Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2013,
20.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Primož Trubar

Četrtek, 6. 6. 2013, 20.24

8 let

V DZ slovesnost pred praznikom Primoža Trubarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V državnem zboru je v organizaciji odbora za kulturo potekala prireditev ob dnevu Primoža Trubarja.

Predsednica odbora Majda Potrata je dejala, da želijo z državnim praznikom, ki ga obeležujemo na domnevni Trubarjev rojstni dan, 8. junija, opozoriti na začetnika slovenske pisane besede ter utemeljitelja slovenskega knjižnega jezika.

Prireditev v DZ poteka letos drugo leto zapored. Pobudo za praznik je leta 2008 ob praznovanju 500. obletnice Trubarjevega rojstva podal tržaški pisatelj Boris Pahor. Pobudo je v pismu posredoval tedanjemu predsedniku slovenskega centra PEN Tonetu Peršaku, ta pa dalje v DZ, kjer je poslanska skupina SD oblikovala predlog, ki ga je DZ sprejel junija 2010.

Eden najpomembnejših predstavnikov slovenskega naroda je moral po besedah Potrate "prehoditi dolgo pot in dolgo čakati, da je postal vsesplošna avtoriteta slovenskega naroda". Še v 19. stoletju so ga nekateri označevali kot heretika, je pojasnila. Pozvala je predvsem mlade in učitelje, naj utrjujejo zavest o pomenu Trubarja.

Janko Veber: Pri Slovencih je bil jezik vedno razumljen kot osnova narodnega samozavedanja Predsednik DZ Janko Veber je opozoril na pomembnost jezika, ki je bil pri Slovencih vedno razumljen kot osnova narodnega samozavedanja. Kot narod smo se izoblikovali prav s pomočjo jezikovne samobitnosti, ki nam jo je omogočil Trubar, je poudaril.

Spomnil je na obdobje reformacije, v katerem je leta 1550 Trubar izdal prvo tiskano knjigo v slovenskem jeziku ter s tem pomembno usmeril tok slovenske zgodovine. Slovensko etnično skupnost, razdrobljeno na številna narečja, je združil z enotnim knjižnim jezikom v en kulturni narod.

Trubar se ni sramoval slovenskega jezika Trubar je bil prepričan, da se slovenskega jezika ni potrebno sramovati, kar je dokazoval s tem, da ga je povzdignil na nivo obrednih jezikov tedanje Evrope, Slovence pa prvič enakopravno uvrstil ob bok kulturne Evrope. Trubar je s svojim izjemnim delovanjem in ljubeznijo do svojih, "lubih Slovencev", kot jih je imenoval, neponovljivo zaznamoval svoj čas in pustil neizbrisen pečat, je dejal Veber.

Za kulturni program je poskrbel združeni pevski zbor OŠ Nazarje, ki združuje 53 pevcev iz petih zborov, ki delujejo na šoli. Zbor, ki ga vodi zborovodkinja Katja Gruber, je bil na državni ravni že večkrat nagrajen.

Ne spreglejte