Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 11. 2013,
10.22

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

znani Slovenci Regina Mojca Mavec

Sreda, 27. 11. 2013, 10.22

4 mesece, 1 teden

Znani Slovenci že tradicionalno pletli adventne venčke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Živa Vadnov prisega na naravne materiale, Regina si je dala duška s sodobnim adventnim venčkom, Mojca Mavec pa je v svojega vključila tudi semena ljubljanskega zelja in ledenke.

Tudi letos so se učencem na Waldorfski šoli v Ljubljani pri pletenju adventnih venčkov pridružili številni znani Slovenci, nekateri prvič, spet drugi to počno že tradicionalno. Ustvarjanje je dobrodelno in poučno obarvano, saj ustvarjalci na svoje izdelke pripnejo sporočilca s podpisom in jih ponudijo naprodaj na božičnem sejmu, izkupiček pa namenijo otrokom, ki se šolajo na tej šoli. Božični semenj, kot mu pravijo, bo to soboto, 22. novembra, potekal že dvaindvajsetič. Tokrat so se organizatorjem, otrokom in znanim Slovencem pridružile še zanimive iniciative, ki vsaka na svoj način delujejo za boljšo družbo, zadišalo je po kavi iz pravične trgovine, za prijeten uvod v delo pa sta z glasbeno spremljavo poskrbela pevka Laura Zafred in pianist Andrej Marinčič.

Uvertura v praznični čas Pevka Regina se pletenja venčkov udeležuje že pet let, ustvarjanje pa ji je v veliko sprostitev in zabavo, saj se rada kreativno izraža. "Še posebej pa mi je všeč namen tega, da se izdelki nato prodajo, da se iz tega denarja naredi nekaj dobrega. Poleg tega pa je to uvertura v praznični čas, resnično prijetna in lepa prireditev ter krasno druženje." In kakšen venček bo izpod njenih rok nastal tokrat? "Tokrat ne bo venček. Ko sem videla te sveče, so bile v hipu moje," nam pokaže zanimive okrogle sveče, ki jih je ravno privezovala na strukturo iz suhih vej. "Všeč mi je ledeno modra barva v kombinaciji z živo rdečo. Dajem si duška z barvami in materialom, ki morda ni tipičen za venček. Letos bo malo drugače."

Živa je za naravne materiale Mis Slovenije 2004 Živa Vadnov se je pletenja venčkov na Waldorfski šoli letos udeležila prvič. "Venčke že tradicionalno pletem doma, letos pa prvič ustvarjam tu," pravi Živa, ki se že zelo veseli bližajočih se praznikov. Ko gre za venčke, jih najraje plete iz naravnih materialov. "Iz storžev, lubja, smrekovih vejic … So mi pa všeč tudi kakšni bolj umetelni."

V venček vključila tudi semena avtohtonih sort Čeprav veliko vandra po svetu, se Mojca Mavec z veseljem udeleži pletenja venčkov, saj se ji zdi namen lep, obenem pa se vedno razveseli klepeta s starimi znanci, s katerimi se srečajo bolj poredko. "Letos bom naredila tak poseben venček, prinesla sem nekaj avtohtonih semen slovenskih sort, ki jih bom v mošnjičkih vključila v venček – malo za srečo, se mi zdi, da imajo semena lepo simboliko, iz njih zraste nekaj lepega." Tako se bo nekdo poleg venčka razveselil tudi semen ljubljanske ledenke in ljubljanskega zelja. Kako pa se Mojca sicer pripravlja na praznike?

"Živim v muzeju, moje stanovanje je polno stvari, saj sem kot hrček, težko mečem stran, zato za kakšno božično okrasje niti ni veliko prostora," pravi, a kljub temu vsako leto kupi venček in ga po svoje okrasi. Za praznično razpoloženje poskrbi tudi malo drugače. "Samo da pade mraz, že začne dišati po kuhanem vinu in punču. "

Ne spreglejte