Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 2. 2008,
14.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 20. 2. 2008, 14.14

8 let

V Kibli želijo več živahnosti okrog projekta EPK 2012

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mariborski multimedijski center Kibla je bil na razpisu mestne občine Maribor izbran, da pripravi gradivo ob kandidaturi za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2012.

Na današnji novinarski konferenci Kible so tako med drugim spregovorili o trenutnem (ne)dogajanju v zvezi s tem projektom, ki je po njihovih besedah velika razvojna priložnost regije. Nič se ne govori, preveč se čaka Predsednica kulturno izobraževalnega društva (KID) Kibla Aleksandra Kostić je dejala, da se o projektu nič kaj več dosti ne govori, veliko se sicer razmišlja, a se preveč čaka na uradno razglasitev odločitve o tem, ali bo Maribor postal prestolnica evropsk kulture. Kot je povedala, bo zagovor pripravljavcev kandidature na vrsti aprila, naslednji mesec je mogoče pričakovati prve znake, z dokončno potrditvijo pa se lahko zavlačuje vse do novembra letos.

"Investicijski program bi se moral začeti že včeraj"

"To pomeni, da čas hitro teče. Investicijski program bi se moral začeti že včeraj, programski del bi se prav tako že moral počasi uskladiti, saj se bo čisto zares začel že v letu 2010 z nekaj povsem konkretnimi projekti, ki se bodo odvijali vse do pričakovanega leta 2012," je dejala Kostićeva in opozorila na to, da Kibla nima pristojnosti za dajanje kakršnegakoli mnenja v zvezi s potekom projekta, saj je nosilec kandidature mestne občina Maribor.

Kostićeva je še dodala, da je vse skupaj res mestni projekt, a se kot pobudniki čutijo soodgovorne za dogajanje. Prav zato nameravajo ustanoviti civilno iniciativo z imenom 2012, ki ne bo ne vladna ne katerakoli druga kompetentna ustanova, bo pa združevala pozitivne energije ljudi, občanov, kulturnikov in strokovnjakov.

"Čim prej začeti"

Prvi mož Kible Peter Tomaž Dobrila je ob tem dodal, da bo potrebno projekt čim prej začeti uresničevati in paziti, da se nanj celo ne pozabi. Po njegovih besedah je treba vedeti, da ne gre samo za kulturni projekt, pač pa predvsem za razvojnega in tudi gospodarskega v celotni vzhodni regiji. Opozoril je tudi, da je prav v tem času Slovenija še vedno neto prejemnica sredstev iz EU, po letu 2013 pa temu ne bo več tako.

V Kibli poudarjajo, da bi se pri projektu morala bolj zganiti tudi vlada, ne le mariborske mestne oblasti, saj gre po njihovem mnenju za državni projekt. Razumejo sicer, da ima vlada trenutno veliko dela s predsedovanjem EU in da projekt tudi zaradi tega trenutno stoji. A je po besedah Dobrile najslabša možnost sedanja nedejavnost, saj gre za okoli 200 milijonov evrov težak projekt. Dobrila celo ugiba, ali se Maribor morda ni znova, kot že kdaj v preteklosti, ustrašil tako velikega načrta.

Ne spreglejte