Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 6. 2012,
20.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

top 10

Ponedeljek, 25. 6. 2012, 20.17

7 let, 12 mesecev

Top 10 arhitekturnih dosežkov londonske olimpijade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Še mesec dni in začele se bodo olimpijske igre v Londonu. Tudi tokrat so želeli organizatorji z arhitekturnimi in oblikovalskimi dosežki zasenčiti prejšnje igre. Jim je uspelo?

1. Olimpijski plavalni center

Prostori za vodne športe so delo biroja arhitektke Zahe Hadid. Navdih so iskali v geometrijskih vzorcih gibanja vode. Nedvomno gre za eno opaznejših stavb londonske olimpijade in velja za najbolj spektakularno stavbo olimpijskih iger.

2. Strelišče

Londonsko-berlinski biro Magma Architecture je bil zadolžen za konstrukcijo treh šotorov, kjer se bodo odvijala strelska tekmovanja. 1200 ton jekla in platno so bili dovolj za futuristične pikčaste stavbe na dvorišču vojašnice kraljeve artilerije, ki jih bodo po olimpijadi podrli in preselili na igre Commonwealtha.

3. Orbit

Najvišja struktura v Britaniji stoji v olimpijskem parku. Upajo, da bo postala nova londonska znamenitost, saj s 115 metrov ponuja impozanten pogled na mesto. Strukturo je oblikoval umetnik Aniš Kapur in s svojo zvito strukturo predstavlja moderno različico Eifflovega stolpa. Kritiki so ga že poimenovali stolp stopljenega jekla.

4. Olimpijska bakla

Med šeststo predlogi za olimpijsko baklo so izbrali delo oblikovalcev Edwarda Barbera in Jaya Osgerbyja. Struktura iz lahkega aluminija je izdelana z 800 luknjami. Težka je manj kot kilogram, tako da se nosilci ognja niso preveč utrudili. Izdelana je tako, da v njej ogenj gori tudi na velikih višinah, v globokem mrazu in orkanskem vetru.

5. Olimpijski stadion

Srce vsake olimpijade je olimpijski štadion in organizatorji vedno poskrbijo, da je to največji, najbolj inovativen in najbolj moderen. Londonski je delo arhitekta Petra Cooka. Londonski štadion je zasnovan po merilih trajnostnega razvoja sredi olimpijskega parka . Za olimpijado bo imel 80 tisoč sedežev, pozneje pa bodo njihovo število zmanjšali na 25 tisoč sedežev. Ima svoje zbiralnike vode, večina servisnih dejavnosti je zunaj stavbe, tako da jih po igrah lahko odstranijo. In štadion stoji na otoku.

6. Olimpijski park

Ob olimpijski vasi bodo imele te olimpijske igre tudi olimpijski park v vzhodnem predelu Londona. V največjem parku, kar so jih v Londonu uredili v zadnjih sto letih, je poleg štadiona, velodroma in plavalnega centra še osem prizorišč tekmovanj, ob tem pa veliko javnih površin, vključno z največjo prodajalno spominkov in nešteto možnostmi zabave za gledalce – od umetniških razstav do restavracij.

7. Olimpijska vas

Projekta olimpijske vasi so se v Londonu lotili kot gradnje nove soseske. Skupaj z dubajskimi investitorji so tako iz nič zgradili moderno sosesko z več kot dva tisoč stanovanji različnih cenovnih razredov, ki jih bodo po olimpijadi prodali. Vas ima tudi vso infrastrukturo, od umetniške akademije do največjega evropskega trgovskega središča.

8. Akademija Chobham

Sredi olimpijske vasi so po načrtih biroja AHMM zgradili akademijo Chobham, ki bo v času iger komunikacijski center, po olimpijadi pa bo v njej šola za 1800 učencev nove soseske, ki bo nastala iz olimpijske vasi.

9. Velodrom

Velodrom je ena od redkih stavb olimpijskih iger, ki bo imela enako funkcijo tudi po končanih igrah. Je namreč nadomestna gradnja za star velodrom, ki so ga porušili za razširitev olimpijskega parka. Stavba, ki so jo oblikovali Hopkins Architects, ima tudi steze za tekmovanja BMX.

10. Košarkarska dvorana

Največja začasna stavba londonske olimpijade je dvorana za košarko. S tisoč tonami jekla in 20 tisoč kvadratnih metrov polivinila so jo sestavili v petih mesecih. V dvorani je prostor za 12 tisoč obiskovalcev, ki bodo sedeli na oranžno-črnih stolih. Po igrah bodo dvorano podrli, celotno strukturo pa bodo lahko najeli organizatorji drugih podobnih dogodkov.

Ne spreglejte