SiolNET. Trendi Svet znanih
0,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ženske zahtevajo odstranitev kipa Woodyja Allena v Španiji

0,63

termometer

Woody Allen
Foto: Reuters

Severno špansko mesto Oviedo lahko izgubi eno najbolj priljubljenih znamenitosti, kip režiserja Woodyja Allena. Po ponovnih obtožbah o spolnem nadlegovanju pastorke ženske namreč zahtevajo njegovo odstranitev.

Skupine žensk so začele podpisovati peticijo v mestni hiši mesta Oviedo z zahtevo, da odstranijo kip Woodyja Allena, ki so ga na ulici Calle Milicias Nacionales postavili leta 2003, potem ko je režiser obiskal mesto, da bi prevzel prestižno nagrado Prince of Asturias.

V Oviedu je leta 2008 tudi snemal film Ljubezen v Barceloni s Scarlett Johansson, Rebecco Hall in Javierjem Bardemom. Od takrat je kip še večja atrakcija za turiste, ki se ob njem zelo radi fotografirajo.

Allen z ženo Soon-Yi Previn, ki jo je posvojila njegova nekdanja žena Mia Farrow. Mia se je razšla z Allenom, ko je ugotovila, da je spal z njeno posvojenko. Allen z ženo Soon-Yi Previn, ki jo je posvojila njegova nekdanja žena Mia Farrow. Mia se je razšla z Allenom, ko je ugotovila, da je spal z njeno posvojenko. Foto: Reuters

Razmišljajo o upoštevanju peticije

A feministično društvo skupnosti Asturije zdaj vztraja, da bi morali poklon režiserju odstraniti, saj so obtožbe hčerke Dylan Farrow, ki jo je posvojil z nekdanjo partnerico Mio Farrow, spet vse glasnejše.

Peticijo so poslali županu in zahtevajo, da svet odstrani kip, ki "časti nadlegovalca in perverzneža". Mestna hiša Ovieda je potrdila, da bo razmislila o predlogu na naslednjem zasedanju sveta.

Kate Winslet, zvezdnica Allenovega aktualnega filma Wonder Wheel, še vedno podpira režiserja. "Kot igralec v filmu moraš stopiti korak nazaj in reči, da ne veš dovolj o zadevi. To postaviš na stran in samo delaš s to osebo. Woody Allen je neverjeten režiser," je dejala za New York Times. Kate Winslet, zvezdnica Allenovega aktualnega filma Wonder Wheel, še vedno podpira režiserja. "Kot igralec v filmu moraš stopiti korak nazaj in reči, da ne veš dovolj o zadevi. To postaviš na stran in samo delaš s to osebo. Woody Allen je neverjeten režiser," je dejala za New York Times. Foto: Getty Images

Allena zapuščajo njegove zvezde

Režiser je na ponovnem udaru zaradi hollywoodskega gibanja Time's Up, ki obračunava z vsemi spolnimi nadlegovalci v šovbiznisu. V tem času se je tako ponovno oglasila Dylan Farrow, ki jo je Allen spolno zlorabil, ko je bila stara sedem let. Takrat sta bila s partnerico Mio ravno sredi boja za skrbništvo in Allen je zanikal vse obtožbe. Javnost je na to pozabila, predvsem zato, ker se je zdelo, da je bil to le del vojne za skrbništvo.

A Dylan je leta 2014 za New York Times napisala odprto pismo in ponovno spomnila na zlorabe, tretjič pa se je oglasila med letošnjo podelitvijo zlatih globusev.

Tviti Dylan Farrow, ki jih je zapisala med nedeljsko podelitvijo zlatih globusov

Nekaj dni zatem je za televizijsko hišo CBS dala še intervju, a že prej je igralka Mira Sorvino javno izjavila, da verjame Dylan in da ji je žal za filme, ki jih je posnela z Allenom. Obžalovanje sta izrazili tudi Greta Gerwig in Rebecca Hall, ki je plačo zadnjega filma z Allenom darovala gibanju Time's Up.

Rebecci Hall je žal za vse filme z Allenom: "To mi ne da miru"

Scarlett je napadla Jamesa Franca, o Allenu pa (še) ni izrekla besede. Scarlett je napadla Jamesa Franca, o Allenu pa (še) ni izrekla besede. Foto: Getty Images

Da ne bodo več delali z zloglasnim režiserjem, so javno povedali tudi Colin Firth, Natalie Portman in Reese Witherspoon, njegovo muzo Scarlett Johansson, ki je z Allenom posnela tri filme, pa so označili za hinavko, saj ga sama javno (še) ni obsodila, je pa jasno in glasno kritizirala Jamesa Franca, ki ga je spolnega nadlegovanja obtožilo pet žensk.

Jamesa Franca spolnega nadlegovanja obtožilo še pet žensk

Med drugimi se nad njeno dvoličnostjo zgraža znani britanski novinar in voditelj Piers Morgan, ki je o tem napisal celo kolumno.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin