SiolNET. Trendi Svet znanih
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Pompejih zabeležili novo poškodbo na antični dediščini

1

termometer

Na arheološkem najdišču Pompeji na jugu Italije v bližini Neaplja so v sredo zabeležili novo poškodbo. Z Jupitrovega templja je namreč odpadel slab meter dolg kos štuka.

Štuk je odpadel z vzhodne stranice osrednjega dela templja, kjer ni bilo fresk. Škodo že sanirajo.

Lani je škodo povzročilo močno deževje Na arheološkem najdišču je sicer že lani jeseni prišlo do več poškodb kulturne dediščine, ki jih povzročilo močno deževje. Tako se je decembra na območju antične vile Loreiusa Tiburtinusa zrušil steber, ki je sicer podpiral eno od pergol. Slikovita vila iz 2. stoletja pr.n.št, se ponaša z obsežnim vrtom s pergolami in ribniki.

Oktobra pa se je zrušil del Diomedove hiše ter del antičnega obzidja tega nekdaj cvetočega rimskega mesta. Že novembra 2010 pa je porušitev poznane "schola armaturarum", stavbe, v kateri so se v antiki urili gladiatorji, sprožila alarm, ter opozorila na to, da so ostanki antičnega mesta, ki ga je pod seboj pokopal izbruh Vezuva, v vedno slabšem stanju.

Lani konec novembra sta se organizacija Unesco in italijanska vlada dogovorili, da bosta združili moči pri restavriranju antičnih Pompejev. Unesco naj bi zagotovil tehnično podporo, s čimer bi ta svetovna organizacija prvič neposredno poskrbela za kulturno dediščino.

Mesto je leta 79 uničil izbruh Vezuva Pompeje je leta 79 uničil izbruh Vezuva. Mesto je danes deloma izkopano in je ena največjih turističnih znamenitosti Italije. Letno pritegne 2,5 milijona obiskovalcev. Vendar pa se v Pompejih, ki so vpisani tudi na Unescov seznam kulturne dediščine, v zadnjih letih soočajo z vrsto težav.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin