Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 10. 2023,
8.07

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Primož Trubar dan reformacije

Torek, 31. 10. 2023, 8.07

6 mesecev

V Sloveniji danes praznujemo dan reformacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Evangeličanska maša, dan reformacije, Trubarjev prevod Svetega pisma | Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar je že v dneh pred praznikom organiziralo proslave po svojih podružnicah po celotni Sloveniji, danes pa vabi tudi Trubarjeva domačija v vasi Rašica, ki bo obiskovalce sprejemala med 9. in 17. uro. | Foto STA

Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar je že v dneh pred praznikom organiziralo proslave po svojih podružnicah po celotni Sloveniji, danes pa vabi tudi Trubarjeva domačija v vasi Rašica, ki bo obiskovalce sprejemala med 9. in 17. uro.

Foto: STA

V Sloveniji je 31. oktober dan reformacije, praznik in dela prost dan, ki obuja spomin na versko, družbeno-politično in kulturno gibanje v 16. stoletju. Slovenci hkrati obeležujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika. Osrednja državna proslava je bila v ponedeljek v Lendavi, danes pa bodo po evangeličanskih cerkvah bogoslužja.

Ob današnjem dnevu reformacije bodo po vseh evangeličanskih cerkvah potekala bogoslužja, v cerkvi v Puconcih pa bo ob 10. uri bogoslužje, ki ga bo vodila duhovnica Katja Ajdnik, prenašala tudi Televizija Slovenija, je za STA povedal škof slovenske evangeličanske cerkve Leon Novak.

Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar je že v dneh pred praznikom organiziralo proslave po svojih podružnicah po celotni Sloveniji, danes pa vabi tudi Trubarjeva domačija v vasi Rašica, ki bo obiskovalce sprejemala med 9. in 17. uro. Na domačiji bo organizirano vodenje Trubar in čas, na voljo bodo tudi različne delavnice.

Osrednja proslava je bila v Lendavi

V ljubljanskem Cankarjevem domu pa bodo uprizorili stripovski stand up Reformatorji na odru, s katerim bodo spomnili na avtorja prve slovenske slovnice in prvega celotnega prevoda Biblije v slovenščino, Adama Bohoriča in Jurija Dalmatina. Predstava, ki je nastala po stripu Boštjana Gorenca - Pižame, je premiero doživela ob praznovanju reformacije leta 2021.

Osrednja državna proslava ob prazniku je bila v ponedeljek v gledališki in koncertni dvorani v Lendavi. Osrednja govornica je bila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Umetniški del, ki sta ga oblikovala režiser Primož Ekart in scenarist Dušan Šarotar, je posebno pozornost namenil 300-letnici rojstva Štefana Küzmiča, ki je Novo zavezo prevedel v prekmurščino.

Reformacija se je kot versko, kulturno in politično gibanje začela 31. oktobra 1517

Reformacija kot versko, kulturno in politično gibanje se je začela 31. oktobra 1517, ko je nemški menih in profesor za biblijsko teologijo Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, v katerih je zahteval prenovo Cerkve. Ena od idej reformatorjev je bila, naj bodo verske knjige v ljudskem jeziku, to pa je pomembno vplivalo na razvoj književnosti.

V tem času je nastala prva knjiga v slovenskem jeziku – Katekizem, ki jo je leta 1550 napisal Primož Trubar (1508–1586) in ji nato dodal še Abecednik. Dan reformacije kot državni praznik v Sloveniji praznujemo od leta 1992. Z njim se tako spominjamo tudi obdobja, ko smo dobili prve tiskane knjige.

Lena Grgurevič
Novice Poslanka ostro nad Bobnarjevo, Pirc Musarjevo in medije
Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva v Luksemburgu poudarila pomen umetnosti in spoštovanja pravne države
Noč čarovnic
Trendi Še nimate ideje, kaj obleči za noč čarovnic? To so trenutno najbolj zanimivi kostumi. #foto
Ne spreglejte