Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 9. 2014,
15.22

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Škotska Škoti referendum Sean Connery Tilda Swinton Gordon Ramsay Gerard Butler

Nedelja, 14. 9. 2014, 15.22

2 leti, 3 mesece

Zvezdniki, ki prihajajo s Škotske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Med Škoti, ki se bodo lahko ta teden na referendumu opredelili glede neodvisnosti svoje dežele, so tudi zvezdniki svetovnega kova. Med njimi sta tudi šarmantni James Bond in najbolj glasni TV-kuhar.

Sean Connery Sir Sean Connery je morda najbolj znan Škot med filmskimi igralci. Rodil se je v soseski Fountainbridge v Edinburghu. Šarmantni mož, ki je letošnjega avgusta dopolnil 84 let, je zaigral v številnih filmskih uspešnicah, osvojil oskarja in druge pomembne nagrade, pa tudi številna ženska srca. Igralcu, ki je med letoma 1962 in 1983 posnel kar osem filmov o tajnem agentu Jamesu Bondu, Škoti ponosno pravijo nacionalni zaklad.

Tilda Swinton Škotinja – rojena je bila v Londonu materi Avstralki in očetu Škotu – je tudi 53-letna igralka Tilda Swinton, ki vedno znova preseneča s svojim androgenim videzom in osupljivimi filmskimi upodobitvami. Swintonova, njeno polno ime je Katherine Matilda, je odraščala med Anglijo in Škotsko, saj je njen oče delal v vojski. Oskarjevka danes skupaj s hčerko, sinom in partnerjem živi na Škotskem.

Gordon Ramsay Svetlolasi kuharski zvezdnik je lastnik mnogih cenjenih restavracij, hkrati pa strah in trepet svojih kuharskih varovancev v televizijskih šovih Masterchef, Ramsay rešuje kuhinje, Ramsay rešuje hotele, Kuharski tečaj Gordona Ramsayja in drugih. Gordon se je z družino iz Škotske v Anglijo preselil pri petih letih, a Škoti imajo postavnega 47-letnega kuharja za svojega. Ramsay s svojo pojavo služi milijone, med njegovimi najboljšimi prijatelji pa je tudi nekdanji nogometaš David Beckham. Je poročen in ima štiri otroke: Megan, dvojčka Holly in Jacka ter Matildo.

Ewan McGregor Vračamo se k igralcem. Eden najbolj poznanih in priljubljenih škotskih filmskih zvezdnikov je zagotovo Ewan McGregor, rojen leta 1971 v Perthu. Poznamo ga po vlogah v filmih Trainspotting, Vojna zvezd, Moulin Rouge, Sestreljeni črni jastreb, Pisatelj v senci, Nemogoče ... Poročen je s francosko producentko Eve Mavrakis in je oče dveh hčerk, Clare Mathilde in Esther Rose.

KT Tunstall Med najbolj znane škotske glasbenike spada 39-letna KT Tunstall, katere pravo ime je Kate Victoria Tunstall. Pevka in kitaristka (igra tudi na klaviature, flavto, tamburin) je zaslovela leta 2004, ko je v eni od priljubljenih TV-oddaj v živo nastopila s skladbo Black Horse and the Cherry Tree. Izdala je pet studijskih albumov, zadnji z naslovom Invisible Empire // Crescent Moon je izšel lani.

Gerard Butler V hollywoodskih filmih lahko občudujemo še enega čednega Škota. Gerard Butler je 44-letni lepotec, ki smo ga lahko občudovali v filmih Fantom iz opere, 300, P. S.: Ljubim te, Rokenroler, Grda resnica in drugih. Rodil se je na Škotskem, se pri petih letih z družino preselil v Kanado, pri 18 letih pa se je po mamini ločitvi z njo vrnil v domovino. Je velik podpornik nogometnega kluba Glasgow Celtic.

Susan Boyle Susan Boyle, samska gospa srednjih let, je leta 2009 šokirala svet na resničnostnem šovu Britain's Got Talent. Na pogled nerodna in sramežljiva gospa je osupnila z izvedbo skladbe I Dreamed a Dream iz muzikala Nesrečniki. V šovu je zmagala, še isto leto izdala svoj prvenec in se podala na svetovno turnejo. Navdušenje nad Susan, ki je danes stara 53 let, se je do zdaj že malce poleglo, dama pa še vedno živi v svojem rodnem mestu. Leta 2012 je razkrila, da živi z aspergerjevim sindromom.

James McAvoy Seznam priznanih škotskih igralcev pa še ni končan. Nanj moramo uvrstiti tudi 35-letnega Jamesa McAvoya, znanca iz filmov Iskan, Pokora in Ljubljena Jane. Rodil se je v Port Glasgowu. Od leta 2006 je poročen Anne-Marie Duff, s katero imata štiriletnega sina Brendana. Družina živi preprosto življenje v blokovskem naselju v Severnem Londonu.

Ne spreglejte