisher: 800 milijonov

Ustanoviteljica legendarne znamke Gap je v svojem življenju nabrala zbirko 1100 umetnin 185 umetnikov, ki je vredna skoraj toliko kot njene delnice v Gapu, z možem pa jo je začela ustvarjati prav takrat kot prodajati kavbojke – leta 1969. Po njeni smrti leta 2009 naj bi bila zbirka na ogled v muzeju sodobne umetnosti v San Franciscu, a se to še ni zgodilo.

10. Leon Black: 750 milijonov dolarjev

Sin umetnika in študent umetnosti je svoj denar sicer zaslužil s špekulativnimi nakupi podjetij, a je kljub vsemu ostal zvest umetnosti. Maja 2012 je za 119,9 milijona dolarjev kupil Munchov Krik, kar je bil tedaj najdražji nakup posamezne slike v zgodovini. Malo pozneje je za 48 milijonov nakupil še Raphaelove risbe.

Ne spreglejte