Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2008,
12.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 4. 2008, 12.54

8 let

Tri sestre v MGL

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) bo na velikem odru v četrtek, 3. aprila, ob 20. uri premiera zadnje uprizoritve sezone, Treh sester Antona Pavloviča Čehova.

Režijo enega najboljših gledaliških besedil je prevzel Boris Kobal, ki je, kot je dejal na novinarski konferenci, predstavo gradil na izrazito sodobnem občutju brezbrižnosti. Predstava na treh ravneh Direktorica in umetniški vodja MGL Barbara Hieng Samobor je po ogledu dveh vaj dejala, da Kobal predstavo plasti na treh ravneh: sledi osnovni mešanici ljubezenskih zgodb, razmišlja o uprizoritvenih možnostih Čehova, besedilo pa razume izrazito sodobno - v smislu mentalitete nastopajočih. Hieng Samoborjeva je ob tem opozorila, da igralci besedilo interpretirajo v celoti, na odru je zaznati tipično melanholično vzdušje, le nekateri deli so "sežeti" ter tako v skladu s sodobno psihologijo in časom, ki ga živimo.

Kobal je povedal, da bi Čehova, "če bi mu bilo dano", režiral vedno znova. Na vajah je Tri sestre vsak bral drugače, tudi režiser je vsakokrat odkril nekaj novega, toda na koncu se je bilo potrebno odločiti za eno pot. Kobal v Treh sestrah poudarja brezbrižnost, ki se mu zdi izrazito sodobno občutje.

32-krat ponovljena replika Nekateri dogodki sodobnega človeka sicer sprva pretresejo, toda kmalu ga začnejo dolgočasiti. V Treh sestrah se kar 32-krat ponovi replika "saj je vseeno", kar je, tako Kobal, jasno izražena "negacija, da sploh obstajamo".

Na odru se Tri sestre dogajajo v dveh planih: v prvem igrajo, v drugem igralci čakajo, da nastopijo. Vsepovsod so nametani kostumi, nered spominja na priprave za maškarado. Scenografka Sanja Jurca Avci je dodala, da jo je pri predstavi zaposlovalo predvsem razmerje med režiranim in nerežiranim življenjem, vsi ustvarjalci pa so skušali odgovoriti na vprašanja, kaj je resnica.

Vprašanja o smislu življenja

Po besedah dramaturginje Ire Ratej predstava Tri sestre nudi priložnost oziroma čas, da se ponovno tematizirajo vprašanja o smislu življenja, religiji, delu, ustvarjanju. Teh priložnosti bo verjetno še več čez dve leti, ko bo minilo 150 let od rojstva velikega ruskega klasika, je opomnil prevajalec Milan Jesih.

Kostumografka Bjanka Adžić Ursulov je igralke in igralce oblekla v svoje zelo prepoznavne kostume, na odru se bo vrtel portugalski fado, ob katerem bodo čehovljanske stavke izrekali Jette Vejrup Ostan (Olga), Bernarda Oman (Maša), Tanja Ribič (Irina), Gregor Čušin (Andrej Sergejevič Prozorov), Iva Krajnc (Natalija Ivanovna) in drugi.

Ne spreglejte