Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 1. 2016,
14.19

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

top 10 lestvica seznam Forbes

Petek, 22. 1. 2016, 14.19

5 let

Top 10 največjih zaslužkarjev med mrtvimi zvezdniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Morda se sliši morbidno, a tako je - mnogi zvezdniki tudi leta po svoji smrti služijo milijone, ugotavlja revija Forbes. Kateri so svojim naslednikom lani prinesli največ denarja?

1. Michael Jackson – 106 milijonov evrov

Kralj popa je po svoji smrti leta 2009 vsako leto zaslužil znesek z devetimi ciframi. Lani ni bilo nič drugače. Večina njegovih posthumnih prilivov denarja je iz stalne licenčne predstave Cirque du Soleil v Las Vegasu, prodaje njegove glasbe in založniških pravic.

2. Elvis Presley – 51 milijonov evrov

S prodajo vstopnic na posestvu Graceland kralj rock'n'rolla tudi po smrti zasluži več kot marsikateri živ zvezdnik, pomemben vir prihodkov pa so tudi vedno novi izidi kompilacij njegove glasbe. Avgusta lani je na primer kompilacijski Presleyjev album izdala ameriška pošta.

3. Charles Schulz – 37 milijonov evrov

Avtor risanih likov Arašidki (The Peanuts), med katerimi sta najbolj znana seveda Charllie Brown in Snoopy, je umrl leta 2000, njegovi risani otroci pa živijo naprej. Lani jeseni so se na primer v 3D različici vrnili v kinematografe (in dobro zaslužili).

4. Bob Marley – 19 milijonov evrov

Čeprav za časa življenja še zdaleč ni bil ikona kapitalizma, je po smrti odličen poslovnež. Viri prihodkov? Podjetje, ki proizvaja brezalkoholne pijače in kave z njegovim imenom, še eno podjetje, ki z njegovim imenom prodaja tehnološke izdelke in modne dodatke, ter seveda njegova glasba.

5. Elizabeth Taylor – 18 milijonov evrov

Legendarna igralka je najuspešnejša med slavnimi osebnostmi, ki so na trg poslale svoj parfum. Njena dišava White Diamonds je v prodajo prišla pred skoraj četrt stoletja, za razliko od mnogih podobnih zvezdniških poslovnih podvigov pa se še vedno prodaja.

6. Marylin Monroe – 16 milijonov evrov

Čeprav je mrtva že več kot 50 let, je platinasta igralka še vedno eden najbolj prepoznavnih filmskih obrazov. Pravice do uporabe njenega imena je pred nekaj leti kupilo podjetje Authentic Brand Group, z njim pa zdaj prodajajo tako linijo oblačil kot spodnjega perila.

7. John Lennon – 11 milijonov evrov

Beatli so še vedno eden največjih strojev za tiskanje denarja – od leta 1992 je bilo le v ZDA prodanih več kot 63 milijonov primerkov njihovih albumov. Ob tem je Cirque du Soleil po njihovi zapuščini, tako kot v primeru Michaela Jacksona, ustvaril predstavo, ki je na ogled v Las Vegasu.

8. Albert Einstein – 10 milijonov evrov

Največji zvezdnik za znanstvene zanesenjake ima zvesto občinstvo, ki kot obsedeno kupuje vse, kar nosi genijevo ime: od oblačil in posterjev do tablic, ki jih proizvaja izraelsko podjetje Fourier Systems in s katerimi je mogoče meriti vse mogoče zanimive vrednosti, od srčnega utripa do vlage v zraku in temperature.

9. Paul Walker – 9,7 milijona evrov

Potem ko je igralec med snemanjem sedmega nadaljevanja franšize Hitri in drzni umrl v nesreči, so film, ki je premiero doživel lani, želeli videti vsi. V blagajne kinematografov se je nateklo kar 1,4 milijarde dolarjev, del zaslužka pa se je prelil tudi v njegovo zapuščino.

10. Bettie Page – 9,2 milijona evrov

Legendarna pin-up zvezdnica, ki je umrla leta 2008, je svojo slavo in podobo prelila v uspešno linijo oblačil vključno s spodnjim perilom in poročnimi oblekami. V Las Vegasu pa zdaj pripravljajo predstavo, v kateri bo nastopal njen hologram.

Ne spreglejte